Jednym z wielu zastosowań węgla aktywowanego jest usuwanie niepożądanego smaku i zapachu wywołanego chlorowaniem wody.
Szczególnie nieprzyjemny smak powstaje w wyniku połączenia chloru z fenolami i amoniakiem obecnym w wodzie. Stężenie chlorofenoli nawet 0,1 mg/dm3 daje efekt wyraźnie wyczuwalnego przykrego smaku wody.
Granulowany węgiel aktywowany wymaga okresowego płukania wstecznego mającego na celu oczyszczenie złoża z nagromadzonych zanieczyszczeń.
W celu osiągnięcia maksymalnej wydajności w procesie adsorpcji stosuje się materiały o jak największej powierzchni w stosunku do zajmowanej objętości. 1 gram węgla aktywowanego ma powierzchnie 800 m2. Skuteczność filtracji na węglu aktywowanym zmniejsza się w przypadku wód o dużej zawartości żelaza i zawiesin.
Właściwości fizyczne:
- kolor - czarny
 - forma - granulki
 - gęstość - 530 kg/m3
 
Warunki stosowania:
- odczyn - 6,0-8,8 pH
 - wysokość złoża - 660-760 mm
 - stopień wzniesienia złoża podczas płukania - 30-40 %
 - prędkość przepływu podczas filtracji - 13 m/h (stosowane są prędkości do 20 m/h)
 
Aby osiągnąć najdłuższą żywotność węgla w usuwaniu złego smaku, zapachu i barwy wody należy zasilić filtr wodą pozbawioną zawiesin żelaza.
źródło i zdjęcia: Secura BC