Wiele kwiatów idealnie sprawdza się jako dekoracja potraw i deserów, pod warunkiem, że są jadalne. Nie zawsze jednak tak jest - należy pamiętać, że nawet piękne kwiaty mogą być gorzkie lub nawet trujące. Dlatego wybierajmy je uważnie.
Kwiaty jadalne najczęściej uprawiamy z nasion w ogródku, a jeśli nie masz zbyt dużo miejsca, w doniczkach. Wypełnij doniczki ziemią, wysiej nasiona i przykryj cienką warstwą ziemi lekko ją przyciskając.
Dobrą rośliną na początek będzie nagietek – pięknie kwitnie zarówno w doniczkach, jak i na rabatach. Pelargonia, fiołek i aksamitki tworzą ładną kompozycję, która zmieści się w jednym pojemniku.
Podlewaj rośliny regularnie i unikaj stosowania pestycydów. Najlepiej uprawiać organicznie wszystkie jadalne rośliny, także kwiaty. Jeśli pojawią się szkodniki, usuń je ręcznie jeśli jest to możliwe.
Kwiaty zrywaj rano kiedy rosa już nieco opadnie, a płatki jeszcze niezupełnie wyschną. Do cięcia łodyg idealnie sprawdzą się nożyczki Fiskars. Sprawdź czy na kwiatach nie ma owadów oraz usuń z nich wszelkie zanieczyszczenia.
źródło i zdjęcie: Fiskars