"Gaz pod szkłem" to rozwiązanie wyjątkowe nie tylko pod względem technologicznym, ale również zalet, które niesie ze sobą ta opcja. Umieszczenie pod ceramiczną płytą procesu spalania gazu to rozwiązanie unikatowe, które dla użytkownika oznacza większe bezpieczeństwo korzystania ze sprzętu. Nowoczesna technologia kontroluje przepływ gazu i jego zużycie, dając nam spalanie ekonomiczne a do tego... ekologiczne! Ilość emitowanego dwutlenku węgla jest znacznie mniejsza w porównaniu do płyt ceramicznych i indukcyjnych, które do gotowania zużywają energię elektryczną w głównym stopniu wytwarzaną z węgla.
Wybierając gaz stawiamy na naturalne źródło energii, które w tej opcji jest wyjątkowo skutecznie wykorzystywane. Umieszczone pod płytą palniki mają również wpływ na czystość użytkowania płyty: rozwiązanie to zapobiega osadzaniu się tłuszczu i zanieczyszczeń na meblach kuchennych, zaś sama płyta jest wyjątkowo łatwa do utrzymania w czystości - mocniejsze zabrudzenia usunąć można skrobakiem, zaś do mycia wystarczy łagodne mleczko do czyszczenia.
"Gaz pod szkłem" to przede wszystkim brak otwartego ognia. Tę zaletę docenią rodzice oraz właściciele zwierząt domowych. Specjalny system kontroluje także przypadkowe uruchomienie płyty, dzięki czemu nie musimy obawiać się niekontrolowanego włączenia palników. Mikroprocesorowy system kontroli sprawdza również dostęp gazu, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, odcina jego dostęp, co zostaje jednoznacznie wskazane odpowiednim sygnałem. Bezpieczeństwo użytkowania płyty stanowi ważny element technologii "gaz pod szkłem".
Design stanowi niewątpliwy atut gazowych płyt ceramicznych DynaCook. Estetyka sprzętu jest dla producenta wyjątkowo ważna, dlatego sama płyta, jak również jej elementy techniczne (wylot spalin) stanowią ozdobę kuchni. Gładka ceramiczna powierzchnia, prosty w obsłudze panel sterowania, jasno określone na płycie pola grzejne zostały opracowane tak, aby uzupełniać estetykę sprzętu. Dzięki swojej designerskiej formie DynaCook świetnie sprawdzi się we wnętrzach o minimalistycznym wyglądzie, dopełni także kuchnie w stylu high-tech lub loftowym. Klienci doceniają nienachalną formę płyty umieszczając ją również we wnętrzach skandynawskich, rustykalnych, a nawet boho, gdzie stanowi uzupełnienie kuchni bez mocnej ingerencji w jej stylistykę.
Płyty DynaCook dostępne są w różnych wielkościach, co daje nam możliwość wybrania odpowiedniej ilości palników do naszych potrzeb kulinarnych. Do mieszkań kawalerskich i niewielkich wnęk kuchennych sprawdzi się model DynaCook X2 mający dwa palniki. Rozwiązanie to doceniają właściciele mieszkań na wynajem, gdzie goście nie gotują wiele, ale mimo wszystko są w stanie przygotować nieskomplikowane posiłki jednogarnkowe.
Do mniejszych pomieszczeń i otwartej zabudowy kuchennej doskonale sprawdzi się model DynaCook X3, który posiada trzy pola grzewcze przy typowej dla kuchenek wielkości 60 cm. Jest to rozwiązanie wygodne, które doceniają właściciele mniejszych przestrzeni. Model X4 ma klasyczną ilość palników, ale rozmieszczone są one na większej powierzchni, dzięki czemu możliwe jest wykorzystanie maksymalnie dużej wielkości naczyń obok siebie. Tutaj zdecydowanie możemy już myśleć o przygotowaniu konkretnych posiłków dla rodziny.
Wariant X5 to propozycja dla prawdziwych fanów gotowania lub dużych rodzin. Pięć pól grzejnych daje przestrzeń na wygodne przygotowywanie potraw, bez kompromisów na ilości i wielkości naczyń!
Dynaxo, producent gazowych płyt DynaCook, technologię "gaz pod szkłem" rozwija już od 17 lat. Dedykowany zespół badawczy od lat skupia się na udoskonalaniu tego rozwiązania, aby gotowanie na gazie było dla użytkowników nie tylko wygodne, ale również ekonomicznie uzasadnione. Ostatnie lata pokazują, że konsumenci patrzą nie tylko na ergonomię sprzętów, ale również na ekonomię konkretnych rozwiązań. Gaz wciąż pozostaje w powszechnym użyciu w miastach, zaś nawet w nowo wybudowanych domach, mieszkańcy decydują się na korzystanie z gazu, jako alternatywy dla drogiej energii elektrycznej, do tego wytwarzanej z węgla. Podczas gotowania, DynaCook zużywa jedynie śladowe ilości energii elektrycznej, której pobór jest właściwie niezauważalny. Warto również dodać, że Dynaxo to polska firma rodzinna, która w produkcji płyt DynaCook stawia na jakość i najlepsze rozwiązania, a także komponenty wysokiej jakości, które przekładają się na bezawaryjność płyt.

Zdaniem naszych Czytelników
Gość Marek
24 Cze 2022, 17:43
Dobra płyta, korzystam od 5 lat i wszystko działa bez zarzutu. Korzysta się jak z elektrycznej, ale za to rachunki mniejsze.
podczytywacz
23 Cze 2022, 10:36
Syn miał i polecał... do czasu pierwszego wykipienia zupy i próby czyszczenia przypalenizny... Wyrzucił i ma normalną, pięciopalnikową płytę, chociaż namawiałem na odcięcie gazu i instalację indukcji... Długo można by opowiadać, ale teraz NIE POLECA!
Gość Gabriel
23 Cze 2022, 08:33
Mam i nie polecam. Żałuję zakupu mimo tego że wygląda jak indukcja.