Tylko 6 kroków dzieli Cię od ekologicznej kuchni

Chcesz gotować bardziej świadomie i ekologicznie? Odkryj, jak małe zmiany w kuchni mogą realnie wpłynąć na środowisko i Twój budżet. Poznaj nasz przepis na ekologiczną kuchnię w 6 prostych krokach.

Tylko 6 kroków dzieli Cię od ekologicznej kuchni
DYNAXO Gazowe płyty ceramiczne DynaCook seria X - klasa PREMIUM
Dane kontaktowe:
67 25 44 500, 664 764 000, 606 649 549
Popowo 2A 64-510 Wronki

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Szklane płyty gazowe DYNACOOK i najnowsze proekologiczne trendy

Jak zorganizować pracę w kuchni i gotować tak, by być bardziej eko? Czy szklane płyty gazowe DYNACOOK wpisują się w najnowsze proekologiczne trendy?

Ktoś kiedyś powiedział, że małe zmiany robią wielką różnicę. I wydaje się, że to jest właśnie kwintesencja ekologicznego stylu bycia. Nie trzeba przecież od razu przewracać życia do góry nogami, by coś zmienić.

Zmian warto dokonywać stopniowo, by w sposób naturalny stawały się częścią codziennej rutyny.

„Bo z ekologią jest trochę jak z tym gotowaniem – nie zaczynasz przecież od deseru. Najpierw kroisz warzywa, doprawiasz, gotujesz na wolnym ogniu. Drobne czynności stopniowo składają się na większą całość. A każda oszczędzona kropla wody i każdy zużyty metr sześcienny gazu mniej, to jak dobrze dobrana przyprawa – niby detal, a zmienia wszystko. Dlatego jeśli chcemy gotować świadomie, warto zastosować kilka praktyk, które uczynią kuchnię bardziej przyjazną dla środowiska” – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Gotowi na postawienie pierwszego kroku?

KROK 1: ogranicz zużycie wody

Po pierwsze, gotuj na parze – to zdrowsze i oszczędniejsze rozwiązanie. Jeśli jednak wolisz tradycyjne metody, wybierz gotowanie pod przykryciem. Dobrze dopasowana do naczynia pokrywka zmniejszy utratę wody w wyniku parowania i ograniczy potrzebę jej dolewania.

Nie zaszkodzi też używać garnków dostosowanych wielkością do gotowanych potraw. Mniejszy garnek to mniej zużytej wody i energii na jej podgrzewanie – rachunek wydaje się prosty.

„Po gotowaniu nie zmywaj pod bieżącą wodą. Zamiast tego namocz w misce naczynia, co ułatwi usunięcie zabrudzeń i zmniejszy potrzebę używania kranu. Jeśli już zmywasz ręcznie, korzystaj z perlatora, który napowietrzy strumień wody i pozwoli oszczędzać ją bez obniżania komfortu użytkowania. Posiadasz zmywarkę? Używaj jej – zmywanie w trybie eko zużywa mniej wody niż zmywanie ręczne. Na koniec możesz również wykorzystać ponownie wodę pozostałą po gotowaniu, na przykład do podlewania roślin lub do czyszczenia blatów albo sprzętów” – wskazuje Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

KROK 2: oszczędzaj energię

Wspomniane gotowanie pod przykryciem pozwala szybciej podgrzać potrawy, co przekłada się na mniejsze zużycie energii. Ale to nie wszystko – warto dopasowywać wielkość garnka do używanego pola grzewczego.

Średnica naczynia powinna być nieznacznie tylko mniejsza, by maksymalnie ograniczyć straty ciepła, które przy dużo mniejszym garnku po prostu ucieka do otoczenia.

Korzystając z palników, zawsze myślmy o wykorzystaniu ciepła resztkowego – po prostu wyłącz pole grzewcze na kilka minut przed końcem gotowania, aby wykorzystać zgromadzone ciepło.

„Wybierając naczynia do gotowania, preferujmy te wykonane z ciemnych metali (np. żeliwa lub miedzi), ponieważ skracają czas smażenia i pieczenia. Ceramiczne i szklane foremki gorzej przewodzą ciepło, przez co potrzeba więcej czasu oraz energii, by potrawy się dopiekły. Garnki, w których gotujemy, powinny mieć gładkie dno, by całkowicie przylegało do powierzchni płyty grzewczej. Powinny być ono także zawsze czyste – wszelkie zabrudzenia, przypalenia i osadzający się kamień ograniczają przepływ ciepła, a przez to zwiększają zużycie energii” – mówi ekspert marki DYNACOOK.

KROK 3: zaufajmy sprawdzonym technologiom (DYNACOOK)

Ekologiczna kuchnia ma swoją technologię - płyty gazowe od DYNACOOK emitują nawet 3 razy mniej CO2 niż tradycyjne kuchenki gazowe. Ilość wytwarzanego dwutlenku węgla jest w tym przypadku mniejsza również od płyt ceramicznych oraz indukcyjnych, które do gotowania zużywają energię elektryczną pochodzącą z węgla.

Technologia DYNACOOK pozwala ponadto na precyzyjne spalanie gazu w wysokiej temperaturze, co minimalizuje również emisję innych szkodliwych substancji.

