Firma Electrolux pracuje nad tym, by ograniczyć marnowanie jedzenia. Dzięki innowacyjnym technologiom swoich sprzętów AGD, stara się o to, by każdy z nas mógł troszczyć się o przyszłe pokolenia, którym nie zabraknie żywności, i realnie wpływać na równowagę ekologiczną naszej planety.
Ponieważ jednym z powodów, przez który żywność trafia do pojemników na śmieci, jest utrata ich świeżości, Electrolux opracowuje rozwiązania, które zatrzymają świeżość produktów przez dłuższy czas. Ratunkiem może okazać się m.in. piekarnik z funkcją gotowania na parze.
Funkcja regeneracji piekarników parowych może uratować przed wyrzuceniem nie jedno danie. Para nie wysusza jedzenia i zatrzymuje w nim składniki odżywcze, które żywność mogłaby stracić przy pieczeniu, a do tego przygotowuje posiłki o około 20% szybciej. Dzięki niej zużywamy i mniej tłuszczu, i energii elektrycznej.
W ekonomicznym gotowaniu pomoże nam też płyta indukcyjna Electrolux z precyzyjnym sterowaniem mocą, dzięki której zużyjemy mniej prądu - nie stracimy go na produkcję ciepła poza garnkiem, tak jak dzieje się to w kuchenkach halogenowych czy gazowych, ale wykorzystamy go aż w 90%.
Funkcja SenseBoil zadba o automatyczne regulowanie temperatury gotowania i o zmniejszenie jej zawsze wtedy, gdy płynne potrawy zbliżą się do temperatury wrzenia. Utrzyma powolne gotowanie i ograniczy potrzebną moc grzewczą płyty indukcyjnej do minimum.
Kolejnym udogodnieniem, które znajdziemy w sprzętach AGD marki Electrolux, jest wskaźnik ciepła resztkowego, pokazujący strefy kuchenki, które nagrzały się w czasie gotowania. Płyty indukcyjne nie pobierają wtedy energii do produkcji ciepła, z którego wciąż możemy przecież korzystać.
Dzięki temu utrzymamy temperaturę potraw przez dłuższy czas, dokończymy gotowanie i bezpiecznie umyjemy płytę - zawsze będziemy widzieć miejsca, które są wciąż nagrzane.
Electrolux pomoże nam także w trakcie zmywania. Ecometry zamontowane na panelach sterowania zmywarek tej marki mają wbudowane intuicyjne interfejsy, które podpowiedzą nam, jaki program zmywania będzie najbardziej ekonomiczny.
Zmywarki Electrolux są wyposażone także w funkcję AirDry - dzięki niej wewnątrz dochodzi do naturalnej wymiany powietrza, suszenie naczyń jest znacznie efektywniejsze, proces zmywania trwa krócej i zużywa mniej energii elektrycznej.
Ważnym elementem dbania o świeżość jedzenia jest oczywiście także jego przechowywanie. Lodówki Eletrolux utrzymują odpowiednie warunki dla żywności - zachowują możliwie najdłużej ich wartości odżywcze, kolory i tekstury.
Funkcja Cooling 360° gwarantuje właściwą temperaturę i wilgotność każdego miejsca chłodziarki, ściany ze stali szlachetnej dbają o stabilizację parametrów w czasie otwierania drzwi lodówki, a szuflada NaturaFresh z funkcją chłodziarko-zamrażarki utrzymuje temperaturę 0°C, która jest najlepsza do przechowywania ryb i mięsa.
Dodatkowym udogodnieniem lodówek Electrolux jest półka SpinView, która obraca się o 360° - dzięki niej mamy zapewniony łatwy dostęp do tych produktów, które znajdują się z tyłu lodówki.
Odpowiednie przechowywanie żywności i jej właściwa obróbka termiczna, a także zmiana naszych niektórych nawyków, mogą sprawić, że nie będziemy marnować jedzenia, zachowamy zrównoważoną dietę, a nasza kuchnia będzie ekologiczna i ekonomiczna. Wspólnie zadbamy o środowisko i planetę - dla nas i dla kolejnych pokoleń.
Źródło i zdjęcia: Electrolux