Co warto wiedzieć o filtrach z odwróconą osmozą?

Uzdatnianie wody używanej na co dzień to temat, który cieszy się ostatnio dużą popularnością. Spośród dostępnych na rynku filtrów domowego użytku za najdokładniejsze uchodzą te, które oczyszczają wodę metodą odwróconej osmozy. Z pewnością wiele osób słyszało o wysokiej skuteczności odwróconej osmozy, wokół tematu narosło jednak wiele mitów.

Co warto wiedzieć o filtrach z odwróconą osmozą?
UST-M Sp. z o.o. Instalacje sanitarne PVC, CPVC, PPR, PEX, PE
Dane kontaktowe:
+48 44 711 11 19
Piaskowa 124A 97-200 Tomaszów Mazowiecki
Zobacz firmę w innym dziale: Centralne odkurzanie

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Filtr z odwróconą osmozą zazwyczaj montuje się w szafce pod zlewem kuchennym. Jego sercem jest półprzepuszczalna błona osmotyczna, która – mówiąc w dużym uproszczeniu – działa na zasadzie niezwykle dokładnego sita, wykorzystującego naturalny proces osmozy, czyli przenikania roztworów o większym stężeniu (jedna strona membrany) do  miejsc, gdzie występuje mniejsze stężenie (druga strona membrany).

Co warto wiedzieć o filtrach z odwróconą osmozą? - Poza rdzą, piaskiem i innymi zanieczyszczeniami mechanicznymi, błona zatrzymuje związki metali ciężkich, a także bakterie i wirusy. Czyli wszystko, co sprawia, że woda może być szkodliwa dla naszego zdrowia i sprzętu AGD, ma zły smak i zapach czy niewłaściwy kolor. Takiej dokładności nie uzyskamy przy pomocy standardowych wkładów stosowanych w filtrach. Tak oczyszczonej wody używa się zazwyczaj w celach gospodarczych – do kąpieli, mycia warzyw i owoców, gotowania zupy, kawy czy herbaty. Jeśli zostanie zmineralizowana, można ją również pić – mówi Zofia Czechowicz, Specjalista ds. Jakości z firmy UST-M, produkującej filtry do wody. Zasada wydaje się prosta, jednak na temat odwróconej osmozy możemy znaleźć różne opinie. Postanowiliśmy sprawdzić, które z nich są prawdziwe.

1. Odwrócona osmoza to najdokładniejsza metoda uzdatniania wody na użytek domowy

PRAWDA. Podzlewozmywakowy filtr z odwróconą osmozą zatrzymuje mniej więcej 96% wszystkich substancji, które znajdują się w wodzie, wśród nich nawet te najdrobniejsze. – Należy pamiętać, że z upływem czasu dokładność i wydajność filtracji może nieznacznie spaść. Zabrudzenia, nawet te niewielkie, zatykają lub uszkadzają pory błony. Aby zachowała ona swoje właściwości filtrujące, regularnie należy wymieniać wkłady wstępne, zabezpieczające błonę osmotyczną przed zanieczyszczeniami mechanicznymi i chlorem. Częstotliwość wymiany uzależniona jest od wielu czynników, przede wszystkim od jakości wody. Przyjmujemy, że należy jej dokonywać co 3 do maksymalnie 6 miesięcy – tłumaczy Zofia Czechowicz.

2. Wody oczyszczonej odwróconą osmozą nie wolno pić

FAŁSZ. Uzyskana w procesie filtracji krystalicznie czysta woda na pewno nie zaszkodzi naszemu organizmowi. Żeby jednak traktować ją jako główne źródło gaszenia pragnienia, dobrze jest poddać wodę procesowi mineralizacji. – Proces odwróconej osmozy skutecznie filtruje wszelkie zanieczyszczenia, lecz pozbawia wodę związków wapnia i magnezu, które odpowiadają za utrzymanie minimalnej twardości wody. Tym samym pijąc ją, nie dostarczamy organizmowi tych ważnych składników mineralnych. Problem ten nie istnieje w przypadku filtrów wyposażonych w mineralizatory, które uzupełniają skład wody o drogocenne elementy – komentuje specjalista UST-M.

3. Odwrócona osmoza usuwa z wody bakterie

PRAWDA. Pory na półprzepuszczalnej błonie osmotycznej są na tyle małe, że nie przepuszczają nawet mikroorganizmów. – Badania, które zleciliśmy certyfikowanym laboratoriom, potwierdzają, że odwrócona osmoza w znacznym stopniu poprawia istotne z punktu widzenia człowieka właściwości fizyczne i chemiczne wody. W przebadanych próbkach wody nie wykryto także mikroorganizmów, które znajdowały się w niej przed procesem filtracji – zapewnia ekspert UST-M.

4. Woda oczyszczona odwróconą osmozą jest tym samym co woda destylowana

FAŁSZ. W procesie destylacji nie chodzi o uzyskanie czystej wody, a jedynie o jej małą przewodność – Warto wiedzieć, że odwrócona osmoza usuwa z wody wszystkie zanieczyszczenia, także te ropopochodne. Proces destylacji nie zawsze jest sobie w stanie z nimi poradzić – wyjaśnia Zofia Czechowicz.

5. Filtry z odwróconą osmozą należy stosować tylko do zimnej wody

PRAWDA. Temperatura wody filtrowanej tą metodą nie powinna przekraczać 30°C. – Zbyt ciepła woda może zaburzyć proces filtrowania lub uszkodzić błonę osmotyczną. Z kolei zbyt niska temperatura, ok 4°C, wpływa na obniżenie wydajności filtracji  – mówi ekspert UST-M.

6. Woda oczyszczona odwróconą osmozą to dobre rozwiązanie dla alergików
PRAWDA. Membrana zatrzymuje występujące w wodzie alergeny i składniki drażniące skórę. – Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na różnego rodzaju uczulenia czy np. atopowe zapalenie skóry. To dobra wiadomość także dla rodziców małych dzieci – krystalicznie czysta woda nie podrażni delikatnej skóry najmłodszych – dodaje Zofia Czechowicz. Ponadto smak zupy, herbaty czy kawy przyrządzonej na bazie tak oczyszczonej wody będzie dużo lepszy. Warto w niej także płukać warzywa i owoce.

7. Filtry z odwróconą osmozą to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych

FAŁSZ. Cena filtra zazwyczaj uzależniona jest od stopnia jego skomplikowania. Wpływa na nią ilość stopni filtracji, obecność mineralizatora czy antybakteryjnej lampy UV. Najprostszy zestaw można dostać już za ok. 500 zł. – Klasyczny zestaw filtrujący to np. RO6. Składa się z mechanizmu kilkukrotnie filtrującego wodę, elementów niezbędnych do instalacji urządzenia, mineralizatora oraz podwójnej wylewki, czyli niewielkiego kranu, z którego można czerpać wodę. Cena takiego zestawu to 660 zł  – wyjaśnia Zofia Czechowicz.

źródło i zdjęcia: UST-M Sp. z o.o.

Co warto wiedzieć o filtrach z odwróconą osmozą