Melitta® - historia naszej marki

Melitta® - historia naszej marki

Historia naszej marki, i kawy przelewowej w ogóle, rozpoczęła się ponad 111 lat temu – nasza założycielka, Melitta Bentz, mając dość gorzkiego smaku kawy i fusów w filiżance, wpadła na pomysł by te fusy zatrzymać za pomocą bibuły i podziurawionego, miedzianego kubka. Tak narodziła się metoda przelewowego parzenia kawy zwana Pour Over. Już 20 czerwca 1908 roku swoją działalność rozpoczęła firma Melitta®, w Polsce od 14 lutego 2018 roku.

Dziś, na całym świecie, co sekundę wypija się około 5000 filiżanek kawy (lub raczej jej miłośnicy biorą pierwszy łyk, bo przecież nie da się wypić filiżanki kawy w sekundę) – czy ta liczba byłaby możliwa, gdyby nie sprytny pomysł naszej założycielki?

Nie wiemy czy nasza Melitta od początku wiedziała, że w ostatecznym rozrachunku jej filtry Melitta® podbiją cały świat. Całkiem obiektywnie można jednak stwierdzić, że tak właśnie się stało - co roku na całym świecie używa się 20 miliardów filtrów, dzięki którym parzy się około 120 miliardów filiżanek kawy. Z pewnością w dużej mierze stało się tak dzięki metodzie Pour Over, ale coraz częściej również dzięki ekspresom przelewowym.

Ekspresy przelewowe

Pierwszy nasz ekspres przelewowy to legendarny MA 120 z początku lat 60., który potrzebował zaledwie 6 minut by przygotować 8 filiżanek kawy! W tamtym momencie ekspresy przelewowe postrzegane były jako dobra luksusowe – przełom nastąpił w 1970 roku, kiedy to na rynku zaczęło pojawiać się coraz więcej producentów a ekspresy przelewowe stawały się produktem masowym. Przez wszystkie te lata zmianie nie uległ natomiast sam mechanizm parzenia, oparty na sprytnym pomyśle naszej założycielki – podgrzana woda zostaje przelewana przez zmieloną kawę w filtrze i spływa do filiżanki.

Model AromaFresh
Model AromaFresh

Dziś na rynku dostępnych jest wiele modeli ekspresów przelewowych z różnymi funkcjami – zarówno z wbudowanym młynkiem jak i bez, z opcją podtrzymywania ciepła kawy w dzbanku, z dzbankami szklanymi czy termosami, z funkcją timera, który pozwala programować przygotowanie kawy na konkretną godzinę.

Naszym absolutnym bestsellerem jest model AromaFresh, który teraz dostępny jest w modnym miedzianym kolorze – posiada wbudowany młynek, funkcję timera, podtrzymuje temperaturę kawy nawet do 60 minut, co idealnie sprawdza się zarówno przy rodzinnych, niespiesznych sobotnich śniadaniach, ale również jest dobrym rozwiązaniem na wspólną kawę w biurze.

Ekspresy ciśnieniowe

Nieco inaczej proces parzenia wygląda w ekspresach ciśnieniowych – tutaj gorąca woda przepływa przez świeżo zmieloną kawę pod wysokim ciśnieniem i ze względu na stosunkowo krótszy czas kontaktu kawy z wodą, uwalnia się mniej gorzkich substancji niż w przypadku ekspresów przelewowych czy Pour Over. Wysokie ciśnienie i wstępne zwilżanie kawy przed właściwym parzeniem tworzą cudowną crème i to również odróżnia te dwa rodzaje parzenia. W ekspresach tego typu mamy możliwość regulowania mocy i ilości kawy czy mleka a z ich pomocą przygotujemy wiele różnych kaw.

Mamy w naszej ofercie zarówno ekspresy ciśnieniowe dla miłośników kawy czarnej, ale również bardziej zaawansowane z systemem spieniania mleka, wszystkie posiadają wbudowane młynki, część z nich wyposażyliśmy w dwukomorowe pojemniki na ziarna kawy by jeszcze bardziej umożliwić personalizowanie kaw i dostosowanie ich do użytkowników.

