Dlaczego nie palimy świeżym drewnem?
W kominku można palić praktycznie każdym gatunkiem drewna, ale generalnie w celach grzewczych wykorzystuje się liściaste lub iglaste – z przewagą tego pierwszego. Drewno powinno być suche, gdyż tylko takie gwarantuje największą efektywność cieplną i najlepsze spalanie.
W zależności od gatunku drzewa i pory roku, w trakcie której zostało ścięte, świeżo drewno zawiera od 50% do 70% wody. Takie drewno ma bardzo niską wartość opałową, a ponadto dymi, źle się pali i daje mało ciepła. Oprócz tego skroplona para wodna osadza się na przewodach i ścianach kominka, co może przyczynić się do skrócenia jego żywotności i dużych strat ciepła oraz zwiększenia wydatków.
Jak przygotować się do sezonu grzewczego?
Dlatego też drewno kominkowe musi być sezonowane i odpowiednio przygotowane. Warto je wcześniej pociąć na odpowiedniej wielkości polana, które szybciej schną i od razu są gotowe do użytku.
Drewno powinno być przechowywane pod zadaszeniem najlepiej przez dwa lata, aż jego wilgotność spadnie do poziomu 20%. Zadbaj także, aby nie leżało bezpośrednio na ziemi, tylko było odpowiednio zabezpieczone. Nie przechowuj go w nieprzewiewnych pomieszczeniach, gdyż może chłonąć wilgoć z podłoża, a nawet zapleśnieć, stając się kompletnie niezdatne do użytku.
Jaki gatunek drewna wybrać?
Specjaliści odradzają drewno z drzew iglastych, które zawiera dużo żywicy. Podczas spalania wytwarza się sporo dymu i sadzy, która osadza się w przewodzie kominowym oraz w kominie. Nawet kilkumilimetrowa warstwa sadzy zmniejsza wydajności oraz efektywność kominka.
Zdecydowanie lepszy efekt grzewczy osiągniesz, wykorzystując drewno twarde, pochodzące z drzew liściastych, takich jak dąb lub buk. Dostarcza ono także więcej ciepła, niż drewno opałowe z tzw. miękkich gatunków drzew, takich jak topola czy lipa. Oprócz tego rzadziej będziesz musiał dokładać do kominka, co znacząco przyczyni się do zużycia mniejszej ilości drewna w trakcie ogrzewania Twojego domu.
Gdzie kupić odpowiednie drewno kominkowe?
W drewno kominkowe najlepiej zaopatrywać się w nadleśnictwach, tartakach lub też składach opałowych. Decydując się na drewno z nadleśnictwa, należy pamiętać, że wymaga ono jeszcze dodatkowego przygotowania – a więc musi zostać pocięte i składowane minimum przez rok.
Z pewnością jest to rozwiązanie najtańsze, gdyż cena drewna w nadleśnictwie bywa często trzykrotnie niższa od drewna gotowego do użycia. Tartaki i składy opałowe natomiast oferują drewno sezonowane – najczęściej przez 12 do 18 miesięcy, ale za to znacznie droższe.
Jakie drewno zalecane jest do kominków Hitze?
Ze względu na konstrukcję wkładów kominkowych Hitze zalecamy stosowanie drewna drzew liściastych, takich jak: dąb, grab, jesion, buk czy też brzoza. Zdecydowanie odradzamy palenie drewnem drzew iglastych i prosimy, aby całkowicie wystrzegać się drewna drzew tropikalnych! Jeżeli chodzi o dokładanie polan do komory spalania, to zalecamy, aby układać je równolegle do płaszczyzny drzwi.
źródło i zdjęcia: HITZE - polski producent kominków