Przede wszystkim należy regularnie dbać o jego konserwację. Okresowo powinien zostać skontrolowany przez wykwalifikowanego serwisanta, który sprawdzi stan urządzenia oraz usunie nagromadzony kurz i kamień kotłowy, mogą bowiem znacząco obniżyć sprawność urządzenia. Należy też regularnie kontrolować działanie zaworu bezpieczeństwa, który chroni zbiornik przed nadmiernym ciśnieniem wody.
Konieczne jest zapewnienie drożności przewodów wentylacyjnych i kominowych. Podgrzewacz jest wyposażony w czujnik ciągu kominowego i w przypadku gdy komin jest niedrożny, czujnik będzie przerywał pracę podgrzewacza.
Temperaturę wody najlepiej utrzymywać w zakresie od 45 do 65°C. Zbyt wysoka temperatura nie tylko zwiększa zużycie gazu, ale także sprzyja powstawaniu osadów kamienia.
W rejonach, gdzie występuje twarda woda, zaleca się montaż zmiękczacza lub filtra na dopływie, co ograniczy osadzanie się kamienia w zbiorniku. Jeśli podczas pracy urządzenia słychać stuki dochodzące ze zbiornika, może to oznaczać obecność dużej ilości kamienia, który należy jak najszybciej usunąć.
Warto stosować elementy zmniejszające zużycie wody, takie jak baterie mieszające czy perlatory - pozwalają one na ograniczenie przepływu bez pogorszenia komfortu użytkowania. Należy również zwracać uwagę na wszelkie nagłe wzrosty zużycia gazu lub wody, które mogą świadczyć o nieszczelnościach, błędnych ustawieniach lub usterkach wymagających interwencji serwisowej.
Krzysztof Koźbiał
Dyrektor ds. Technicznych TERMICA
fot. otwierająca: TERMICA