Eurocucina to najbardziej prestiżowe, największe i tym samym cieszące się ogromnym zainteresowaniem, targi wyposażenia kuchennego w Europie. Odbywają się w Mediolanie i przyciągają tysiące zwiedzających, chcących poznać najnowsze trendy kuchenne oraz innowacje z branży. Każda edycja gości wielu architektów, dziennikarzy, projektantów, konsumentów i oczywiście producentów urządzeń kuchennych, którzy prezentują swoje nowości i ulepszenia.
Tegoroczne Międzynarodowe Targi Eurocucina 2014 odbywają się w dniach 8-13 kwietnia 2014 roku.
Rewolucyjne piekarniki gwarantują doskonały wynik, sprawdzony przez niejednego szefa kuchni. W czym tkwi sekret?
Zastosowano zupełnie nowy typ grzałek zaprojektowanych w taki sposób, aby znacznie usprawnić proces wymiany ciepła. Piekarniki z dynamiczną technologią pieczenia DCT wyposażone są w pięć elementów grzewczych: górna grzałka, dolna grzałka oraz trzy innowacyjne, niezależne grzałki z nieosłoniętego drutu oporowego. Są one kontrolowane elektronicznie i w momencie, w którym się rozgrzewają natychmiast przekazują ciepło do strumienia powietrza, dzięki temu niezwykle szybko osiągamy pożądaną temperaturę wewnątrz komory pieczenia.
DCT to synonim perfekcyjnego pieczenia
Dla domowych szefów kuchni: Technologia DCT eliminuje ryzyko przypalenia potrawy i gwarantuje równomierne pieczenie, dzięki stale utrzymywanej temperaturze i optymalnemu rozprowadzeniu ciepła, które w zależności od specyfiki wypieku lub przepisu jest kierowane dokładnie tam gdzie potrzeba.
Piekarnik wyposażony jest w program Friendly - przyjazny dla osób stawiających pierwsze kroki w domowym pieczeniu. Program ten zapewnia idealne rozprowadzenie ciepła odpowiednie do pieczenia szerokiej gamy potraw. Poza tym wszystkie automatyczne programy pieczenia są absolutnie przyjazne w użytkowaniu. Wystarczy wybrać rodzaj potrawy (przystawka, danie główne, deser itp.) i ustawić wagę… piekarnik wykona resztę zadania!
DCT to oszczędne zużycie energii
Dla osób zwracających uwagę na zużycie energii: Zastosowanie technologii DCT pozwala obniżyć zużycie energii o 21% w porównaniu do tradycyjnych piekarników. Nowe elektronicznie kontrolowane grzałki, w momencie, w którym się rozgrzewają natychmiast przekazują ciepło do strumienia powietrza, dzięki czemu niezwykle szybko osiągamy pożądaną temperaturę wewnątrz komory pieczenia.
Uruchomienie funkcji niskiego poboru energii Low Energy umożliwia pieczenie przy mocy 1kW (zarówno podczas przyrządzania jednej potrawy, jak również całych zestawów), co pozwala na równoczesne stosowanie innych urządzeń mających duży pobór prądu.
DCT to optymalizacja czasu pieczenia
Dla osób wiecznie zabieganych: Optymalizacja czasu pieczenia zagwarantowana przez technologię DCT pozwala czerpać przyjemność z przygotowania ulubionych przepisów przez tych z nas, którym zawsze brakuje czasu (skrócenie czasu pieczenia o ok. 25% w porównaniu do tradycyjnych piekarników). Ponadto aktywując funkcję niskiego poboru energii, można w trakcie pieczenia wykonywać inne domowe zadania, takie jak nastawienie zmywarki czy pralki.
DCT to pieczenie z zachowaniem wartości odżywczych
Dla osób kontrolujących wagę i skoncentrowanych na zdrowym żywieniu: Dzięki programowi zdrowego pieczenia Wellness, który zawiera funkcje pieczenia automatycznego lub sterowanego, czyli gotowe, smaczne przepisy na dietetyczne potrawy z mięsa, ryb, warzyw bez potrzeby dodawania oleju i soli. Niska temperatura pieczenia umożliwia zachowanie wartości odżywczych oraz nie zmienia właściwości smakowych i struktury potrawy. Zdrowie na co dzień zaczyna się w kuchni.
DCT to kreatywność w gotowaniu
Dla osób lubiących przyjmować gości na obiad: Gotowanie jest wyrazem kreatywności i towarzyskiej natury.
Program Complete Menu umożliwia przygotowanie w niespełna godzinę menu z czterech dań - począwszy od starterów na deserach skończywszy - gwarantując wyśmienity wynik przy każdym daniu. Przygotowane potrawy wstawia się do zimnego piekarnika. Pieczenie odbywa się równocześnie, w tej samej komorze (każde danie na innym poziomie). Należy podkreślić, że zapachy lub smaki poszczególnych dań nie mieszają się. Program ten jest idealny do przygotowania kolacji a la carte w optymalnym czasie, a gospodarz może przez cały czas przebywać z zaproszonymi gośćmi - piekarnik zasygnalizuje, gdy każda z potraw będzie gotowa. Dzięki temu rolą gospodarza będzie przyniesienie dania w odpowiednim momencie do stołu.
źródło: Franke