Zalety grilli gazowych:
- natychmiastowa gotowość do pracy - można zapomnieć o czasochłonnym rozpalaniu grilla,
- prosta obsługa - urządzenie daje możliwość regulacji przepływu gazu i temperatury pieczenia,
- zdrowe jedzenie – skapujący tłuszcz nie spala się i nie powstają związki toksyczne trafiające do grillowanych produktów,
- czystość i łatwe mycie - w czasie grillowania nie powstaje sadza ani popiół, które osadzają się na powierzchni grilla węglowego.
Przeprowadzone ostatnio badania potwierdziły dodatkowo przewagę grilli gazowych nad zasilanymi brykietem i węglem drzewnym w zakresie emisyjności szkodliwych substancji do otoczenia.
W wyniku pomiarów w przypadku grilla gazowego nie stwierdzono obecności żadnego z 16 analizowanych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych – były one poniżej granicy oznaczalności, podczas gdy spaliny wydzielane przez grill spalający brykiet z węgla drzewnego zawierały 13 z 16 WWA – w tym te najbardziej rakotwórcze.
Bezpieczeństwo grillowania na gazie
Gaz w butli jest całkowicie bezpieczny, jeśli jest użytkowany zgodnie z zasadami bezpieczeństwa. W przypadku stosowania butli z gazem do grillowania, należy stosować się do ogólnych zasad stosowania butli gazowych. Dodatkowo należy stosować się do poniższych zasad bezpiecznego stosowania grilli gazowych:
- przeczytaj instrukcję przed pierwszym użyciem urządzenia,
- używaj do grillowania tylko w pełni sprawnego urządzenia i rodzajów butli z gazem rekomendowanych przez producenta urządzenia,
- nie pozwalaj dzieciom przebywać w pobliżu grilla – urządzenie nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur,
- stosuj grill jedynie na świeżym powietrzu,
- stawiaj grill na stabilnym, równym, utwardzonym i niepalnym podłożu, w łatwo dostępnym miejscu (np. taras, chodnik, równy trawnik),
- zapalaj grill przy otwartej pokrywie,
- dbaj o czystość rusztów i tacek na tłuszcz znajdujących się pod palnikami,
- w trakcie grillowania zapewnij, aby butla z gazem była odsunięta od urządzenia na maksymalną odległość, na jaką pozwala wężyk bez konieczności napinania go,
- po skończeniu grillowania najpierw wyłącz grill, a dopiero potem zakręcaj zawór w butli z gazem (przy stosowaniu zaworu typu,quick-on wyłącz grill a następnie przekręć pokrętło w zaworze zamykające dopływ gazu i dopiero wtedy zdejmij reduktor),
- jeśli chcesz przenieść urządzenie, grill musi być zimny i odłączony od butli z gazem,
- nie przechowuj żadnych materiałów łatwopalnych w pobliżu grilla.
źródło i zdjęcia: GASPOL