Warszawa, czerwiec 2014 r.: Wydarzenie tym razem zagości na południu Polski, w Krakowie. U boku polskiego laureata michelinowskiej gwiazdki stanie gość specjalny, legenda hiszpańskiej kuchni - Quique Dacosta, doktor honoris causa w dziedzinie Sztuk Pięknych, właściciel i szef kuchni restauracji "Quique Dacosta", nagrodzonej trzema Gwiazdkami Michelin, znajdującej się na liście 50. najlepszych restauracji świata.
Quique Dacosta ma 42 lata i pochodzi z niewielkiej miejscowości na północy Hiszpanii - Jarrandilla de la Vera. Od 1986 roku profesjonalnie związany ze światem kulinariów. Menu jego restauracji od początku czerpało z tradycji rodzimej kuchni hiszpańskiej. W wyniku nieustannej pracy nad jego coraz doskonalszą formą, Dacosta skierował całą uwagę na różnorodność lokalnych owoców morza. Zasada: "Jedzenie znacznie wykracza poza proces karmienia", od początku przyświecała jego karierze.
Intensywna praca, którą łączy z doskonałym talentem i wyczuciem, szybko pozwoliły mu zasłynąć jako inicjator nowej kuchni Walencji. "Food made in the Moon", jak określane są dania Dacosta’y, powstają w wyniku połączenia tradycji z innowacyjnym stylem przyrządzania i podawania.
Stał się on wizytówką szefa Quique nie tylko w Europie, ale i na całym świecie, przyczyniając się do obecności na prestiżowej liście 50. Najlepszych Restauracji Świata S. Pellegrino (http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners), sponsorowanej również przez markę Gaggenau, producenta najwyższej jakości urządzeń gospodarstwa domowego, cieszącego się pozycją lidera innowacji w zakresie technologii i wzornictwa "Made in Germany".
Porsche Gourmet Tour
Wspólna inicjatywa Porsche Polska oraz magazynu Food & Friends - Porsche Gourmet Tour - wystartowała w 2012 roku i od razu odniosła sukces. Jako nowa platforma wyrazu i kreatywnego myślenia, wydarzenie skupia wybitnych szefów kuchni, na czele z Wojciechem Modestem Amaro - właścicielem i szefem kuchni restauracji Atelier Amaro, która jako jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin i ambasadorem marki Gaggenau.
Każdego roku, od chwili zainicjowania Porsche Gourmet Tour, realizowane są dwie edycje - letnia i jesienno-zimowa. Za każdym razem, miłośnicy kulinariów i obserwatorzy wydarzenia, są zapraszani do innego miasta w Polsce. Prestiżowy charakter wydarzeniu nadają wybitni, światowi goście. Dotychczas udział w Porsche Gourmet Tour, u boku Modesta Amaro, wzięli m.in. Paul Liebrandt, Alberto Solana, Paco Perez, czy Diego Guerrero.
Gaggenau jest producentem najwyższej jakości urządzeń gospodarstwa domowego i cieszy się pozycją lidera innowacji w zakresie technologii i wzornictwa "Made in Germany".
Przedsiębiorstwo opiera się na ponad 330-letniej tradycji, w dziejach której jego wielokrotnie nagradzane urządzenia zawsze rewolucjonizowały wyposażenie domowych kuchni. Sukces marki oparty jest na postępie technicznym i wyrazistej formie w połączeniu z doskonałą funkcjonalnością.
Od roku 1995 Gaggenau jest spółką koncernu BSH Bosch and Siemens Home Appliances z Monachium, obecną dzisiaj w ponad 50 krajach i dysponującą flagowymi salonami wystawienniczymi w największych światowych metropoliach. Wartość obrotów firmy pod koniec 2013 roku wyniosła ponad 190 mln euro.
www.gaggenau.com
źródło i zdjęcia: BSH