Jadalne kwiaty w ogrodzie i na talerzu

Kwiaty potrafią zachwycać zarówno w ogrodzie, jak i na talerzu. Świetnie komponują się z warzywami i owocami w ogrodzie, gdyż poza walorami estetycznymi mają dodatkową zaletę przyciągania zapylaczy. Wiele kwiatów idealnie sprawdza się jako dekoracja potraw i deserów, pod warunkiem, że są jadalne. Nie zawsze jednak tak jest - należy pamiętać, że nawet piękne kwiaty mogą być gorzkie lub nawet trujące. Dlatego wybierajmy je uważnie.

Jadalne kwiaty w ogrodzie i na talerzu
FISKARS POLSKA Narzędzia
www.fiskars.pl
FISKARS POLSKA Narzędzia
Dane kontaktowe:
22 310 85 00
Annopol 4A, 03-236 Warszawa

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Kwiaty jadalne najczęściej uprawiamy z nasion w ogródku, a jeśli nie masz zbyt dużo miejsca, w doniczkach. Wypełnij doniczki ziemią, wysiej nasiona i przykryj cienką warstwą ziemi lekko ją przyciskając.

Dobrą rośliną na początek będzie nagietek - pięknie kwitnie zarówno w doniczkach, jak i na rabatach. Pelargonia, fiołek i aksamitki tworzą ładną kompozycję, która zmieści się w jednym pojemniku.

Podlewaj rośliny regularnie i unikaj stosowania pestycydów. Najlepiej uprawiać organicznie wszystkie jadalne rośliny, także kwiaty. Jeśli pojawią się szkodniki, usuń je ręcznie jeśli jest to możliwe.

Kwiaty zrywaj rano kiedy rosa już nieco opadnie, a płatki jeszcze niezupełnie wyschną. Do cięcia łodyg idealnie sprawdzą się nożyczki Fiskars. Sprawdź czy na kwiatach nie ma owadów oraz usuń z nich wszelkie zanieczyszczenia.

Niektóre kwiaty, jak altówki, koniczyna czy nasturcja mogą być spożywane w całości. Inne, jak nagietek, mają gorzką podstawę kwiatu i łodygi, ale smaczne płatki. Płatki nagietka doskonale sprawdzą się też w roli naturalnego złocistego barwnika do ryżu i innych potraw.

Kwiaty mają różne smaki

Lawenda, nagietek i róże nadają aromat herbacie i miodowi. Bez, róże i lawenda mają delikatny smak pasujący do pachnących ciast i ciastek.  Aby uzyskać ostrzejszy, wypróbuj nasturcję lub niebieską ostrą bazylię, które są świetnym dodatkiem do letnich sałatek. Równie dobrze sprawdzą się też piękne białe kwiaty czosnku.

Kwiaty są wspaniałe nie tylko w ogrodzie, ale również w kuchni. Zawierają mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy oraz pożytecznych składników odżywczych, tym samym nie tylko upiększają ogród, ale i wzmacniają zdrowie.

źródło i zdjęcia: FISKARS POLSKA