Jaka kuchenka na jacht? Wybierz bezpiecznie i wygodnie

Chcesz gotować na jachcie bezpiecznie i wygodnie? Poznaj innowacyjne płyty gazowe DynaCook z technologią "gaz pod szkłem", które zapewniają komfort i bezpieczeństwo podczas rejsu.

Jaka kuchenka na jacht? Wybierz bezpiecznie i wygodnie
DYNAXO Gazowe płyty ceramiczne DynaCook seria X - klasa PREMIUM
www.dynacook.pl
DYNAXO Gazowe płyty ceramiczne DynaCook seria X - klasa PREMIUM
Dane kontaktowe:
67 25 44 500, 664 764 000, 606 649 549
Popowo 2A, 64-510 Wronki

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Wybór kuchenki a bezpieczeństwo - czym kierować się przy zakupie?

Wybór odpowiedniej kuchenki do użytku na jachcie to decyzja, która powinna być poprzedzona dokładną analizą potrzeb załogi oraz specyfiki samej jednostki. Przede wszystkim kluczowe jest zwrócenie uwagi na rodzaj zasilania, które będzie używane.

Elektryczna czy gazowa kuchenka na jacht?

- Kuchenki elektryczne zyskują na popularności ze względu na brak otwartego ognia i prostotę użycia. Ich główną wadą jest jednak zależność od dostępności zasilania elektrycznego, co może być problematyczne podczas dłuższych rejsów, gdzie konieczne jest zarządzanie energią. Kuchenki gazowe na jacht są cenione za ich wydajność i szybkość gotowania, jednak wymagają one szczególnych środków ostrożności, takich jak regularne sprawdzanie szczelności instalacji i prawidłowe wietrzenie pomieszczeń - mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Trzecią opcją są dedykowane płyty gazowe - na przykład DYNACOOK X2. Jest to wybór, który łączy w sobie funkcjonalność i nowoczesność, gwarantując bezpieczeństwo i efektywność na pokładzie jachtu.

Dzięki zastosowaniu technologii gazu pod szkłem, model ten oferuje lepszą kontrolę nad płomieniem – brak otwartego ognia oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Powierzchnia ceramiczna jako element konstrukcyjny, zwiększa estetykę urządzenia, a jednocześnie jest materiałem odpornym na wysokie temperatury i łatwym do wyczyszczenia po każdym użyciu.

Płyty gazowe bez płomienia DYNACOOK X2

Płyty gazowe bez płomienia, takie jak DYNACOOK X2 zapewniają bezpieczeństwo i komfort użytkowania dzięki wbudowanym systemom zabezpieczającym przed wyciekiem gazu oraz automatycznym elektrozaworom, które reagują na brak płomienia.

Płyty gazowe bez płomienia DYNACOOK X2 - idealny wybór na jacht
Płyty gazowe bez płomienia DYNACOOK X2 - idealny wybór na jacht

Jest to szczególnie ważne w warunkach morskich, gdzie każde dodatkowe zabezpieczenie ma znaczenie. W przypadku gazowych płyt ceramicznych DYNACOOK gotowanie jest dużo łatwiejsze, a o bezpieczeństwo w dużej mierze dba nasza kuchenka.

Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki z otwartym płomieniem na pokładzie?

Bezpieczne korzystanie z kuchenki na jachcie obejmuje zarówno prawidłową eksploatację, jak i znajomość procedur bezpieczeństwa. Stanisław Szyling z DYNACOOK wskazuje kilka kluczowych zasad, których każdy użytkownik kuchenki powinien przestrzegać.

Dwa pola grzewcze w płycie gazowej DYNACOOK X2 na jachcie
Dwa pola grzewcze w płycie gazowej DYNACOOK X2 na jachcie

Gotuj bezpiecznie na jachcie

- Zawsze monitoruj gotowanie i nigdy nie zostawiaj działającej kuchenki z otwartym płomieniem bez nadzoru. Przyrządzanie posiłków na morzu wymaga ciągłej uwagi ze względu na zmieniające się warunki. Pamiętaj też o przechowywaniu materiałów takich jak ściereczki, papierowe ręczniki czy inne łatwopalne przedmioty z dala od kuchenki. Metalowe naczynia są najlepsze do gotowania na kuchenkach gazowych. Sprawdzaj i czyść także regularnie kuchenkę. Jest to istotne, aby zapobiec gromadzeniu się tłuszczu i innych zabrudzeń. Przestrzeganie tych zasad znacznie zwiększa bezpieczeństwo podczas korzystania z kuchenki z otwartym płomieniem na jachcie i pozwala na bezpieczne i przyjemne przygotowywanie posiłków podczas rejsu. - radzi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK

źródło i zdjęcia: DYNAXO, marka DYNACOOK