Parametry: kuchnia 20 m2, w kształcie kwadratu, zabudowa w kształcie "L", wyspa na środku, wentylacja mechaniczna. Spiżarnia 6 m2, przy kuchni.
Położenie: od frontu i bocznej wypoczynkowej elewacji, skierowana na zachód i południe; połączona z jadalnią szerokim otwartym przejściem, a z tarasem przesuwnymi drzwiami HS.
Sprzęt: od jednego producenta, klasa A++; płyta indukcyjna, elektryczny piekarnik, dwudrzwiowa lodówka z kostkarką do lodu, zmywarka szer. 60 cm, dwukomorowy zlewozmywak z suszarką (kompozyt).
Meble: szafki - z litego drewna sosnowego, polakierowanego na biało; blaty - z czarnego granitu, na wyspie z litego drewna dębowego.
Liczba użytkowników: 5 osób, w tym troje dzieci.
- Na co zwracać uwagę wybierając baterie kuchenne?
- Czy można pomalować stare płytki zamiast je wymieniać?
- Na co zwracać uwagę podczas wyboru baterii do kuchni i łazienki?
- Trzy palniki, wielkie oszczędności i ogrom możliwości - czyli ceramiczna płyta gazowa DynaCook x3
Decyzja: w pierwotnym projekcie gotowym, kuchnia była większa, ale zmniejszyliśmy ją, żeby stała się przytulniejsza. Jest na tyle duża, że chciałam mieć na środku wyspę z płytą indukcyjną. Układ i wyposażenie kuchni zaplanowałam wspólnie z koleżanką, zajmującą się projektowaniem kuchni. Punktem wyjścia, oprócz wyspy, było umieszczenie pod oknem strefy zmywania. Z okna mam widok na wjazd, co ma dla mnie znaczenie, bo obserwuję, co się dzieje przed domem.
W kolejnym kroku zaprojektowałyśmy dłuższy ciąg kuchenny, w którym są szafki do przechowywania żywności i naczyń. Wykonanie mebli zleciłam lokalnej firmie stolarskiej. Ma w okolicy dobrą renomę. Część szafek zamówiłam z frezowanym szkłem i wewnętrznym oświetleniem LED, część z ażurową kratownicą. Zdecydowałam się nie zabudowywać sprzętu kuchennego, żeby meble nie stworzyły monolitu. Dobrałam do nich urządzenia ze szklanymi czarnymi frontami i blaty z czarnego granitu. W spiżarni celowo nie zamontowaliśmy ogrzewania, więc jest chłodna.
Kuchnia z wyspą - porady i przestrogi:
- Kuchnia jest bardzo funkcjonalna, brakuje w niej jedynie przeszklonej witryny na filiżanki. Zamierzam ją zamówić u tego samego stolarza, który przygotował resztę mebli do kuchni. Ponadto, chociaż zleciliśmy wykonanie wielu gniazd elektrycznych, ewidentnie brakuje jednego przy blacie pod oknem. Blisko zlewu powinien stać czajnik elektryczny.
Najwięcej uwagi zabrała wyspa - musiałyśmy z projektantką precyzyjnie ustalić jej wielkość i ustawienie, żeby idealnie pasowała do przestrzeni. Dużo czasu zajęły przymiarki. Stolarz źle zrozumiał nasze zlecenie i przyjął docelowy wymiar blatu jako wymiar wyspy. Kiedy położył na niej większy blat z drewna, potężny mebel odebrał kuchni proporcje. Trzeba było wyspę poprawić. Ostatecznie blat ma 166 x 117 cm, a jego dłuższe boki są zwrócone w stronę jadalni i okna. Gotowanie na wyspie jest wygodne, a bez wyspy kuchnia straciłaby walory funkcjonalne i estetyczne. Blat z drewna się nie rysuje i nie odparza. Dziś jednak kupiłabym większą płytę indukcyjną, bo dla pięcioosobowej rodziny niekiedy brakuje dodatkowego palnika.
Ponadto, może nie w samej kuchni, ale w spiżarni, zamontowałabym kuchenkę gazową. Ostatnio obserwujemy częste wyłączenia prądu, co dla rodziny z małymi dziećmi jest uciążliwe. Wyposażając kuchnię, kierowałam się ekonomią. Nie kupiłam drogich systemów cargo, nie mamy separatorów w szufladach.
- Blaty z granitu przyciął nam... producent nagrobków, za dużo mniejszą cenę, niż robi się to w profesjonalnych studiach kuchennych. Kamienne blaty to znakomity zakup! Szyba na ścianie jest równie praktyczna. Polecam!
Koszty wyposażenia kuchni z wyspą:
- sprzęt AGD - ok. 10 000 zł,
- meble z montażem - 32 000 zł,
- blaty - 3600 zł.
Lilianna Jampolska
Dodaj komentarz