Dlatego najlepiej, by znajdowała się w pomieszczeniu nieogrzewanym, ulokowanym od strony północnej. Ponadto, powinna mieć grube ściany, najlepiej izolowane termicznie, żeby ciepło nie miało do niej dostępu.
Spiżarnia - praktycznie i czysto
Spiżarnia nie musi być dużym pomieszczeniem, ale powinno być w niej tyle miejsca, aby można było się swobodnie poruszać. Koniecznie trzeba zadbać o regały z półkami, na których będzie można postawić słoiki z przetworami, zgrzewki z wodą mineralną, sokami czy blachę z upieczonym ciastem. Na drobniejsze produkty i przetwory przydadzą się węższe półki, na których łatwiej utrzymać porządek.
Warto pamiętać o zaprojektowaniu w górnej części spiżarni poprzecznych drążków, które przydadzą się choćby do powieszenia pęków ziół.
Spiżarnię należy tak urządzić, aby łatwo było utrzymać w niej porządek. Na pewno pomogą w tym płytki ceramiczne ułożone zarówno na podłodze, jak i na ścianach. Wtedy wystarczy woda ze środkami do mycia płytek, a spiżarka będzie zawsze lśniła czystością, co ze względu na przechowywaną żywność, jest niezwykle istotne
Sposoby na wentylację spiżarni
Aby przechowywana w spiżarni żywność mogła długo w niej leżeć i nie psuła się, niezwykle istotna jest dobra wentylacja. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest zaplanowanie dla tego pomieszczenia oddzielnego kanału wentylacyjnego. W przypadku braku takiej możliwości, można wykonać dwa otwory w ścianie zewnętrznej o średnicy ok. 20 cm z siatkami zabezpieczającymi - jeden 30 cm nad podłogą, drugi 30 cm pod sufitem. Ponadto, ważne jest, aby w pobliżu spiżarni nie przebiegały żadne elementy systemu grzewczego.
W spiżarni trzeba zadbać o regały z półkami, na których będzie można postawić słoiki z przetworami, zgrzewki z wodą mineralną, sokami czy blachę z upieczonym ciastem.
fot. otwierająca: wastedgeneration / pixabay.com