Dowiedz się więcej i podejmij świadomą decyzję!
- Jak działa płyta gazowa bez płomieni?
- Zalety i wady technologii "gaz-pod-szkłem".
- Dlaczego SOLGAZ jest liderem w tej dziedzinie?
- Czy płyta gazowa bez płomieni jest dla Ciebie?
Płyta gazowa bez płomieni - czy to dobry wybór?
Jest to sprzęt, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Dla tych, którzy gotują w swoich domach na gazie, Solgaz wynalazł innowacyjne rozwiązanie na skalę światową. Łączy ono ze sobą zalety technologii gazowej, z płaską powierzchnią i funkcjonalnością płyty ceramicznej. Bez wystających rusztów, bez płomieni.
Dlatego też bardzo często płyty Solgazu nazywane są „indukcją na gaz”. Gotowanie na takiej płycie jest jednak nieco inne i trzeba się do niego przyzwyczaić, nauczyć. Co ważne - nie porównywać ani bezpośrednio z kuchenką z otwartym płomieniem, ani indukcją.
Chcesz zmniejszyć rachunki za gaz podczas gotowania nawet do 50%?
Sprzęt, jaki oferuje marka Solgaz jest po prostu czymś zupełnie nowym, co łączy zalety obu rozwiązań (klasycznej płyty gazowej i płyty elektrycznej), ale ma także swoje unikalne cechy.
Jedną z nich jest to, że płyta na gaz bez płomieni to rozwiązanie bardzo ekonomiczne. Wybierając to urządzenie do swojej kuchni, znacząco redukujemy zużycie gazu. Jak to możliwe? Dzięki cyklicznej pracy płyty, jak i tym, że gaz spalany jest w nich katalitycznie.
W szczelnie zamkniętych komorach, w wysokiej temperaturze, jest on bardzo efektywnie wykorzystywany. Ale to nie wszystko, każda płyta gazowa bez płomieni marki Solgaz posiada tak zwane darmowe pole, które nie pobiera gazu. Darmowe pola w kuchenkach Solgaz, to z jednej strony gratisowe miejsce do przygotowywania potraw, a z drugiej źródło znacznych oszczędności.
Płyta gazowa bez płomieni to produkt z wyżej półki i wybierając ten sprzęt na początku musimy zapłacić więcej. Ceny są wyższe od klasycznych płyt indukcyjnych czy gazowych. Co jednak najważniejsze, płyty Solgazu są wyjątkowo oszczędne i ta wysoka kwota na początku, szybko się zwróci. Do 50% oszczędności na gotowaniu, to różnica widoczna w portfelu gołym okiem.
Jeśli już nauczymy się korzystać w pełni z zalet pola darmowego, jesteśmy w stanie zużywać zdecydowanie mniej gazu, a dokładając do tego nowoczesną technologię spalania gazu i cykliczną pracę płyt - zmniejszyć rachunki za gaz w czasie gotowania nawet do 50%. To różnica widoczna w portfelu gołym okiem.
Jak nagrzewa się płyta w technologii „gaz-pod-szkłem”?
Kolejną różnicą jest to, jak płyta w technologii „gaz-pod-szkłem” się nagrzewa. Zastosowana technologia w płycie i połączenie zalet kuchni gazowej oraz płyty indukcyjnej, wpływa na dłuższy czas nagrzewania się płyty, jednak później płyta dłużej oddaje nagromadzone ciepło.
Tym samy w pierwszym etapie gotowania proces jest nieco dłuższy, zbliżony do klasycznych kuchni gazowych. W płytach bez płomieni można jednakdodatkowo sprytnie wykorzystać nagromadzone ciepło i wcześniej wyłączyć urządzenie. Potrawy mogą wtedy spokojnie „dojść”, kiedy temperatura płyty wycisza się, nie zużywając niepotrzebnie gazu.
