Wybrać kominek czy biokominek?

Zarówno kominki jak i biokominki pozytywnie wpływają na poczucie bezpieczeństwa, a co za tym idzie wywołują uczucie przyjemności, radości, spokoju i odprężenia. Ogień tworzy romantyczny nastrój, sprzyja rozmowom, zacieśnianiu przyjaźni, zażyłości i bliskości. Patrzenie na ogień daje wytchnienie po nerwowym dniu, sprzyja relaksowi. 

Wybrać kominek czy biokominek?
KOMO Kominki i piece kominkowe
Dane kontaktowe:
22 651 0 600, 22 651 0 800
Bartycka 24/pawilon nr 92 i 108/112 00-716 Warszawa
Zobacz firmę w innym dziale: Kominki i piece

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Do czego kominek ma służyć?

Jeżeli kominek ma służyć do ogrzewania, to zdecydowanie lepiej wybrać kominek tradycyjny z wkładem kominkowym. Jeżeli natomiast kominek ma pełnić głównie funkcję dekoracyjną można wybrać biokominek.

Czy w budynku jest przewód dymowy?

Przy kominkach tradycyjnych trzeba posiadać prawidłowy przewód dymowy o odpowiedniej wysokości, z układem rewizyjno-wycierowym i nasadą kominową oraz odpowiedni fundament, wlot powietrza zewnętrznego pod kominek, a także sprawną wentylację pomieszczenia. Dopuszczalne usytuowanie kominka tradycyjnego jest zależne od jego odległości od przewodu dymowego.

Jeżeli powyższe warunki nie mogą zostać spełnione lub pożądana jest inna lokalizacja kominka niż ta wynikająca z usytuowania przewodu dymowego, pozostaje wybór biokominka, który jest bardziej mobilny.

Na jaki kominek nas stać?

Pod względem kosztu zakupu oraz instalacji, tańszym rozwiązaniem jest biokominek. Należy jednak pamiętać, że w przypadku zamiaru ciągłego użytkowania, będzie on droższy w eksploatacji od kominka tradycyjnego.

Palić drewnem czy paliwem bardziej ekologicznym?

Biokominek ze względu na zastosowane paliwo będzie bardziej ekologicznym rozwiązaniem niż spalanie drewna opałowego w tradycyjnym kominku.

Jak prosta ma być obsluga kominka?

Przy obsłudze kominka tradycyjnego należy regularnie czyścić palenisko, przyłącze oraz zlecać czyszczenie przewodu dymowego oraz jego przegląd okresowy uprawionemu mistrzowi kominiarskiemu. Drewno opałowe trzeba zorganizować, tj. ściąć, zwieźć, porąbać, poukładać, przechowywać w odpowiednim miejscu. Ogień należy rozpalić wzbudzając ciąg kominowy w przewodzie dymowym, podczas palenia trzeba dokładać drewno opałowe, zaś w trakcie jego dopalania przesuwać je w celu ekonomicznego palenia. Po zakończeniu należy usunąć popiół. Szybę kominkową należy czyścić regularnie środkami do tego przeznaczonymi.

Obsługa biokominka sprowadza się do napełnienia zbiornika paliwa bioetanolem, podpalenia, ewentualnej regulacji prędkości procesu spalania, zgaszenia,uzupełnieniu paliwa po jego całkowitym spaleniu lub przed następnym paleniem. W zależności od intensywności użytkowania, raz na jakiś czas, należy także przetrzeć papierem kuchennym lub szmatką szkło ochronne i poszczególne elementy biokominka, np. stalowy metalowy palnik.

Reasumując, wygodniejszy w obsłudze będzie biokominek.

źródło i zdjęcia: KOMO