Wiele osób marzy o zrobieniu drewnianej podłogi w kuchni, ale perspektywa rozlanej wody czy przeciekającej zmywarki szybko studzi zapał. Czas więc obalić mity na temat kuchennej podłogi. Najnowsze trendy w jej aranżacji wyznacza nowa generacja wodoodpornych paneli podłogowych.
Boso w kuchni
Wodoodporne panele podłogowe ocieplą kuchnię na kilka sposobów. Miła w dotyku struktura i naturalne kolory drewna sprawią, że wnętrze stanie się przytulne, a po podłodze można chodzić bez grubych skarpet.
Panele podłogowe świetnie sprawdzą się przy ogrzewaniu podłogowym, które zapewnia ogrzewanie bez zajmowania cennego miejsca na kuchenne meble i sprzęty AGD.
Sposób na bałagan w kuchni
Wybierając panele, warto zwrócić uwagę czy podłogi są wodoodporne, ze względu na zachlapania, bałagan, czy awarie.
Nowe technologie łączą w sobie wodoszczelne zamki z gęstą, 12-milimetrową płytą HDF. Nie pęcznieją nawet pod wpływem 24-godzinnego kontaktu z wodą. W połączeniu z wysoką klasą ścieralności AC5 świetnie sprawdzą się w często użytkowanych pomieszczeniach narażonych na zachlapania lub rozlewanie płynów. Co najważniejsze, można czyścić je za pomocą mopów parowych - mówi Aleksander Czaplicki, ekspert SWISS KRONO, producenta paneli podłogowych i produktów drewnopochodnych.
Panele równie łatwo utrzymać w czystości jak płytki czy wykładziny. Większe zabrudzenia i kurz można na co dzień usuwać za pomocą odkurzacza z miękką nakładką, aby nie zarysować powierzchni. Najlepiej wycierać wzdłuż najdłuższego boku, aby skutecznie wyczyścić deski wzdłuż słojów drewna.
Podłoga w kuchni z salonem
Zastosowanie paneli podłogowych jest idealnym rozwiązaniem do wnętrz łączących kuchnię z salonem.
Jednolita podłoga w wielofunkcyjnych wnętrzach optycznie powiększa całą przestrzeń i podnosi walory estetyczne. Dużą zaletą jest także brak konieczności robienia dodatkowej dylatacji między salonem, a kuchnią - dodaje ekspert.
Płytki podłogowe można śmiało połączyć z panelami, wszystko zależy od wyobraźni inwestora.
źródło i zdjęcia: Swiss Krono