„Wybierając gaz, postawmy na naturalne źródło energii, które w tej opcji jest wyjątkowo skutecznie wykorzystywane. Konstrukcja z palnikiem pod szkłem zapewnia bowiem bezpieczeństwo i efektywniejsze korzystanie z ciepła. Dzięki umieszczeniu palników pod szkłem, ciepło jest lepiej kierowane na naczynie, co przekłada się na mniejsze zużycie gazu. Szklane płyty gazowe zużywają śladowe ilości prądu (maks. 35 W). Co ważne, w obecnych czasach, możliwe jest jednak podłączenie do nich zasilacza awaryjnego, dzięki któremu płyta pracuje niezależnie od przerw w dostawie prądu nawet przez kilka dni” – podpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

KROK 4: nie marnujmy jedzenia

Wyróbmy w sobie też odporność zakupową – szczególnie na marketingowe chwyty typu: „3+1 gratis”, „dwupak taniej” czy „piąty produkt za złotówkę”. Bo choć na pierwszy rzut oka nie sposób przepuścić takiej okazji, często tuż po zakupie okazuje się, że gratisową nadwyżkę trzeba będzie wyrzucić.

Warto w tej kwestii trzymać się prostej zasady, wedle której mierzymy siły na zamiary – nie kupujemy i nie przyrządzamy za dużo. Zadbajmy o to, by w domu podawać posiłki w porcjach dostosowanych do możliwości domowników.

Przyrządzanie zbyt obfitych posiłków z pewnością skończy się ich pozostawieniem lub koniecznością dojadania na siłę, żeby nie zmarnować.

„Nie bójmy się resztek – z wczorajszego obiadu zróbmy kreatywny lunch. Potraktujmy to jak posiłkowy recykling. Oceńmy, czy to, co pozostało po obiedzie, ma szansę zostać wykorzystane w ciągu najbliższych dni. Jeśli nie ma takiej opcji, resztki posiłku można od razu schować do zamrażarki – niemalże wszystkie potrawy nadają się do zamrażania. Nie zapominajmy też o produktach pozostawionych w lodówce – szczególnie tych otwartych. Kontrolujmy daty przydatności do spożycia, rozróżniajmy zapisy „należy spożyć do” od „najlepiej spożyć przed”, które nie zawsze oznaczają, że produkt po terminie nie nadaje się już do spożycia. A dodatkowo zapisujmy na opakowaniach własne sugestie czasu, jaki upłynie od momentu otwarcia opakowania” – wskazuje Stanisław Szyling z DYNACOOK.

KROK 5: stosujmy opakowania wielokrotnego użytku

Zmieniając swoje codzienne nawyki, sięgnijmy po opakowania wielokrotnego użytku. Pojemniki ze szkła, stali nierdzewnej czy wysokiej jakości plastiku, przy odrobinie dbałości o higienę użytkowania, mogą potowarzyszyć nam przez lata.

Silikonowe foremki, butelki wielorazowe, słoiki czy torby z materiałów ekologicznych nie tylko ograniczą ilość wytwarzanych codziennie odpadów, ale posłużą jako stylowy i efektowny dodatek uatrakcyjniający przestrzeń.

„Wybierając wyposażenie kuchenne, zwróćmy też uwagę na produkty z recyklingu – deski do krojenia z odzyskanego drewna, sztućce i inne akcesoria z przetworzonych tworzyw sztucznych, ceramiczne talerze, miski i półmiski z przetworzonych materiałów czy wycieraczki z tekstyliów z recyklingu. To nie tylko popularny w ostatnich latach trend łączący funkcjonalność z dbałością o środowisko, ale i świadome podejście do aranżacji kuchni i sztuki przechowywania” – wymienia ekspert marki DYNACOOK.

KROK 6: segregacja odpadów

Ekologiczne gotowanie nie kończy się na oszczędzaniu wody, energii czy niemarnowaniu jedzenia. Kończy się tam, gdzie zaczyna się… kosz na śmieci. A ten powinien składać się z co najmniej pięciu kolorowych frakcji – czarnej, brązowej, zielonej, żółtej i niebieskiej.

A jeśli mamy wątpliwości co do której wrzucić – zajrzyjmy na stronę internetową swojego miasta lub gminy. Coraz częściej dostępne są tam intuicyjne poradniki, które rozwiewają wątpliwości dotyczące segregacji.

„Testujmy i sprawdzajmy swoją wiedzę o tym, jak poprawnie rozdzielać elementy zużytych opakowań. Albo po prostu zróbmy z tego ściągę z niezbędnymi informacjami i przyklejmy ją na lodówkę. Pamiętajmy, że to, co dla nas staje się odpadem, dla innych może być cennym surowcem do wykorzystania. Plastik, papier, szkło czy bioodpady – każdy z tych materiałów zasługuje na to, by zapewnić jemu drugie życie. Dzięki segregacji możesz ograniczyć ilość śmieci trafiających na składowiska, dając im szansę na ponowne wykorzystanie” – podsumowuje Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

źródło i zdjęcia: DYNAXO, marka DYNACOOK