Nowoczesna spiżarnia w kuchni

Funkcjonalne sposoby na przechowywanie żywności.

Nowoczesna spiżarnia w kuchni
Hettich Polska Okucia do systemów szuflad i prowadnic, zawiasy, systemy do drzwi przesuwnych i składanych
Dane kontaktowe:
61 816 83 00
Lusowo, ul. Wierzbowa 48 62-080 Tarnowo Podgórne

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

Duże i samodzielne kuchenne spiżarnie, pełne półek z przetworami, które pamiętamy z domów naszych dziadków, niestety bardzo rzadko można zaaranżować we współczesnym budownictwie. Jak wygląda zatem nowoczesna spiżarnia w kuchni?

Jakie rozwiązania pomogą wygodnie przechować żywność oraz usprawnią przygotowywanie posiłków i pozwolą tym samym zaoszczędzić cenny czas? Hettich Intelligent Kitchens podpowiada, na jakie systemy warto zwrócić uwagę.

Kuchenne meble spełniają bardzo wiele funkcji i stawia się przed nimi sporo wymagań. Z jednej strony muszą posiadać obszerne blaty robocze, a do tego sprytne schowki na kubki, sztućce oraz małe AGD. A co z przechowywaniem żywności?

Oczywiście - większość z niej ma swoje miejsce w lodówce, ale często zapominamy o suchych produktach, słoikach i puszkach, a także zapasach. Dobrze zaaranżowana nowoczesna spiżarnia w kuchni jest nieoceniona w każdym domu i warto ją dobrze przemyśleć jeszcze przed zmianą mebli.

Nowoczesna spiżarnia w kuchni - problemem są nieregularne kształty

W przypadku przechowywania żywności pojawia się duży problem w zakresie wielkości oraz rodzaju opakowań określonych produktów. Długi makaron spaghetti, lekkie saszetki z przyprawami, mała puszka z sardynkami, duża paczka chipsów, szklane butelki z oliwą, batoniki muesli o różnorodnej wielkości oraz rodzinny 2-litrowy karton soku to niekoniecznie produkty, które łatwo się wspólnie magazynuje. Co więcej, po każdych zakupach lista produktów może być zupełnie inna. Jak zatem zaaranżować nowoczesną spiżarnię w kuchni, która będzie funkcjonalna w każdej sytuacji?

Szuflady można tworzyć w różnych wersjach - wąskie, szerokie, głębokie oraz płytkie.
Szuflady można tworzyć w różnych wersjach - wąskie, szerokie, głębokie oraz płytkie.

Szuflada - królowa przechowywania

Według opinii użytkowników nic nie usprawnia tak bardzo przestrzeni kuchennej jak szuflada. Dlaczego? Przede wszystkim pozwala uporządkować produkty spożywcze w logiczne grupy (np. tematycznie lub wielkościowo), a także ułatwia dostęp nawet do tych, znajdujących się na samym ich końcu.

Wszystkie zapasy są na swoim miejscu.
Przejrzyste skrzynie ze szkła lub tworzywa pozwalają łatwo dojrzeć, co znajduje się we wnętrzu szuflady.

Wiele osób już dawno okrzyknęło szuflady sposobem na najlepszą nowoczesną spiżarnię w kuchni. Systemy prowadnic z delikatnym i pełnym wysuwem to bezpieczeństwo dla szklanych opakowań. Z kolei przejrzyste oskrzynie ze szkła lub tworzywa pozwalają łatwo dojrzeć, co znajduje się we wnętrzu szuflady (polecamy np. system Inlay).

Dodatkowo do dyspozycji mamy organizatory i wkłady do szuflad, dzięki którym nie zagubią się nawet najmniejsze produkty, takie jak kostki bulionowe, a te w delikatnych opakowaniach nie ulegną uszkodzeniu.

Jeżeli mamy wystarczającą ilość miejsca, to warto zaaranżować szuflady w słupek i np. ukryć je za jednym frontem meblowym.
Jeżeli mamy wystarczającą ilość miejsca, to warto zaaranżować szuflady w słupek i np. ukryć je za jednym frontem meblowym.

Szuflady można tworzyć w różnych wersjach – wąskie, szerokie, głębokie oraz płytkie (niezwykłą dowolność w wielkościach oraz designie daje system szuflad AvanTech YOU). Jeśli posiadamy wystarczającą ilość miejsca, to warto zaaranżować szuflady w słupek i np. ukryć je za jednym frontem meblowym.

Dowiedz się więcej!

Wśród ciekawych rozwiązań dla nowoczesnych spiżarni w kuchni warto wymienić także pojemne szafki górne z frontem przesuwnym, który może pozostać otwarty na cały czas pakowania lub przygotowywania posiłku. Dobrym wyjściem do magazynowania cięższych produktów są wysuwane oraz obrotowe kosze do zamontowania w dolnych korpusach.

źródło i zdjęcia: Hettich