Jak optymalnie wykorzystać przestrzeń w małej kuchni?

Jak optymalnie wykorzystać przestrzeń w małej kuchni?

Niewielka i nieustawna kuchnia nie musi oznaczać kuchni niewygodnej czy niezbyt ładnej. Wręcz przeciwnie. Jeśli dokładnie przemyślimy nasze potrzeby i dobierzemy do nich odpowiednie sprzęty i funkcjonalne akcesoria - nawet malutkie wnętrze będzie przyjazne, komfortowe i piękne.

Zacznijmy od planowania, gdzie chcemy (i możemy) umiejscowić urządzenia AGD. Lodówkę warto postawić przy drzwiach. Przy niej powinno się znaleźć miejsce na zakupy, tak by móc je jak najszybciej odłożyć, a także szafa na zapasy. Pojemna spiżarka w kuchni, gdzie liczy się każdy centymetr to absolutne must have. Warto wyposażyć ją w duże cargo, np. z kolekcji Maxima PURO, albo pojemne szuflady wewnętrzne, np. Slim Box. Dzięki nim ułatwimy sobie dostęp do przechowywanych rzeczy. Łatwiej też nam będzie je utrzymać w porządku i to w jednym miejscu.

Obok strefy przechowywania, w centrum stwórzmy przestrzeń przygotowywania posiłków i gotowania. A w niej - obok zlewu, zmywarki i kuchenki, zamontujmy wygodne systemy usprawniające segregację odpadów (tu do wyboru mamy mnóstwo rozwiązań), płytkie szufl ady na sztućce i kuchenne akcesoria, a także głębokie na zastawę i drobny sprzęt AGD. W ten sposób optymalnie wykorzystamy miejsce i zapewnimy sobie ergonomię pracy.

Co ważne, wszystkie te systemy dostępne są w modnych wykończeniach, np. systemy Maxima PURO wyróżniają się matową czarną powłoką połączoną z dębowym fornirem. Dzięki temu możemy je wkomponować w stylistykę kuchni i stworzyć jednorodną, spójną i zachwycającą nawet w detalach aranżację.

Joanna Posadzy
Dyrektor Marketingu REJS
Na zdjęciu otwierającym: Stosowane w szufladach przegródki pozwalają zapanować nad chaosem. Dzięki nim każdy produkt będzie miał swoje miejsce. (fot. Rejs)

Komentarze

Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz