Przygotowując posiłki, będziemy ustawieni tyłem do źródła światła, przez co zasłonimy sobie widoczność. W takich warunkach trudno jest kroić produkty czy zmywać naczynia. Sprawdzą się natomiast punkty świetlne umieszczone miejscowo. Blat roboczy doskonale podświetlą zwisy umieszczone tuż nad nim – jedno lub wielopunktowe, dopasowane do pozostałych świetlnych elementów w kuchni.
Dopełnieniem oświetlenia będą oprawy montowane na cokołach szafek kuchennych, do tego celu BRITOP Lighting stworzył całą kolekcję opraw zaprojektowanych przez Jaco Design – tj. najnowsze lustrzane LED Fortune oraz LIVE, Magic czy Cristal. Wyznaczą one szlak komunikacyjny w kuchni, a przy okazji stworzą intymny nastrój, efektownie podświetlając meble. Dodatkową zaletą jest energooszczędność tych opraw LED – zaświecone przez całą noc będą wyznaczać drogę do kuchni. Światło ogólne sprawdzi się natomiast np. podczas sprzątania podłogi.
![]() |
![]() |
![]() |
Jeśli w pomieszczeniu jest kredens, można go zaakcentować dyskretnym kinkietem pasującym do całości aranżacji. W przypadku jadalni ważna jest też temperatura barwowa światła. Chłodne sprawi, że potrawy będą wyglądały nieapetycznie i blado, dlatego zalecane jest ciepłe, poniżej 3300 K. Im cieplejsze światło, tym będzie przytulniej, a posiłki będą jeszcze smaczniejsze. Inspiracje i więcej informacji na temat nowoczesnego oświetlenia można znaleźć na stronie: www.britoplighting.pl
źródło i zdjęcie: BRITOP Lighting