Świadomość ludzi dotycząca konieczności oszczędzania wody zwiększa się. Polacy, w porównaniu do okresu sprzed 10 laty, zużywają jej aż trzy razy mniej! Co jest przyczyną tak widocznej zmiany nawyków? Nie sposób nie wspomnieć o niezwykle istotnej roli edukacji wczesnoszkolnej i przedszkolnej, podczas której dzieci dowiadują się, że należy zakręcać kran np. przy myciu zębów. Niezwykle ważne jest także zaangażowanie producentów, którzy tworząc nowe produkty uwzględniają w nich aspekt ekologiczny i wykorzystują niezwykle zaawansowane rozwiązania technologiczne, które pozwalają nam zużywać mniej wody, bez poczucia dyskomfortu.
Bateria najważniejsza w kuchni
Można powiedzieć, że w kuchni to bateria zlewozmywakowa zarządza naszymi zasobami wodnymi. Dlatego istotną rolę tego urządzenia w aspekcie oszczędzania wody dostrzegli producenci.
- "Znana wszystkim, tradycyjna bateria kuchenna, z dwoma zaworami na ciepłą i zimną wodę to dziś już przeżytek. Teraz prym wiodą modele elektroniczne i bezdotykowe, które uruchamiają przepływ wody w chwili zbliżenia rąk do niezwykle czułych sensorów ruchu. Dzięki temu woda płynie tylko wtedy, kiedy jest to konieczne i nie musimy pamiętać o jej zakręcaniu. Takie rozwiązanie ma również dodatkową zaletę - na powierzchni baterii nie osadzają się zanieczyszczenia np. w postaci resztek jedzenia, przez co na dłużej pozostaje ona nieskazitelnie czysta a zarazki i choroby nie rozprzestrzeniają się. Baterie takie są również całkowicie szczelne a co za tym idzie - także bezpieczne. Istotne jest to z perspektywy wykorzystania w nich elementów przewodzących prąd. W ich konstrukcji zastosowano także aerator, który napowietrza wypływającą z wylewki wodę, zwiększając jej objętość a minimalizując faktyczne zużycie. Ponadto, baterie kuchenne to dziś także oryginalny design. Połączenie wyjątkowej formy i funkcjonalności pozwala nam stworzyć baterię niemalże idealną" - mówi Joanna Gręda, ekspert marki Oras, producenta armatury sanitarnej.
O tym musisz pamiętać!
Odnalezienie w sobie chęci zmiany nawyków i włączenia trybu oszczędzania wody to pierwszy i najważniejszy krok do sukcesu! W kuchni zmniejszenie ilości zużywanej wody może być bardzo proste. Jak to zrobić? Nie opłukuj warzyw liściastych pod bieżącą wodą. Lepszym wyjściem będzie w tym przypadku napełnienie miski wodą i "wykąpanie" po kolei wszystkich produktów. Zanieczyszczoną wodę należy oczywiście wymienić, jeśli będzie to konieczne. W przypadku posiadania kwiatków lub ogródka można tez wykorzystać ją do podlewania roślin. Zainwestuj w zmywarkę, która zużywa nawet 3 razy mniej wody, niż podczas zmywania ręcznego, dzięki temu koszty poniesione z tytułu zakupu sprzętu szybko się zwrócą. Nie posiadasz zmywarki? Nic straconego! Podczas ręcznego mycia naczyń także można zminimalizować zużycie wody. Wystarczy, że do miski lub komory zlewozmywaka nalejesz wodę i zanurzysz w niej brudne naczynia a następnie za pomocą gąbeczki i płynu dokładnie je umyjesz. Bieżąca woda przyda się jedynie w momencie opłukiwania talerzy i szklanek z piany. Zdarza Ci się rozmrażać mięso czy mrożonki przy udziale wody? Spróbuj zatem lepiej zorganizować swój czas i przewidywać przyrządzanie posiłków. Produkty przełożone do lodówki dzień wcześniej powoli rozmarzną i będą gotowe do przyrządzenia.
Drobna zmiana nawyków może zdziałać cuda a przy wykorzystaniu zaawansowanej technologii dbanie o środowisko i oszczędzanie zasobów Ziemi może być nie tylko dziecinne proste ale także niezwykle przyjemne.
źródło i zdjęcia: Oras Olesno