Grupa Budujemy Dom:
Magazyn ONLINE
Miesięcznik Budujemy Dom ONLINE
Wykup dostęp od 1 zł

Jak dbać o patelnie? Czyszczenie i konserwacja

Jak przedłużyć żywotność patelni i utrzymać je w doskonałym stanie przez wiele lat? Podpowiadamy, jak prawidłowo czyścić patelnie żeliwne, aluminiowe i stalowe, i jak je używać.

Jak dbać o patelnie? Czyszczenie i konserwacja
FISKARS POLSKA Narzędzia
www.fiskars.pl
FISKARS POLSKA Narzędzia
Dane kontaktowe:
22 310 85 00
Annopol 4A, 03-236 Warszawa

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Naczynia żeliwne

Prawidłowo konserwowana patelnia żeliwna wytrzymuje wiele lat. Przed pierwszym użyciem jej umyj ją wodą z łagodnym detergentem i wytrzyj do sucha. Umieść patelnię z dużą ilością tłuszczu kuchennego lub oleju na kuchence. Możesz posmarować olejem jej wewnętrzną powierzchnię, gdy jest już gorąca.

W patelniach żeliwnych Fiskars Norden na matową czarną emalię nakładana jest powłoka mineralna Thermium™, co oznacza, że ​​nie ma potrzeby regularnego wcierania oleju w jej wewnętrzną powierzchnię.

Patelnie żeliwne wymagają odpowiedniej konserwacji. Myj patelnię ręcznie, gorącą wodą, gąbką do naczyń i łagodnym detergentem. Nigdy nie myj patelni żeliwnej w zmywarce.

Najlepszym sposobem zapobiegania jej rdzewienia jest dokładne wysuszenie patelni papierem kuchennym lub ściereczką po każdym jej użyciu. Jeśli chcesz, możesz wysuszyć patelnię na gorącej kuchence.

Do gotowania na patelni żeliwnej używaj tylko akcesoriów drewnianych, silikonowych lub plastikowych - narzędzia metalowe uszkadzają powierzchnię. Regularnie myj wnętrze żeliwnej patelni wodą. Pocieranie wewnętrznej powierzchni tłuszczem po smażeniu po każdym użyciu poprawia wydajność patelni i wydłuża jej żywotność.

Patelnię żeliwną myj ręcznie, gorącą wodą, gąbką do naczyń i łagodnym detergentem, ale nigdy w zmywarce
Patelnię żeliwną myj ręcznie, gorącą wodą, gąbką do naczyń i łagodnym detergentem, ale nigdy w zmywarce

Patelnie powlekane - aluminiowe i stalowe

Powlekane patelnie aluminiowe i stalowe również wymagają odpowiedniej konserwacji. Zanim zaczniesz ich używać, umyj je łagodnym detergentem i wetrzyj od wewnątrz trochę oleju lub tłuszczu do smażenia.

Przed gotowaniem umieść na patelni trochę tłuszczu lub kilka łyżek wody. Gdy tłuszcz stanie się złocisty lub brązowy, lub gdy woda wyparuje z patelni, to oznacza, że osiągnęła odpowiednią temperaturę do smażenia.

Do gotowania na patelniach powlekanych używaj tylko drewnianych, silikonowych lub plastikowych akcesoriów, ponieważ metalowe narzędzia uszkadzają ich powłokę. Zarysowania zmniejszają właściwości zapobiegające przywieraniu i uszkadzają powłokę PFTE, a także skracają żywotność patelni.

Po użyciu wyczyść patelnię najlepiej ręcznie i łagodnym detergentem. Patelnie z powłoką zwykle można również myć w zmywarce. Przed włożeniem ich do zmywarki możesz posmarować wewnętrzną powierzchnię olejem spożywczym, by chronić powłokę.

Przypalone jedzenie można łatwo usunąć szczotką lub druciakiem
Przypalone jedzenie można łatwo usunąć szczotką lub druciakiem

Garnki i patelnie Fiskars z powłoką nadają się do każdego rodzaju płyty kuchennej i, jeśli są odpowiednio konserwowane, będą służyły przez długi czas. Patelnie z powłoką PFTE należy wymieniać tylko wtedy, gdy jest ona mocno porysowana lub zużyta.

Patelnie z linii Fiskars Hard Face i Hard Face Steel są wyposażone w czterowarstwową powłokę Hardtec Superior+™, która nadaje się również do intensywnego użytkowania. Powłoki Fiskars PFTE nie zawierają związków PFOA ani PFOS.

Wysokiej jakości powłoka ceramiczna Ceratec™, zastosowana w patelniach Fiskars All Steel, oraz mineralna powłoka Thermium ™ w linii Norden sprawiają, że powierzchnia wewnętrzna patelni jest bardzo odporna i idealna do smażenia.

Gdy ich powłoka jest zużyta, stają się doskonałymi stalowymi patelniami - nie przywierają po dodaniu niewielkiej ilości tłuszczu kuchennego lub oleju.

Patelnie niepowlekane - stalowe

Przed każdym użyciem umyj niepowlekane stalowe patelnie ręcznie - gorącą wodą z detergentem, z użyciem gąbki do naczyń. Alternatywnie można je również myć w zmywarce.

Po użyciu wyczyść zarówno wewnętrzną, jak i zewnętrzną stronę stalowej patelni za pomocą gorącej wody i detergentu. Jeśli wolisz, możesz bezpiecznie umyć patelnię w zmywarce.

Patelnie niepowlekane - aluminiowe i stalowe - można być ręcznie lub w zmywarce
Patelnie niepowlekane - aluminiowe i stalowe - można być ręcznie lub w zmywarce

Przypalone jedzenie można łatwo usunąć stalową szczotką lub druciakiem. Możesz również pozostawić patelnię w gorącej wodzie z płynem - na 15-20 minut - i umyć ją ręcznie. Moczenie patelni zmiękcza części przypalonej na niej żywności.

Pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu i zawierające białka jaj łatwiej przyklejają się do stalowych patelni.

Jednym ze sposobów na zmiękczenie zapieczonego jedzenia na patelni jest napełnienie jej wodą, dodanie pół łyżeczki sody oczyszczonej, podgrzanie na kuchence i odczekanie do momentu aż mieszanka zacznie działać. Na koniec należy umyć patelnię ręcznie lub w zmywarce.

Oferta Fiskars

Oferujemy szeroki wybór garnków i patelni, które zaspokoją potrzeby kucharzy hobbystów. Wszystkie nasze garnki i patelnie produkowane są w fabryce w Sorsakoski w Finlandii.

Źródło i zdjęcia: FISKARS POLSKA