Rada 1
Blat to kluczowe miejsce dla każdego kucharza. Popularnym wyborem jest naturalny kamień – granit lub marmur. Blat należy zabezpieczyć, aby jak najdłużej wyglądał jak nowy. Nie alkaliczne, kwaśne lub z dodatkiem rozpuszczalnika – tych środków czyszczących nie wolno używać na blatach z kamienia. Najlepiej w specjalistycznym sklepie kupić środek przeznaczony do czyszczenia tego rodzaju powierzchni. Najpierw przetrzyj powierzchnię miękką, wilgotną ściereczką. Nie używaj suchej ściereczki ponieważ powstaną wtedy mikroskopijne zadrapania na czyszczonej powierzchni. Granitowy blat wytrzyj do sucha, aby nie osiadł na nim kurz.
Rada 2
Solidne płyty ceramiczne są stosunkowo łatwe do czyszczenia. Wystarczy użyć parownicy Kärcher SC 4. Parownica jest świetną alternatywą dla środków czyszczących. Potężne połączenie ciśnienia i temperatury rozpuszcza brud a ściereczka usuwa go. Nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia znikają bez śladu i bez rysowania czyszczonej powierzchni. Kolejną zaletą parownic jest to, że wymagają one jedynie wody – środki czyszczące możemy zostawić w szafce.
Rada 3
Okap to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Dzięki niemu ograniczmy rozprzestrzenianie się zapachów po całym domu. Okapy szklane są bardzo modne i estetyczne. Szkło jest też łatwe do utrzymania w czystości. Jednak powinniśmy ustrzegać się używania środków, które mogą porysować okap. Jak więc usunąć z niego tłuste zabrudzenia? Mąka ziemniaczana lub skórki z ziemniaków są tajemnym sposobem na tłuste zabrudzenia. Przetrzyj nimi plamy a następnie zbierz brud ściereczką. Alternatywą na tłuste plamy mogą być również parownice Kärcher.
Rada 4
Zlewy ze stali nierdzewnej są bardzo popularne i często używane w gastronomii. W wielu kuchniach królują zlewy ceramiczne. Warto jednak pamiętać, że tworzywa te mogą się łatwo odbarwić w kontakcie z resztami kawy czy herbaty. Aby usunąć te plamy napełnij zlew wodą z dodatkiem odpowiedniego środka czyszczącego. Pozostaw go na godzinę, by mógł zadziałać, następnie przetrzyj zlew ściereczką. Alternatywą dla tego sposobu jest również wykorzystanie parownicy Karcher. Korzystając z niej nie musimy używać jakichkolwiek środków chemicznych. Usunie ona uporczywy brud i resztki jedzenia. Aby dotrzeć do wszystkich zakamarków i zniszczyć czające się tam bakterie warto użyć dyszy Power. Dzięki niej czyszczenie parą będzie jeszcze skuteczniejsze.
Rada 5
W nowoczesnych kuchniach linoleum czy płytki są wypierane przez drewniany parkiet. Ten naturalny materiał daje wrażenie przytulności. Podłoga w kuchni jest użytkowana często stąd dbałość o nią to priorytet. Idealnym urządzeniami do czyszczenia powierzchni podłogowych jest odkurzacz parowy SV 7 marki Kärcher. To połączenie, w jednym urządzeniu, dwóch znanych już technologii czyszczenia: odkurzania oraz czyszczenia parowego. Odkurzacze parowe Kärcher skutecznie usuwają zarówno luźny kurz jak i związane z podłożem zabrudzenia z szerokiego zakresu pokryć podłogowych (dywany, pokrycia PCV, podłogi z kamienia naturalnego, płytki ceramiczne, terrakota). Po odkurzaniu wystarczy użyć odkurzacza parowego jako parownicy. Para jest jednym z najbardziej higienicznych mediów czyszczących - usuwa nawet najtrudniejsze cząstki brudu, penetrując całą czyszczoną powierzchnię, w tym wąskie szczeliny i pory materiału. Para opuszczająca dyszę ma temperaturę około 100 ºC. Brud nagrzewa się szybciej niż powierzchnia, do której przylega. Ta różnica temperatur sprawia, że cząsteczki brudu rozszerzają się mocniej niż powierzchnia, a to powoduje niemal samoczynne odspajanie się brudu.
źródło i zdjęcia: Kärcher Sp. z o.o.