Jak zrobić lampion z dyni?
Warto zacząć od projektu. Naszkicuj wzór na kartce lub skorzystaj z gotowego szablonu (na szablonie zaznaczone są rozmiary wiertła). Zaplanuj otwory w różnych rozmiarach, dzięki temu efekt końcowy będzie ciekawszy. Naszykuj także dynię i miejsce pracy.
Potrzebne będą:
- Kartka i ołówek (opcjonalnie, aby wykonać szkic projektu)
- Dynia
- Mazak
- Nożyk
- Łyżka stołowa
- Wiertarko-wkrętarka BLACK+DECKER
- Wiertła różnych rozmiarów BLACK+DECKER
- Wykałaczka
- Podgrzewacz lub świeczka
- Zapalniczka
Wytnij okrąg od spodu, a następnie wyciągnij go podważając trzonkiem łyżki. Możesz również odciąć górę dyni, ale wtedy będzie to bardziej widoczne.
Wydrąż dynię używając łyżki stołowej. Usuń wszystkie miękkie części warzywa. Twarde części dyni mają dłuższą żywotność.
Narysuj mazakiem na dyni wybrany wzór. W razie pomyłki mazak można łatwo zetrzeć i zacząć na nowo. Nie musi być bardzo dokładnie, chodzi o wybranie miejsca i zaznaczenie proporcji.
Rozpocznij wiercenie dziur według wzoru. Wiertło bardzo łatwo wchodzi w dynie, jednocześnie skóra dyni jest na tyle twarda, że można zostawiać niewielkie odstępy między dziurami, około pół centymetra. Korzystaj z wierteł o różnych rozmiarach, dzięki temu wzór nabierze głębi i pozwoli Ci uzyskać ładniejszy efekt.
Oczyść dynię, zetrzyj pozostałości mazaka oraz udrożnij zapchane dziury wykałaczką.
Umieść zapalony podgrzewacz od spodu - piękna jesienna dekoracja gotowa!
źródło i zdjęcia: Stanley Black & Decker Polska Sp. z o.o.