Panele podłogowe w kuchni - jak sie sprawdzą?

Podczas urządzania przestrzeni kuchennej kiedy zastanawiamy się nad tym co położymy na podłodze, sprawa wydaje się prosta - na posadzce znajdą się kafle ceramiczne. Ale czy to faktycznie jedyne rozwiązanie? Okazuje się, że nie, w roli alternatywy coraz częściej polecane są panele podłogowe.

Panele podłogowe w kuchni - jak sie sprawdzą?
RUCKZUCK BIZ Sp. z o.o. Podłogi Classen
Dane kontaktowe:
32 44 09 888
Rymera 19 44-270 Rybnik
Zobacz firmę w innym dziale: Meble i akcesoria kuchenne

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Kuchnia narażona jest na wilgoć, wysokie temperatury i intensywną eksploatację, dlatego urządzenie jej w sposób maksymalnie praktyczny nie należy do łatwych zadań. Dlatego podłoga powinna być odpowiednio dobrana, a jednocześnie estetycznie wpisywać się w wystrój kuchni. I tutaj wkraczają panele laminowane - rozwiązanie spełniając te oczekiwania:

  • są przyjemne w dotyku (brak uczucia zimna pod stopami, jak w przypadku płytek ceramicznych),
  • tworzą we wnętrzu przytulny efekt (szczególnie, jeśli zdobi je rysunek drewna),
  • montuje się w sposób prosty i szybki (bez użycia kleju),
  • są łatwe w utrzymaniu czystości i odporne na działanie promieni UV,
  • świetnie sprawdzają się również w pozostałych pomieszczeniach (a to pozwala uzyskać spójną i przemyślaną aranżację).

Wymienione cechy są wspólne dla wszystkich paneli laminowanych, ale nie każde z nich podołają kuchennemu użytkowaniu pod względem wytrzymałości - w tym wypadku powinniśmy zwrócić uwagę na dodatkowe parametry. Kluczową właściwością jest klasa ścieralności. Im wyższa, tym trudniej o powstanie uszkodzeń, dlatego szukajmy oznaczeń AC4 lub AC5. Na polepszenie trwałości i stabilności podłogi ma z kolei wpływ jej grubość (standardowa wynosi 8 mm – jeśli wybrany model ma większą, będzie to odczuwalny atut). Bardzo istotne, by deski wyróżniały się również wodoszczelnością.

Kolekcja paneli Ruck Zuck do wymagających pomieszczeń

Przykładem rozwiązania, które śmiało możemy zastosować w kuchni, są panele Extreme 4V od RuckZuck. Wyróżniają się doskonałymi parametrami technicznymi - klasa ścieralności AC5 oraz grubość deski wynosząca 12 mm. Dzięki temu, upuszczane naczynia czy przesuwane krzesła nie spowodują rys ani ubytków na powierzchni podłogi. Do zalet desek z tej kolekcji należy też antystatyczność (która pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu elektryzowania się podłogi) oraz pokrycie ich krawędzi mieszanką wosków Isowaxx (chroniącą je przed wnikaniem wilgoci). Dębowe dekory wykończone strukturą z wyczuwalnym układem usłojenia prezentują się bardzo naturalnie, a ułożone w kuchni (i każdym innym wnętrzu) stają się pięknym akcentem, nadającym aranżacji harmonii i ciepła.

Kiedy montować panele w kuchni?

Panele laminowane bardzo dobrze sprawdzą się w kuchniach otwartych. W całej strefie jadalniano-wypoczynkowej możemy zastosować ten sam rodzaj wykończenia posadzki (bez konieczności łączenia kafli z panelami, co może nastręczać trudności). W dodatku z powodzeniem zamontujemy je samodzielnie. Jest to zatem dobry wybór dla osób, które chcą zaoszczędzić czas i przeprowadzić remont niższym kosztem, bez wzywania fachowców.

Jedyną rzeczą, o której należy pamiętać, jest regularne dbanie o czystość paneli i unikanie długotrwałego kontaktu z wodą. Trzymając się tych zasad, sprawimy, że świetnie spełnią swoją funkcję i będą dekoracją wnętrza na wiele lat.

źródło i zdjęcie: Ruck Zuck