Spiżarnia - praktyczne informacje

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 2-3 minuty
Spiżarnia - praktyczne informacje

Spiżarnia powinna znajdować się jak najbliżej kuchni. Żeby jak najlepiej wypełniała swe zadania, musi być chłodna, sucha, zaciemniona i dobrze wentylowana.

aktualizacja: 2024-01-12 12:14:55

Dlatego najlepiej, by znajdowała się w pomieszczeniu nieogrzewanym, ulokowanym od strony północnej. Ponadto, powinna mieć grube ściany, najlepiej izolowane termicznie, żeby ciepło nie miało do niej dostępu.

Spiżarnia - praktycznie i czysto

Spiżarnia nie musi być dużym pomieszczeniem, ale powinno być w niej tyle miejsca, aby można było się swobodnie poruszać. Koniecznie trzeba zadbać o regały z półkami, na których będzie można postawić słoiki z przetworami, zgrzewki z wodą mineralną, sokami czy blachę z upieczonym ciastem. Na drobniejsze produkty i przetwory przydadzą się węższe półki, na których łatwiej utrzymać porządek.

Warto pamiętać o zaprojektowaniu w górnej części spiżarni poprzecznych drążków, które przydadzą się choćby do powieszenia pęków ziół.

Spiżarnię należy tak urządzić, aby łatwo było utrzymać w niej porządek. Na pewno pomogą w tym płytki ceramiczne ułożone zarówno na podłodze, jak i na ścianach. Wtedy wystarczy woda ze środkami do mycia płytek, a spiżarka będzie zawsze lśniła czystością, co ze względu na przechowywaną żywność, jest niezwykle istotne

Sposoby na wentylację spiżarni

Aby przechowywana w spiżarni żywność mogła długo w niej leżeć i nie psuła się, niezwykle istotna jest dobra wentylacja. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest zaplanowanie dla tego pomieszczenia oddzielnego kanału wentylacyjnego. W przypadku braku takiej możliwości, można wykonać dwa otwory w ścianie zewnętrznej o średnicy ok. 20 cm z siatkami zabezpieczającymi - jeden 30 cm nad podłogą, drugi 30 cm pod sufitem. Ponadto, ważne jest, aby w pobliżu spiżarni nie przebiegały żadne elementy systemu grzewczego.

W spiżarni trzeba zadbać o regały z półkami, na których będzie można postawić słoiki z przetworami, zgrzewki z wodą mineralną, sokami czy blachę z upieczonym ciastem.

Andrzej Błaszczuk, Grupa Atlas
fot. otwierająca: wastedgeneration / pixabay.com

Zdaniem naszych Czytelników

Gość użytkownik

28 Sep 2014, 01:00

w takiej spiżarni najlepiej sprawdzą się płytki gresowe, które są przeznaczone do pomieszczeń z niską temperaturą.

05 Oct 2011, 23:20

Cytat W moim przypadku spiżarnia graniczy ścianą z salonem i kominkiem. W jaki sposób mam zabudować (obudować) tę ścianę, aby kominek nie powodował nagrzewania pomieszczenia spiżarni? listwy drewniane na ścianę do przykręcenia ...

05 Oct 2011, 17:16

W moim przypadku spiżarnia graniczy ścianą z salonem i kominkiem. W jaki sposób mam zabudować (obudować) tę ścianę, aby kominek nie powodował nagrzewania pomieszczenia spiżarni?

Gość Arkadiusz Zając

18 Nov 2010, 09:13

Artykuł jest tak odkrywczy, że aż powala! Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać od złośliwości. Informacje w nim zawarte są na poziome zajęć praktyczno technicznych w szkole dla panienek z dobrych domów. Tytuł był zachęcający ale wartość merytoryczna jak z kolorowego ...

Wiecej na Forum BudujemyDom.pl
Pokaż wszystkie komentarze

Dodaj komentarz

Skomentuj artykuł
time image
time image
Zobacz inne artykuły