Po pierwsze – ergonomia!
Dobrze zaprojektowana kuchnia pozwala zaoszczędzić do 60% czasu, którego dotychczas potrzebowaliśmy na gotowanie. Pierwszym krokiem do stworzenia modnej, funkcjonalnej aranżacji jest podzielenie pomieszczenia na pięć stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania. W strefie zapasów przechowujemy żywność. Z kolei w strefie przechowywania znajdziemy wszelkiego rodzaju sztućce i zastawę, a w strefie zmywania – poza zlewozmywakiem lub zmywarką – środki czyszczące i kosze na śmieci (np. praktyczne szuflady z pojemnikami na odpady). W strefie przygotowywania posiłków powinien znaleźć się duży blat roboczy, a w jego bezpośrednim sąsiedztwie – wszelkiego rodzaju deski, miski oraz przyprawy. Ostatnia strefa – gotowania – to miejsce, w którym znajdziemy kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę czy garnki i patelnie.
Rozlokowanie stref wiąże się ze sposobem poruszania się po kuchni. W pobliżu drzwi powinniśmy stworzyć strefę zapasów, bo od niej rozpoczynamy cały proces gotowania. Obok tej strefy nieoceniony okaże się blat roboczy, na którym będziemy wykładać produkty spożywcze, które następnie poddamy rozmaitym czynnościom, takim jak krojenie czy obieranie, a zatem – strefa przygotowywania. Następnie, powinny znaleźć się strefy zmywania i gotowania. Ostatnią w kolejności może być strefa przechowywania, w której ulokowane są przedmioty potrzebne do zaserwowania przygotowanego posiłku – sztućce i zastawa.
Po drugie – nie marnuj miejsca
Urządzanie kuchni można porównać do układania skomplikowanych puzzli. Meble muszą do siebie idealnie pasować, tworząc miejsce, w którym pomieścimy wszystko bez czego nie wyobrażamy sobie przygotowywania posiłków. Każdy centymetr jest tu na wagę złota! Kreacja kuchennej aranżacji, skrojonej na miarę indywidualnych potrzeb, okaże się znacznie prostsza z nowoczesnymi systemami cargo. Mamy do wyboru rozwiązania różnej wielkości, przeznaczone do szafek wysokich, niskich oraz narożnych. Najbardziej wymagających klientów zadowoli fakt, że firma REJS umożliwia indywidualizację swoich systemów. Jeśli chcemy, możemy zamontować w nich dodatkową półkę lub przegrodę do organizacji wewnętrznej. Warto zwrócić uwagę na różnorodne Carga Mini, które wykorzystuje się w szafkach podblatowych. Te dwupoziomowe mechanizmy pozwolą nam na uporządkowanie produktów spożywczych (w zależności od modelu m.in. niewielkich słoików, wysokich butelek, pojemników z przyprawami itp.) lub artykułów przeznaczonych do utrzymywania czystości (np. ręczników i detergentów). Bardzo często przy planowaniu kuchennej aranżacji pozostaje do zagospodarowania niewielka przestrzeń o kilkunastu centymetrach szerokości. Jedynym sposobem na jej optymalne wykorzystanie jest wysuwane Cargo Wąskie, które doskonale sprawdzi się do przechowywania przypraw i małych pojemniczków, a także różnego rodzaju ściereczek.
Najtrudniejszymi do zagospodarowania szafkami są te narożne. Jednak i na nie producent wyposażenia mebli z Rypina znalazł sposób, tworząc system Corner Optima pozwalający na wysuwanie poszczególnych półek z szafek narożnych płynnym, falistym ruchem bez ryzyka upadku ustawionych na nich produktów. Z kolei Corner Front i Corner Comfort, wyposażone w stabilne tory jazdy, pozwalają na wysunięcie całej zawartości narożnej szafki. Optymalnemu wykorzystaniu kuchennej przestrzeni sprzyjają też systemy szuflad Comfort Box z pełnym wysuwem (sprawdzą się nawet w najmniejszych kuchniach). Rozwiązania te dostępne są w różnych rozmiarach i wysokościach, a ponadto – w dwóch opcjach: jako szuflady frontowe lub wewnętrzne.
Po trzecie – najczęściej używane przedmioty miej zawsze pod ręką
Przygotowywanie posiłków będzie szybsze, gdy nie będziemy musieli szukać w szafkach ziół, których najczęściej używamy. W asortymencie REJS znajdziemy kilka udogodnień w tej materii – m.in. pojemniki na przyprawy, których wieczka wykonano tak, że można je powiesić na relingu, np. nad kuchenką. W kuchni warto mieć też pod ręką deski do krojenia. Zazwyczaj używamy tych drewnianych, które będą dobrze i długo pełnić swoją funkcję tylko wtedy, gdy będziemy je odpowiednio pielęgnować. Konieczne jest prawidłowe wysuszenie i zapewnienie dostępu do powietrza już po ich dokładnym umyciu. Pomoże nam w tym koszyk zawieszkowy na deski do krojenia typu T. Praca w kuchni bez swobodnego dostępu do papierowych ręczników? To trudne do wyobrażenia. Ratują nas w chwilach, kiedy przez nieuwagę coś rozlejemy, a także są naszym sprzymierzeńcem, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru tłuszczu z przygotowywanych potraw. Przydają się w zasadzie na każdym z etapów przyrządzania posiłków. Aby skrócić czas pracy w kuchni – powieśmy je na ścianie, gdzie nie będą narażone na zabrudzenia lub kontakt z wodą, a jednocześnie – będą cały czas na wyciągnięcie ręki. W ofercie REJS znajdziemy relingowe koszyki zawieszkowe do papieru, w których umieścimy rolki w różnych rozmiarach – tam, gdzie będzie nam wygodnie.
Po czwarte – wybieraj najwyższą jakość i wspieraj polską gospodarkę
Czy urządzanie kuchni musi wiązać się z wielogodzinnym przeglądaniem produktów różnych producentów oraz stratą czasu na kompletowanie zakupów w oddalonych od siebie miejscach? Nie! Wystarczy udać się do polskiej firmy REJS, która swoją bogatą ofertą odpowiada na rozmaite potrzeby klientów, a dzięki dobrze zaopatrzonym punktom handlowym – wszystko znajdziemy w jednym miejscu.
źródło i zdjęcia: REJS Sp. z o.o.