Dlaczego żeliwne garnki powinny znaleźć się w naszej kuchni?

Dlaczego żeliwne garnki powinny znaleźć się w naszej kuchni?

Wielu z nas pamięta żeliwne patelnie i brytfanki, których używały nasze babcie czy mamy. Dziś znów wracają do naszych kuchni w nowej odsłonie - bardziej nowoczesnej, designerskiej.

Emaliowane, różnokolorowe żeliwne garnki zapewniają optymalne przewodzenie ciepła, dzięki czemu nadają się do każdego rodzaju dań. Co więcej idealnie pasują do każdej estetyki ponieważ można wybrać różne kolory dla wszystkich elementów naczynia. Dzięki temu nasze garnki będą nie tylko praktycznym naczyniem, ale i piękną dekoracją.

Jedną z głównych cech żeliwa jest to, że łatwo absorbuje ciepło. Oznacza to, że garnek pozostaje ciepły dłużej, nawet w bardzo niskich temperaturach. Idealnie nadaje się do zostawiania potrawy na wolnym ogniu lub do przygotowywania dań, które wymagają długiego, powolnego pieczenia. Piekarnik, piekarnik parowy, płyta indukcyjna, elektryczna, gazowa - żeliwny garnek można zastosować w każdym przypadku - smażenie, gotowanie czy pieczenie i to wszystko w jednym naczyniu bez konieczności jego zmiany.

Żeliwne garnki idealnie nadają się do indukcji - dzięki grubej, żeliwnej podstawie prawie żadna energia nie jest tracona. Jednocześnie nadal możemy używać ich z bezpośrednimi źródłami ciepła np. z  kuchenką gazową ponieważ nie ulegną odkształceniu.

Podsumowując - żeliwne naczynia nie odkształcają się, łatwo absorbują i długo utrzymują ciepło. Ich trwałość sprawi, że pozostaną w rodzinie na pokolenia.

Marta Kołak
Specjalista ds. sprzedaży DOVRE / FERLEON

Komentarze

Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz