Wygodne i uniwersalne
DynaCook z serii X wyposażone zostały w ceramiczne płyty, skrywające palniki gazowe, w oparciu o tzw. technologię gaz pod szkłem. Ciepło na powierzchni wytwarzane jest w wyniku spalania gazu. Przenikając przez szybę ceramiczną, przekazywane jest do garnka, w którym gotowane są potrawy.
Palniki tych płyt przy maksymalnym nastawieniu mocy będą podgrzewać potrawę aż 30 minut, a następnie przejdą w tryb pulsacyjny. Co to oznacza w praktyce? Dużą wygodę i skrócenie czasu przygotowania posiłku - przy maksymalnej mocy potrawa ugotowana zostanie szybciej, niż ma to miejsce w przypadku innych płyt.
DynaCook może być zasilana zarówno gazem z sieci miejskiej (ziemnym), jak i z butli (propan – butan lub propan). Sprawdzi się zatem wszędzie. Dla zwiększenia komfortu, w najnowszych płytach z serii DynaCook X każde z pól grzewczych wyposażone zostało w indywidualne sterowanie mocą, z możliwością natychmiastowego wyłączenia.
Dodatkowo, płyta ta posiada aż 18 poziomów mocy grzania, co pozwala z większą precyzją dostosować wysokość temperatury do przyrządzanych dań.
Płyta z poczuciem smaku
DynaCook z serii X to nie tylko gwarancja doskonałej jakości, ale też pierwszorzędnego designu. Dzięki temu te nowoczesne płyty będą niekwestionowaną ozdobą każdej kuchni. W zależności od potrzeb, można wybrać płytę 2-, 3-, 4- lub 5-palnikową.
Gładka, ceramiczna powierzchnia płyt DynaCook umożliwia łatwiejsze czyszczenie. Zresztą, sama płyta również brudzi się mniej, niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych palników.
Również wylot spalin pozostaje czysty, a dzięki opatentowanemu układowi odprowadzania, który pozwala na łatwe zdjęcie osłony, możliwe jest wyczyszczenie płyty. Gaz pod szkłem to bowiem prawdziwie czyste gotowanie.
Na meblach kuchennych osadza się mniej oleistych substancji, niż w przypadku używania tradycyjnych kuchenek gazowych. Stąd też szklane płyty gazowe polecane są także do kuchni otwartych, bowiem zanieczyszczenia powstałe w trakcie gotowania nie osadzają się nie tylko w kuchni, ale także w salonie czy jadalni.
Choć wyglądają jak płyty indukcyjne, nie wymagają stosowania specjalistycznych garnków. Co więcej, każde pole grzejne może obsługiwać jak najbardziej zróżnicowaną pod względem wymiarów liczbę naczyń, dzięki temu można na nich gotować w większych garnkach, niż na płytach konkurencyjnych.
Z płytą DynaCook gotowanie jest naprawdę proste. Dodatkowo, można skorzystać z takich funkcji, jak funkcja szybkiego zagotowania, automatycznego podgrzewania (pozwala szybciej osiągnąć oczekiwaną temperaturę pola grzejnego) oraz kontroli rodzicielskiej (blokada przed przypadkowym uruchomieniem).
Oszczędne i ekologiczne
Warto podkreślić, że szklane płyty gazowe DynaCook zużywają mniej gazu niż tradycyjne kuchenki gazowe. Ze względu na to, że ich palniki zostały umieszczone pod ceramiczną powierzchnią, ciepło nie ucieka do pomieszczenia, a ogrzewa tylko i wyłącznie naczynie z potrawą.
Co więcej, dodatkowe pola podgrzewcze wykorzystują ciepło pochodzące z włączonego palnika, co pozwala na odzyskiwanie energii cieplnej za darmo.
Producent podkreśla także pozytywny wpływ tej technologii na środowisko naturalne. Wynika on z precyzyjnie prowadzonego procesu spalania gazu w wysokiej temperaturze i tym samym wytwarzania mniejszej ilości niepożądanych produktów spalania, takich jak CO. Odpowiednio skomponowana mieszanka gazowo-powietrzna oraz spalanie gazu w wysokiej temperaturze chronią środowisko przed skażeniem.
Źródło i zdjęcia: Dynaxo