Rozsądne jej zużycie wbrew pozorom nie wymaga od nas dużego wysiłku. Większość z nas może bezproblemowo to zrobić, nie rezygnując jednocześnie z komfortu. Wystarczy m.in., że będziesz pamiętać o wyciąganiu z kontaktu wtyczki czajnika elektrycznego, częściej przykręcisz kurek i przyzwyczaisz się do stosowania pokrywek.
W nowoczesnej energooszczędnej kuchni powinny znaleźć się garnki ze stali szlachetnej z wielowarstwowym dnem, które utrzyma ciepło po wyłączeniu kuchenki, z miedzi, aluminium bądź ze stali emaliowanej. Warto również zadbać, by garnki stawiane na palniku miały odpowiednio dopasowaną do niego średnicę. Dzięki temu możemy zaoszczędzić nawet do 20% wyprodukowanej energii.
Warto sprawić sobie również naczynie do gotowania na parze i odświeżyć naszą mikrofalówkę. W przeciwieństwie do piekarnika, nie wymaga ona wcześniejszego rozgrzania, które następnie przenoszone jest na potrawy. W kuchence ciepło powstaje bowiem w samych artykułach, a czas podgrzania potrawy ogranicza się do kilku minut. Przykładowo, zamiast pół godzinnego smażenia kotletów w głębokim tłuszczu na płycie, wystarczy lekko przyrumienić i dogotować w mikrofalówce, co zajmie ok. 5-6 minut. Tak jest szybciej, zdrowiej i oczywiście EKO.
Poniżej kilka rad na temat sposobów oszczędzania w naszej kuchni:
- Czarny osad, który zbiera się na zewnętrznej powierzchni dna naczyń (zwłaszcza patelni), zwiększa zużycie energii. Dlatego trzeba je dokładnie myć.
- Średnica płomienia powinna być taka sama lub trochę mniejsza niż średnica garnka. Ogień „wychodzący” spod garnka (czyli palnik zbyt silnie odkręcony) to strata energii.
- Zmniejszaj płomień po zagotowania potrawy.
- Korzystaj z pokrywek! Gotując pod przykryciem, oszczędzasz aż 20-30% energii.
- Bardzo dużo energii marnuje się podczas gotowania wody w czajniku. Staraj się wlewać jej tyle, ile rzeczywiście potrzebujesz i, aby nie zapomnieć o wyłączeniu palnika, stosuj gwizdki lub timery.
- Do pieczenia na bardzo dużych patelniach używaj palników typu trzy korony, o najwyższej mocy. Szybciej przyrządzisz danie, a przy tym będzie ono lepiej wypieczone.
- Po latach użytkowania na palnikach mogą osadzać się zabrudzenia, które utrudniają spalanie gazu i zwiększają jego zużycie. Płomień powinien być równomierny, koloru niebieskiego.
- Do wielogodzinnego gotowania potraw, np. bigosu, stosuj szybkowar.
Płyty ceramiczne
- Używaj naczyń o takiej samej śred nicy dna jak pola grzejne albo niewiele większe (nigdymniejsze, bo tak tracisz energię).
- Wybieraj naczynia z płaskim dnem, przylegającym do płyty.
- Wykorzystuj ciepło resztkowe. Jeśli gotujesz zupę, sos, makaron, warzywa, ryż czy dusisz mięso, staraj się wyłączać pole grzejne 1-5 minuty wcześniej. Nie uchylaj przy tym pokrywek! W ten sposób do maksimum wykorzystasz ciepło rozgrzanego do czerwoności palnika. Potrawy dogotują się „gratis” – w skali roku to duże oszczędności.
- Dużym ułatwieniem są wskaźniki ciepła resztkowego, które mają wybrane modele płyt ceramicznych. Ułatwiają np. podtrzymanie temperatury obiadu dla spóźnialskich, ale też zapobiegają poparzeniom.
- Używaj timera! Skutecznie dyscyplinuje, by niepotrzebnie nie przedłużać czasu gotowania.
- Do potraw wymagających wielogodzinnego gotowania, np. bigosu czy domowego rosołu, używaj szybkowaru. Kilkakrotnie skrócisz czas ich przygotowania i... rachunki za energię elektryczną.
- Dobrym pomysłem jest również korzystanie z garnków do gotowania na parze na kilku poziomach. W ten sposób na jednym palniku ugotujesz cały obiad.
- Funkcje sprzyjające oszczędzaniu energii to: pamięć (odtwarza proces gotowania ulubionych potraw), sensory gotowania i smażenia (pilnują, by „nie przegrzewać” dań), przyśpieszanie gotowania (skraca czas gotowania do 20%).
źródło: Siemens