Jaki gatunek drewna wybrać, aby blat był trwały?
Drewniany blat kuchenny to powierzchnia robocza, która jest szczególnie narażona na uszkodzenia mechaniczne, wahania temperatury oraz ingerencję czynników zewnętrznych, jak wilgoć czy wszelkiego rodzaju zabrudzenia. Powinna być więc nie tylko estetyczna, ale także wyjątkowo odporna. Do wykonania blatów nie należy więc używać gatunków miękkich, takich jak sosna czy topola, ale odmian trwałych i odpornych na codzienną eksploatację, np. oraz gatunków egzotycznych. Są one z jednej strony łatwe w obróbce, przez co można łatwo dopasować je do indywidualnych potrzeb, ale z drugiej także odpowiednio wytrzymałe na obciążenia i zniszczenie.
Blat drewniany lity czy klejony?
W ofercie DLH dostępne są zarówno blaty lite, jak i te wykonane z drewna klejonego. Blaty lite produkowane są z lameli klejonych tylko po szerokości, przez co wyróżniają się jednolitym i naturalnym rysunkiem z doskonale widocznym usłojeniem i strukturą drewna. Jednak łączenie ich za pomocą kleju jedynie po szerokości niesie ze sobą ryzyko wypaczania i pękania drewna. Dlatego częściej stosowanym rozwiązaniem jest produkcja blatów z drewna klejonego na mikro-wczepy, czyli wyszlifowanych, idealnie przylegających do siebie lamelek. Taki sposób łączenia ogranicza naprężenia drewna i minimalizuje skutki jego "pracy". Blaty klejone na mikro-wczepy są też tańsze od ich litych odpowiedników.
Kolory i wzory blatów z rodzimych gatunków drewna
Zróżnicowane kolory i rysunki blatów wykonanych różnych gatunków drewna pozwalają na dopasowanie ich do praktycznie każdej aranżacji wnętrza. Jedną z najpopularniejszych odmian jest dąb o ciepłej barwie i charakterystycznym, zróżnicowanym rysunku, szczególnie przy fladrowym ułożeniu słojów. Blaty dębowe posiadają klasyczny charakter i można zaryzykować twierdzenie, że są aranżacyjnie uniwersalne. Jeśli jednak chcemy nadać im nieco bardziej rustykalnego charakteru, możemy wybrać blaty dębowe Antique, wyróżniające się obecnością ciemnych, nieregularnych szczelin, wypełnionych czarną masą szpachlową. Dzięki temu zabiegowi rysunek blatu jest bardziej dynamiczny, a jego ogólna kolorystyka – nieco ciemniejsza. Często wybieranym gatunkiem europejskim jest także jesion o jaśniejszej barwie i równie wyraźnych słojach. Jesion bardzo dobrze przyjmuje oleje barwiące, więc jego jasną, neutralną barwę można dowolnie modyfikować. Drewno bukowe natomiast posiada zdecydowany kolor z wyraźnym odcieniem czerwieni, dlatego zastosowanie tego gatunku polecane jest wszędzie tam, gdzie minimalistyczna aranżacja wymaga ocieplenia. Buczyna jest ciężka i solidna, przez co stanowi idealny materiał zarówno na blaty, jak i np. stopnie schodowe.
Kolory i wzory blatów z egzotycznych gatunków drewna
W ostatnich latach blaty z krajowych gatunków drewna coraz częściej zastępowane są odmianami egzotycznymi, które wyróżniają się podwyższoną twardością, wyjątkową odpornością na wilgoć, a także ekspresyjną kolorystyką i ciekawym rysunkiem. Bardzo cenionym zarówno przez architektów, jak i użytkowników są blaty z drewna merbau. Ten egzotyczny gatunek jest jedną z najtrwalszych i najbardziej wytrzymałych odmian, wytrzymalszą nawet niż dąb. Jest też wyjątkowo reprezentacyjna – jej nasycony, ciemnobrązowy kolor rozświetlany jest złocistymi pasmami, powstałymi dzięki zawartości soli mineralnych. Towarzyszy mu ekskluzywny i od dawna postrzegany jako jeden z najcenniejszych gatunków egzotycznych palisander, zwany też drzewem różanym. Palisander posiada jedno z najbardziej intrygujących wybarwień spośród gatunków egzotycznych. Na powierzchni palisandrowego blatu przenikają się fiolety i brązy, uzupełniane złoto-pomarańczowymi tonami, a towarzyszy im dekoracyjne, wyraźne usłojenie. Odmiana ta jest też doskonała pod względem użytkowym – posiada drewno ciężkie i twarde o wysokiej odporności na ścieranie i wilgotność, a po impregnacji – na chemikalia. Ciekawą alternatywą dla amatorów egzotycznych gatunków jest bambus. Charakterystyczna budowa jego pędów pozbawiona jest usłojenia, dlatego blaty wykonane z tego surowca odznaczają się intrygującym, minimalistycznym rysunkiem. Dodatkowo bambus jest gatunkiem wytrzymałym i stabilnym wymiarowo – równie dobrze sprawdzi się jako blat kuchenny, jak i eleganckie schody.
Olej czy lakier? Jak zabezpieczyć drewniany blat?
W zależności od upodobań drewniane blaty można pokrywać zarówno lakierem, jak i olejem. Lakier tworzy na powierzchni połyskliwą warstwę, która intensywniej niż olej będzie odbijać światło. Lakier pomaga zabezpieczyć blat przed wnikaniem zanieczyszczeń oraz ingerencją wilgoci, jednak powierzchnię taką trzeba chronić przed zarysowaniami, np. nożem. Z kolei blaty olejowane mają bardziej naturalny charakter, pozwalają niemalże poczuć strukturę drewna pod palcami. Olej zabezpiecza powierzchnię roboczą przed zawilgoceniem, a pokryte nim blaty łatwo poddają się miejscowej renowacji. Skorzystać można także z szerokiej oferty olejów barwiących, które mogą nadać drewnu wybrany kolor. Codzienna pielęgnacja blatów drewnianych powinna polegać na przecieraniu ich lekko wilgotną szmatką, natomiast większe zabrudzenia mogą być usuwane za pomocą preparatów specjalnie przeznaczonych do tego surowca.
źródło i zdjęcia: DLH POLAND