Płyta grzewcza ze szkła witroceramicznego
To na co jeszczech cielibyśmy Wam zwrócić uwagę, to ceramika. Każda płyta bez płomieni na gaz wykonana jest z wysokiej jakości certyfikowanego szkła. Szkło witroceramiczne jest z założenia bardzo odporne na uszkodzenia, może się jednak porysować lub uszkodzić mechanicznie.
Zarysowania są następstwem sposobu użytkowania ceramiki. W przypadku płyt witroceramicznych, nie należy po nich szurać patelniami czy garnkami. Nie przesuwamy ganka z pola grzejnego na inne, tylko podnosimy i przestawiamy. To dobra praktyka. Dodatkowo kiedy płyta jest nagrzana o takie zarysowania podczas przesuwania po płycie jest zdecydowanie łatwiej.
Co do większych uszkodzeń - z reguły potrzebne jest bardzo mocne uderzenie lub ostra krawędź, aby szkło pękło. Specyfikacja techniczna wszystkich płyt ceramicznych, każdego producenta jest taka, że najbardziej narażone na uszkodzenia w każdej tego typu płycie są punkty skrajne, rogi i niestety tego typu uszkodzenia się zdarzają.
I należy na to szczególnie uważać.Oczywiście nie możemy zupełnie uniknąć zarysowań, są one normalnym następstwem użytkowania. Jednak chcielibyśmy też zaznaczyć, że płyty Solgaz są zbudowane modułowo, co w razie potrzeby umożliwia wymianę samej ceramiki.
Płyty dobrze dopasowane
W ofercie producenta znajduje się wiele modeli. Tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Solgaz stworzył już trzy generacje płyt gazowych bez płomieni. Producent z każdą generacją robi krok na przód. Jest to bardzo innowacyjne rozwiązanie i komfortowe w użytkowaniu dla klienta.
Każda z generacji dostępna jest także w różnych konfiguracja pól grzejnych. Można zdecydować się na dwu, trzy, cztero- i pięciopalnikowe kuchnie, dedykowane do szafki 60 cm lub 80 cm. Tak, żeby z powodzeniem dopasować płytę do każdej kuchni. Do tego ile gotujemy i jak dużo mamy miejsca do dyspozycji.
Czyszczenie i pielęgnacja płyty grzewczej z witroceramiki
Łatwość w utrzymaniu czystości, to niewątpliwa zaleta gładkiej płyty ceramicznej. Także tej gazowej, z palnikami ukrytymi pod szkłem. Do czyszczenia i pielęgnacji najlepiej sprawdzą się środki czystości dedykowane do witroceramiki.
My polecamy te od marki Solgaz, które zadbają skutecznie o estetykę płyty. W przypadku trudniejszych plam wystarczy sięgnąć po skrobak, który z łatwością usuwa te bardziej uporczywe zabrudzenia.
Jeśli jesteśmy już przy czystości, to jako wisienkę na torcie przytoczymy Wam historię, która zapoczątkowała produkcję płyt bez płomieni. Żona jednego z konstruktorów miała dość ożółceń i tłustych osadów, które powstają w wyniku spalania się gazu w kuchniach z otwartym płomieniem. Poprosiła swojego męża, aby wymyślił sprzęt, który ułatwi utrzymanie w czystości kuchni i pozbędzie się tych trudnych do usunięcia zabrudzeń.
Tak właśnie powstały płyty gazowe pod szkłem, w których gaz jest spalany katalitycznie. Dzięki temu w efekcie spalania się gazu, tego typu osady nie powstają. Ci, którzy używają na co dzień gazu wiedzą, że odpowiedź na tę potrzebę jest bardzo mocnym argumentem dla każdego, kto choć raz próbował doczyścić takie zabrudzenia.
Kuchnie bez płomieni to inne rozwiązanie od wszystkich, ale co jest pewne - plusy zdecydowanie przewyższają minusy. Jeśli chcecie mieć innowacyjne, estetyczne i w dodatku oszczędne urządzenie na gaz w swoich kuchniach – jest ono z pewnością warte zastanowienia.
źródło i zdjęcia: Solgaz