Jak zorganizować strefę przechowywania w domu?

Sekcja zapasów i przechowywania zazwyczaj zajmuje w kuchennej zabudowie najwięcej miejsca. Systemy wysuwne – jak cargo, szuflady, czy kornery pozwolą maksymalnie wykorzystać powierzchnię szafek, a zarazem umożliwią bezproblemowy dostęp nawet do produktów najgłębiej usytułowanych.

Jak zorganizować strefę przechowywania w domu?
REJS Sp. z o.o. Ergonomiczne systemy umożliwiające optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej
Dane kontaktowe:
54 280 56 51
Mławska 61 87-500 Rypin

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Przechowywanie dużych gabarytów

Rzeczy typu kubki i talerze przeważnie umieszczamy w szafkach górnych, jednak podstawą strefy przechowywania są słupki i szafki dolne – również te narożne. Są one głębsze, a przez to znacznie bardziej pojemne. W praktyce głębokość szafek jest zarazem ich zaletą i wadą, gdyż ogranicza dostęp do rzeczy w nich umieszczonych.

Doskonałe do przechowywania największych rzeczy typu: garnki, naczynia żaroodporne, blachy i formy do ciast, a także drobny sprzęt AGD, nadają się lekkie szuflady z pełnym wysuwem jak np. te ażurowe z linii Variant, cargo – te do szafek podblatowych (Mini) i te wysokie (Maxi). Wybór wysokości szuflady, a także poziomu ułożenia koszy w cargo można dostosować, co pozwala na ogromną oszczędność miejsca.

- Receptą na pełne zagospodarowanie szafek narożnych są z kolei kornery. Systemy takie jak dwupoziomowe kosze Corner Comfort, specjalnie wyprofilowane półki Corner Optima, czy półki obrotowe sprawiają, że możemy wygodnie ustawiać produkty w szafce, a co ważniejsze, gdy jest to potrzebne – szybko i bez problemowo je znaleźć i wyjąć. Bez niepotrzebnego i kłopotliwego przestawiania i wyjmowania rzeczy, które znajdują się z przodu. – wyjaśnia Damian Rybak, ekspert ds. produktu REJS.

Drobne, ale równie ważne

Sporo kłopotu sprawiać mogę również drobiazgi – kuchenne akcesoria, sztućce, przyprawy i przybory. Niezwykle trudno utrzymać w nich porządek, a tradycyjne szafki w żadnym razie nie zdają w tym przypadku egzaminu.

Comfort Box lub Slim Box możemy dostosować do potrzeb wybierając odpowiedni rozmiar, a także decydując się na systemy organizacji wewnętrznej. Dzięki relingom, pudełka, butelki i torebki nie będą się mieszać, ani przesuwać podczas otwierania i zamykania szuflady. Odpowiednie organizery pozwolą posegregować sztućce i podstawowe kuchenne narzędzia. Zaś przybornik do przypraw – dają możliwość właściwego wyeksponowania ziół.

Wykorzystać każdy kąt

W kuchni (szczególnie tej niewielkiej) warto zadbać o zagospodarowanie każdego wolnego miejsca. Przestrzeń pod zlewozmywakiem możemy wykorzystać dzięki specjalnie wyprofilowanym szufladom Comfort Box. Zyskamy w ten sposób świetną skrytkę na zapas gąbek czy tabletek do zmywarki. Za pomocą Cargo Mini można wykorzystać wąska, kilkunastocentymetrową przestrzeń między szafkami dolnymi. W tych wysuwnych koszach możemy umieścić wysokie butelki, albo przetwory.

źródło i zdjęcia: Rejs Sp. z o.o.