Dodatkowo, jeśli palisz suchym drewnem dobrej jakości i regularnie czyścisz kanał dymowy, minimalizujesz ryzyko zapalenia się sadzy, które może uszkodzić komin. Prawidłowe serwisowanie wydłuży żywotność twojego kominka i dostarczy ci wiele lat wspaniałych doznań.
Możesz w łatwy sposób sam dokonywać codziennych przeglądów – nie wymaga to drogiego sprzętu ani specjalnych umiejętności. Dodatkowo, zgodnie z polskim prawem, kominy odprowadzające spaliny z palenisk na paliwa stałe (drewno), powinny podlegać przeglądom i czyszczeniu przynajmniej co trzy miesiące.
Czynności te dokonywane są przez uprawnionych kominiarzy. Poniżej przedstawiamy kilka prostych porad od Jøtula i doświadczonych kominiarzy.
Porada 1 Usuwanie sadzy z szyby kominkowej
Wszystkie produkty Jøtul posiadają system czyszczenia szyby "Air wash", który pomaga utrzymać szybę w czystości podczas palenia w kominku. Jeśli sadza pokrywa szybę, zazwyczaj wystarczy krótkie intensywne palenie, a wysoka temperatura i system czyszczenia szyby sprawią, że cząsteczki sadzy wypalą się.
Jeśli szyba nadal jest pokryta sadzą, można skorzystać z następującej metody: nawilż zgnieciony kawałek gazety i zanurz go ostrożnie w popiele na dnie kominka. Przetrzyj szybę gazetą kierując ją popiołem do szyby. W razie potrzeby powtórz tą czynność, by usunąć całą sadzę z szyby. Potem zetrzyj na sucho obluzowane kawałki sadzy czystym kawałkiem papieru. Ta metoda jest przyjazna dla środowiska, wydajna i tania.
Porada 2 Usuwanie popiołu
Wielu ludzi usuwa popiół zdecydowanie zbyt często. W rzeczywistości, dobrze jest zostawić warstwę popiołu na dnie paleniska. Ta warstwa izoluje i chroni dno i podłogę pod nim przed ciepłem palącego się ognia. Wielu użytkowników przekonało się również, że łatwiej jest napalić w kominku, gdy na dnie pozostawimy kilka kawałków niedopalonego węgla drzewnego. Popiół to niepalne cząsteczki drewna, głównie minerały.
Ponieważ popiół posiada dobre właściwości izolacyjne, często znajdziesz w nim ukryte małe, żarzące się węgielki, wiele godzin lub nawet dni po wygaśnięciu ognia. Dlatego gdy usuwasz popiół ważne jest, aby używać do tego pojemnika z pokrywką, przy czym oba powinny być wykonane z metalu. Przed przesypaniem ich do śmietnika odczekaj, aż upewnisz się, że w popiele nie ma już żaru. Popiół nie może być kompostowany, ale można go użyć jako nawóz, jeżeli pochodzi z czystego, nie przetwarzanego drewna.
Porada 3 Okresowe przeglądy kominów i pieców na drewno
Przynajmniej raz w roku, Jøtul zaleca wyjęcie półki dopalającej i płyt wewnętrznych w celu sprawdzenia czy są one w dobrym stanie. Sprawdź również, czy ruszt lub płyta dolna nie są uszkodzone. Pędzlem usuń z nich, a także z reszty komory spalania cząsteczki sadzy.
Sprawdź, czy wszystkie płyty wewnętrzne są całe, ponieważ w trakcie palenia zużywają się i powinny być wymienione od czasu do czasu. Czy i kiedy zależy od tego jak intensywnie i jak często używasz kominka. Sznury wokół szyby i drzwi powinny być również sprawdzone i wymienione, jeśli są uszkodzone lub utraciły sprężystość.
Porada 4 Czyszczenie komina i kominka
Fred Ekeberg ze straży pożarnej w Oslo uważa, że wszystkie kominki powinny być czyszczone przynajmniej raz na w sezonie, a komin raz na trzy miesiące. Jeśli ty lub twój kominiarz zauważycie, że więcej niż zwykle sadzy nagromadziło się w kominku, powinieneś zwiększyć częstotliwość jego czyszczenia.
Czysty kominek i czysty komin są niezbędne, aby uzyskać czyste spalanie oraz uniknąć zapalenia się sadzy, które może uszkodzić komin, a w najgorszym wypadku doprowadzić do pożaru budynku. Kominki bez systemu czystego spalania produkują więcej sadzy niż nowoczesne piece z CB. Mokre drewno jest kolejnym źródłem sadzy. Kominiarz po zauważeniu dużej ilości sadzy, poinformuje cię o prawidłowych technikach palenia i zasugeruje metody, które należy wprowadzić w życie.
źródło i zdjęcia: Jøtul