Kwiaty jadalne najczęściej uprawiamy z nasion w ogródku, a jeśli nie masz zbyt dużo miejsca, w doniczkach. Wypełnij doniczki ziemią, wysiej nasiona i przykryj cienką warstwą ziemi lekko ją przyciskając.
Dobrą rośliną na początek będzie nagietek - pięknie kwitnie zarówno w doniczkach, jak i na rabatach. Pelargonia, fiołek i aksamitki tworzą ładną kompozycję, która zmieści się w jednym pojemniku.
Podlewaj rośliny regularnie i unikaj stosowania pestycydów. Najlepiej uprawiać organicznie wszystkie jadalne rośliny, także kwiaty. Jeśli pojawią się szkodniki, usuń je ręcznie jeśli jest to możliwe.
Kwiaty zrywaj rano kiedy rosa już nieco opadnie, a płatki jeszcze niezupełnie wyschną. Do cięcia łodyg idealnie sprawdzą się nożyczki Fiskars. Sprawdź czy na kwiatach nie ma owadów oraz usuń z nich wszelkie zanieczyszczenia.
Niektóre kwiaty, jak altówki, koniczyna czy nasturcja mogą być spożywane w całości. Inne, jak nagietek, mają gorzką podstawę kwiatu i łodygi, ale smaczne płatki. Płatki nagietka doskonale sprawdzą się też w roli naturalnego złocistego barwnika do ryżu i innych potraw.
Kwiaty mają różne smaki
Lawenda, nagietek i róże nadają aromat herbacie i miodowi. Bez, róże i lawenda mają delikatny smak pasujący do pachnących ciast i ciastek. Aby uzyskać ostrzejszy, wypróbuj nasturcję lub niebieską ostrą bazylię, które są świetnym dodatkiem do letnich sałatek. Równie dobrze sprawdzą się też piękne białe kwiaty czosnku.
Kwiaty są wspaniałe nie tylko w ogrodzie, ale również w kuchni. Zawierają mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy oraz pożytecznych składników odżywczych, tym samym nie tylko upiększają ogród, ale i wzmacniają zdrowie.
źródło i zdjęcia: FISKARS POLSKA