Sposoby filtracji wody pitnej
To fachowe doradztwo jest niezbędne, bo w sprzedaży jest wiele rodzajów filtrów i innych urządzeń do uzdatniania wody. Nie sztuką jest zastosowanie wszystkich możliwych - oznaczałoby to niepotrzebne wydatki. Urządzenia do uzdatniania należy dobrać w zależności od indywidualnych potrzeb.
Najbardziej rozpowszechnione są filtry mechaniczne (wstępne), których zadaniem jest zatrzymywanie piasku, rdzy i zawiesin występujących w wodzie. Urządzenia te umieszcza się na początku instalacji wodociągowej i w razie potrzeby również bezpośrednio przed filtrami innego typu, zaworami itp.
Innym popularnym typem są odżelaziacze, które usuwają z wody nadmiar żelaza i ewentualnie także manganu (odżelaziaczo-odmanganiacze). Wymagają podłączenia do kanalizacji, ponieważ trzeba je regularnie płukać, a wytrącone przez wodę żelazo trafia do ścieków.
Zadaniem zmiękczaczy jest zmniejszenie zawartości jonów wapnia i magnezu w wodzie, poprzez zastąpienie ich jonami sodu. Montuje się je tak, aby trafiała do nich woda już wstępnie oczyszczona mechanicznie oraz pozbawiona np. nadmiaru żelaza. Podobnie jak odżelaziacze muszą być podłączone do kanalizacji. W tym przypadku trzeba jeszcze pamiętać, by regularnie uzupełniać w nich sól w postaci tabletek.
Urządzenia wielofunkcyjne usuwają z wody żelazo i mangan, a następnie zmiękczają ją. Ich podstawową zaletą jest to, że zajmują mniej miejsca.
Do wyboru są też filtry węglowe. Ich nazwa bierze się stąd, że zawierają aktywny węgiel, który usuwa wiele zanieczyszczeń, takich jak chlor, metale ciężkie, związki azotu czy pestycydy. Tego typu filtry dodatkowo poprawiają smak i zapach wody.
W sprzedaży są również urządzenia działające na zasadzie odwróconej osmozy. Trzeba pamiętać, że choć oczyszczają wodę bardzo dokładnie, to pozbawiają ją też większości minerałów (sprawę załatwia zamontowanie mineralizatora na baterii filtrów). Montuje się je bezpośrednio przed punktem czerpania wody do picia, najczęściej w szafce kuchennej pod zlewozmywakiem. To kolejny typ filtrów, który musi być podłączony do kanalizacji.
W tym samym miejscu umieszcza się też filtry kuchenne. Zazwyczaj stosuje się jako uzupełnienie centralnego oczyszczania i zmiękczania wody lub wtedy, gdy w domowej instalacji wodnej nie zastosowano innych urządzeń do uzdatniania. Ich wydajność jest niewielka, ale z założenia mają poprawiać tylko jakość wody przeznaczonej do picia.
Wodę można też uzdatniać za pomocą lamp UV. Podczas dezynfekcji nie wprowadza się do niej żadnych środków chemicznych, bo bakteriobójcze jest samo promieniowanie UV. W ten sposób można się pozbyć mikroorganizmów, a także profilaktycznie się przed nimi zabezpieczyć. Lampy UV działają miejscowo, dlatego umieszcza się je blisko punktu poboru wody, przeważnie jako element zestawu filtracyjnego w szafce pod zlewem.
Dowiedz się więcej o filtrowaniu wody ➡️ Filtrowanie wody z kranu - co trzeba wiedzieć?
Redakcja BD
fot. otwierająca: DAFI (FORMASTER)