Chyba każda z nas to zna - spędzamy długie godziny w kuchni, przygotowując dla najbliższych zbilansowane i smaczne posiłki… A po całej pracy kuchnia wygląda często jak pobojowisko. Plamy na blacie i podłodze, zachlapana kuchenka, tłusty okap i brudne talerze to tylko niektóre z nieprzyjemności, które czekają na nas i na domowników. Na szczęście uporczywe zmagania z bałaganem to już przeszłość!
Data publikacji: 2016-11-07
Data aktualizacji: 2016-11-07
W pierwszej kolejności postaw na najwyższej jakości przyrządy kuchenne. Dzięki profesjonalnym akcesoriom, deskom do krojenia, trzepaczkom czy łopatkom marki Leifheit możesz mieć pewność, że elementy kuchenne nie tylko będą służyły Ci znacznie dłużej niż dotychczasowy Twój sprzęt, ale i ich utrzymanie w dobrym stanie będzie znacznie prostsze i przyjemniejsze. Wykonane ze specjalistycznego materiału łyżki do makaronu, sosów czy warzyw nie porysują Twoich garnków i patelni, dzięki czemu nie będziesz musiała borykać się z uporczywymi zarysowaniami i śladami użytkowania.
Jedną najbardziej nielubianych czynności domowych, jakie czekają na nas w kuchni, jest rozmrażanie i mycie lodówki. Większość z nas nie jest pewnych, jak często powinnyśmy się tym zajmować - informacje w internecie wahają się od rad, by robić to nawet co dwa tygodnie, do takich, które zapewniają, że wystarczy rozmrozić i umyć lodówkę i zamrażarkę raz do roku. Chcemy Was uspokoić - nie ma raczej powodów do tego, by zajmować się tym częściej niż raz w miesiącu.
Lodówkę należy wyłączyć z prądu, wyjąć wszystkie produkty spożywcze i zabezpieczyć je, by nie zepsuły się podczas sprzątania, a następnie wyjąć szuflady i półki. Do umycia wyjętych elementów ciepłą, mydlaną wodą doskonale sprawdzą się profesjonalne ściereczki wszechstronne marki Leifheit, które dzięki delikatnej acz wytrzymałej strukturze przydadzą się każdej pani domu. Po umyciu lodówki powinno jej drzwiczki zostawić się otwarte, tak, by mogła się rozmrozić. Pamiętajmy o tym, by nie podważać szronu za pomocą noża ani nie próbować przyspieszyć w żaden sposób, bo grozi to uszkodzeniem delikatnego sprzętu.
Do czyszczenia powierzchni kuchenki lub uporczywych zabrudzeń na naczyniach, najlepiej sprawdzi się wykonany ze sprawdzonych, profesjonalnych materiałów druciak ze stali nierdzewnej. Najlepszym i sprawdzonym przez tysiące pań domu produktem który nie zawodzi nawet w przypadku najcięższych do usunięcia zabrudzeń jest druciak firmy Leifheit. To niepokonana broń w walce z zaschniętym tłuszczem, przypaleniami lub zabrudzeniami zlewu lub kuchenki. Usunięcie śladów po kuchennych podbojach ułatwi wysokiej jakości płyn odtłuszczający firmy Leifheit.
W przypadku śladów, jakie mogą pozostać na kafelkach w kuchni lub delikatnej, drewnianej podłodze, należy sięgnąć po sprawdzone i skuteczne środki. Mop Clean & Away ma doskonale dobraną szerokość, która pozwala dotrzeć do nawet najmniej dostępnych przestrzeni w kuchni, a teleskopowa rączka o regulowanej długości sprawia, że możesz dopasować długość mopa do własnych preferencji. Dzięki temu nie grożą Ci uporczywe bóle pleców, tak kojarzące się z długim, żmudnym myciem podłóg. W komplecie znajdziesz również aż dziesięć wymiennych ściereczek, którym niestraszne są ślady po tłuszczu czy resztkach jedzenia!
Mamy nadzieję, że z tymi kilkoma poradami Wasze codzienne sprzątanie kuchni stanie się znacznie szybsze, przyjemniejsze i wszyscy domownicy z przyjemnością zaangażują się w codzienne porządki!
Ja czyszczę moje sprzęty w kuchni octem. Uważam, że jest to najlepszy i tańszy sposób do czyszczenia. Niektórzy twierdzą, że popsuła im się pralka przez ocet, pytałam pana z Warszawy na ten temat i powiedział, że nie ma takiej możliwości, więc trzymam się czyszczenia sprzętów octem ;)