Jedna osobowość, wiele sposobów bycia – tak najlepiej w kilku słowach opisać można nowe piekarniki Openspace marki Hotpoint-Ariston. Charakteryzują się największą na rynku pojemnością przy zachowaniu standardowych wymiarów piekarnika. Oznacza to nieograniczone wręcz możliwości przy codziennych popisach kulinarnych.
Data publikacji: 2009-01-15
Data aktualizacji: 2009-01-15
Użytkowanie piekarnika Openspace daje możliwość korzystania z całej przestrzeni piekarnika o pojemności 70 litrów (Extra Large), lub 2 mniejszych komór: Main Space (o pojemności 48 litrów) i Small Space (20 litrów), które można oddzielnie regulować.
W każdej z tych komór istnieje możliwość ustawienia spersonalizowanych programów pieczenia, dzięki czemu łatwiej i wydajniej zarządza się czasem i przestrzenią w kuchni. W tradycyjnych piekarnikach konieczne jest wykorzystanie całej, pojedynczej przestrzeni urządzenia.
Trzy różne komory, trzy podejścia do pieczenia
Przestrzeń całego piekarnika Openspace, komorę Extra Large, rozgraniczyć można specjalnym, szczelnym elementem oddzielającym na części Main i Small. Natomiast pieczenie bez podzielnika oznacza korzystanie z całego wnętrza urządzenia i komory Extra Large, w której przyrządzić można naprawdę duże potrawy, jak na przykład indyka.
Komora Extra Large - to zoptymalizowana dystrybucja ciepła w 70 litrowym wnętrzu piekarnika. Dwa elementy grzewcze gwarantują doskonałe efekty pieczenia na 4 poziomach jednocześnie. Komora Extra Large jest idealna do korzystania z funkcji Grill – kratka umieszczona jest w pobliżu elementu grzejnego, a tłuszcz spływa na tacę, co zapobiega wytwarzaniu się dymu we wnętrzu urządzenia. W tej niezwykle pojemnej 70 litrowej komorze można użyć jednej z czterech funkcji automatycznych: Pieczenie Chleba, Mięsa, Ciasta, Pizzy.
Komora Main Space - to 48 litrów pojemności z termoobiegiem. Jest niezwykle uniwersalna, można w niej przyrządzać potrawy na 3 poziomach pieczenia jednocześnie.
Komora Small Space – to 20 litrów pojemności z ogrzewaniem statycznym. Funkcja Grill daje gwarancję doskonałej dystrybucji ciepła we wnętrzu komory, natomiast dzięki funkcji Fast Cooking piekarnik nagrzewa się do 200°C w zaledwie 4 minuty. Jest ona zatem idealna do szybkiego przygotowania zamrożonych potraw takich jak pizza, frytki, mięso, ryby i warzywa. Ponadto, dzięki ogrzewaniu tylko 20 litrów pojemności, komora ta jest wyjątkowo energooszczędna. Daje także możliwość efektywnego korzystania z 6 funkcji piekarnika: Multicooking, Barbecue, Grill z termoobiegiem, Niska Temperatura (40°C – 65°C – 90°C).
Co więcej, specjalny element, który oddziela przestrzeń Main od Small, pozwala na pieczenie w dwóch komorach jednocześnie (przestrzeń Double Space).
W poszczególnych komorach temperatura może wynosić od 50°C do 250°C, a różnica między nimi nawet do 100°C. Jeśli zdecydujemy się na równoczesne pieczenie dwóch potraw i w komorze Small ustawimy pieczenie tradycyjne, a komorze Main termoobieg, możemy mieć pewność, że zapachy naszych potraw się nie wymieszają. Umożliwia to zatem przygotowanie w tym samym czasie dwóch zupełnie różnych dań, na przykład ciasta i ryby.
Dostępne modele:
OS 99D P IX/HA (dostępny od kwietnia)
Piekarnik multifunkcyjny
Programator elektroniczny, z niezależnym sterowaniem poszczególnych komór
10 funkcji pieczenia
System wentylacji obwodowej
Potrójna szyba w drzwiach
Klasa energetyczna: A
Rożen obrotowy
Pojemność 70l (lub 48l + 20l)
Max. moc 2600 W
1 taca, 3 ruszty, element oddzielający przestrzenie piekarnika
Pyroliza
Kolor: inox
Podwójne oświetlenie halogenowe
Aż do 100°C różnicy między poszczególnymi komorami
Wymiary: 60 x 60 x 57 cm
Cena: 2699 zł
OS 992D C IX/HA
Piekarnik multifunkcyjny
Programator elektroniczny, z niezależnym sterowaniem poszczególnych komór