Jaki rodzaj odzieży wchodzi w skład pojęcia moda gastronomiczna?
Moda gastronomiczna to nic innego jak odzież, obuwie i akcesoria, które są dedykowane do stosowania podczas pracy w gastronomii. Odzież gastronomiczna powinna być szyta z materiałów, które zapewniają komfort pracy. Powinny to być zatem tkaniny przewiewne oraz miłe w dotyku i jednocześnie charakteryzujące się wysoką odpornością na plamy i wysokie temperatury.
Jeśli chodzi o rodzaj odzieży stosowanej w gastronomii, to można wyróżnić:
- odzież dla kucharzy, w tym: bluzy kucharskie, spodnie kucharskie, zapaski kucharskie, fartuchy kucharskie, rękawiczki kuchenne,
- odzież dla kelnerów i barmanów, tj. między innymi: koszule z długim i krótkim rękawem, spodnie, spódnice, kamizelki,
- obuwie dla kucharzy,
- obuwie dla kelnerów i barmanów,
- akcesoria dla kelnerów i barmanów.
Kucharz nie tylko na biało, a kelner nie tylko na czarno
Kolory czarny i biały już dawno zostały uznane za najbardziej odpowiednie dla pracowników branży gastronomicznej. W ostatnim czasie popularne zaczęło być jednak uzupełnianie czarno-białego stroju jakimś innym kolorem lub deseniem.
W przypadku kelnerów modne stają się kolorowe koszule lub kamizelki. Wszystko zależy od kolorystyki i stylu w jakim urządzono lokal. W sprzedaży są koszule i kamizelki kelnerskie w odcieniach niebieskiego, brązowego, zielonego lub bordowego. Coraz częściej pojawiają się także kolekcje w kratę.
Kolorowe ubrania występują także w części produkcyjnej restauracji, czyli w kuchni. Nowością na rynku są ekologiczne fartuchy gastronomiczne. Tego rodzaju fartuchy występują w wielu kolorach i mogą być używane zarówno przez kucharzy i kelnerów. Pracownicy wyglądają w nich elegancko i schludnie.
Gdzie uzyskać informacje o najnowszych trendach w modzie gastronomicznej?
Najlepszym źródłem informacji w zakresie mody gastronomicznej jest sklep Horeca Polska. Na stronie internetowej sklepu znaleźć można odzież dla wszystkich pracowników lokalu gastronomicznego.
Na uwagę zasługuje imponujący wybór rozmiarów poszczególnych egzemplarzy. W przypadku gastronomii ma to ogromne znaczenie. Można dzięki temu zachować jednolitość ubioru wszystkich pracowników.