Jaką lodówkę wybrać i jak przechowywać w niej produkty, aby nie traciły wartości odżywczych?

Odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce ma kluczowe znaczenie dla zachowania świeżości i wszystkich wartości odżywczych jedzenia. Jak przechowywać żywność oraz czy to, jaką mamy lodówkę, może wpływać na przedłużenie świeżości produktów? Na te pytania odpowiadają eksperci Candy.

Jaką lodówkę wybrać i jak przechowywać w niej produkty, aby nie traciły wartości odżywczych?
Candy Hoover Polska Sp. z o.o. Sprzęt AGD
Dane kontaktowe:
22 439 05 86
Żwirki i Wigury 16A 02-092 Warszawa

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

W lodówce występuje różnica temperatur, która może wahać się od 0°C do 10°C, dlatego tak ważne jest odpowiednie ułożenie przechowywanych produktów. Warto pamiętać, że im wyższa półka w lodówce, tym temperatura jest wyższa.

Przykładowe rozmieszczenie poszczególnych produktów w lodówce Gdzie w lodówce powinny znaleźć się konkretne produkty?

Aby poprawnie przechowywać żywność, warto kierować się kilkoma wytycznymi.

  • Górna półka - w tym miejscu warto przechowywać produkty o długim terminie ważności tj. przetwory w słoikach, produkty w zamkniętych opakowaniach lub te, które wymagają przechowania w chłodnej, ale nie bardzo niskiej temperaturze.
  • Środkowe półki - tutaj najlepiej przechowywać nabiał oraz już ugotowane dania np. zupy.
  • Najniższa półka - w tym miejscu temperatura jest najniższa, dlatego warto trzymać tutaj mięso, ryby oraz otwarte produkty, które szybko tracą świeżość.
  • Szuflady - ta przestrzeń w lodówce najlepiej sprawdzi się do przechowywania warzyw i owoców.
  • Przegrody w drzwiach lodówki - tutaj najlepiej umieścić produkty wymagające tylko lekkiego schłodzenia tj. butelki z napojami, jajka czy różnego rodzaju sosy.

Czy nowoczesna lodówka może pomóc w przedłużeniu świeżości żywności?

Niektóre obecne na rynku chłodziarko-zamrażarki (np. modele od Candy) są wyposażone w dodatkowe przegrody i funkcje, które zdecydowanie ułatwiają odpowiednie przechowywanie pożywienia. Na jakie rozwiązania warto zwrócić uwagę?

  • No Frost - wnętrze lodówki jest wentylowane, a wilgotne powietrze jest kierowane  do specjalnego skraplacza. Dzięki temu rozwiązaniu nie musisz już rozmrażać urządzenia.
  • Multi Flow - dzięki tej funkcji chłodne powietrze jest równomiernie rozprowadzane wewnątrz chłodziarki, co zapewnia właściwą temperaturę w każdym jej zakamarku.
  • Technologia Puraction - w lodówkach Candy m.in. w CKCF 6184WPU oraz CKCF 6184XPU w wentylatorze umieszczony jest tytanowy filtr, który pomaga pozbyć się aż 99,9% bakterii z komory chłodziarki i to w zaledwie 30 minut.

Podczas wybierania lodówki warto zwrócić uwagę również na modele wyposażone w możliwość stałego monitorowania temperatury oraz stanu technicznego urządzenia. Taką opcję oferuje lodówka Candy CF184XPU WIFI z technologią Smart Touch. Dzięki specjalnej aplikacji Simply-Fi chłodziarko-zamrażarką można zarządzać zdalnie. Z poziomu smartfona lub tabletu możesz m.in. zmienić temperaturę lub włączyć konkretną funkcję, np. Szybkie Chłodzenie (funkcję gwałtownego obniżenia temperatury, co umożliwia szybsze schłodzenie nowych produktów) lub Wakacje (funkcję zmniejszenia mocy chłodziarki, a dzięki temu ograniczenia zużycia energii).

źródło i zdjęcia: Candy Hoover Polska Sp. z o.o.