Najnowszy model LatteSelect
Najnowszy model LatteSelect 

Nasz najnowszy model LatteSelect wyposażony został dodatkowo w duży, czytelny panel dotykowy, z którym przygotowanie kawy jest jeszcze bardziej intuicyjne i wymaga jednego, lekkiego dotknięcia ikonki kawy na panelu. Posiada funkcję parzenia dwóch kaw czarnych lub mlecznych jednocześnie, dwukomorowy pojemnik na ziarna kawy oraz wbudowany system spieniania mleka. W tym modelu możemy również zaprogramować swoją ulubioną kawę tak, by pasowała idealnie do naszego kubka!

Jak zmieniają się upodobania kawoszy?

20 lat temu byliśmy na etapie picia klasycznej "zalewajki", czyli mielonej kawy zalewanej bezpośrednio wrzątkiem. Potem stopniowo przechodziliśmy przez etap fascynacji kawą rozpuszczalną.

Wychodzimy od metody manualnej, idąc coraz bardziej ku dotykowej obsłudze OneTouch, zdając się całkowicie na maszynę, jeżeli chodzi o czas parzenia, temperaturę wody i wiele innych czynników.

Model CI Touch
Model CI Touch

Jakie nowości w technologiach są dziś najciekawsze i mają przed sobą największą przyszłość?

Z obserwacji naszej i Klientów – najważniejsze funkcje na które uwagę zwracają Konsumenci:

  • funkcja kaw mlecznych

W naszych modelach z linii CI, CI Touch, Barista oraz Barista Smart mamy możliwość przygotowania dwóch kaw mlecznych jednocześnie (tryb DoubleCup dostępny dla kaw czarnych i mlecznych), przy czym w tym trybie kawa mielona jest dwa razy, a więc nie tracimy na jej mocy i aromacie.

  • wielkość wyświetlacza

To część rozumianej przez nas łatwości i intuicyjności obsługi. Nasze wyświetlacze są przejrzyste, czytelne i dostępne w wersji tekstowej lub graficznej. Poza wyświetlaczem ekspresy posiadają wyciągnięte na panelu przyciski bezpośredniego wyboru dla najpopularniejszych kaw – espresso, café crème, cappuccino, latte macchiato, jak również innych funkcji kluczowych w danym modelu jak np. tryb DoubleCup, przycisk serwisowy czy pamięć Moja Kawa. Z przyciskami bezpośredniego wyboru przygotowanie kawy odbywa się po naciśnięciu odpowiedniego przycisku lub lekkiego dotknięcia panelu dotykowego (w zależności od modelu).

  • serwis producenta

W kwestii serwisu wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych Konsumentów i w związku z tym wprowadziliśmy obsługę door-to-door, dzieląc obsługę naszych autoryzowanych partnerów serwisowych pomiędzy poszczególnymi województwami.

  • łatwość czyszczenia

Co warto zaznaczyć, we wszystkich naszych ekspresach blok zaparzania wyjmuje się w kilku prostych krokach w całości, co znacznie ułatwia jego czyszczenie. Wszystkie modele mają wbudowany program automatycznego czyszczenia i odkamieniania, który krok po kroku prowadzi użytkownika na wyświetlaczu, przez kolejne etapy.

Ekspresy z rozwiązaniem mlecznym posiadają dodatkowo funkcję czyszczenia obwodu mleka gorącą wodą i parą wodną po każdym przygotowaniu kawy z mlekiem, w trosce o higienę i niezakłócony smak kawy. Co więcej w dozowniku zintegrowane zostały osobne dysze do dozowania kawy, mleka (jeżeli ekspres posiada taką funkcję) i gorącej wody (jeżeli ekspres posiada taką funkcję), ale sam system kawy i mleka są od siebie oddzielone, dzięki czemu system kawy można całkowicie wyjąc z dozownika w celu wyczyszczenia z pozostałości mleka.

Komentarze

Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz