Efekt takiego przygotowywania potraw będziemy mieli okazję zobaczyć już w najbliższą niedzielę, w serialu Przepis na życie, podczas kulinarnych wyczynów jednej z głównych bohaterek. Pasjonatów gotowania, którzy we własnej kuchni chcą doświadczyć magicznego działania pary, zachęcamy do wypróbowania przepisu na rozgrzewający niedzielny bulion warzywny – do przygotowania w piekarniku.
Przyrządzanie potraw z wykorzystaniem pary zyskuje coraz więcej zwolenników. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Para pozwala zachować więcej składników odżywczych, witamin i minerałów, zapewnia soczystość potraw i zapobiega ich wysuszaniu, uwydatnia naturalny smak, a także skraca czas ich przygotowywania. Co więcej, podczas przyrządzania potraw w ten sposób zużywa się mniej tłuszczu, więc są one bardziej dietetyczne i zdrowe. Połączenie gorącego powietrza i pary sprawia, że posiłki są soczyste i delikatne w środku oraz złociste i chrupiące na zewnątrz. Jednym słowem – pyszne!
Korzystając z doświadczenia profesjonalnych szefów kuchni, Electrolux zaprojektował piekarnik parowy CombiSteam Deluxe EEB8585POX, który posiada aż trzy różne programy łączenia pary i gorącego powietrza. Program CrispSteam wykorzystuje parę w 25% i jest polecany szczególnie do pieczenia mięs, w tym drobiu. Gorące powietrze sprawia, że skórka staje się chrupiąca, a para zapewnia miękkość i soczystość mięsa wewnątrz. Program SoftSteam wykorzystuje parę w 50% i najlepiej sprawdza się w przypadku pieczenia ciast i chleba oraz do podgrzewania jedzenia.
Natomiast program PureSteam to nic innego, jak gotowanie na parze – w tej opcji jest ona wykorzystywana w 100%. Program ten jest przydatny do przygotowania produktów tradycyjnie gotowanych w wodzie oraz zup, takich jak np. bulion warzywny, na który podajemy znakomity przepis – poniżej. Programy dostępne w piekarniku parowym CombiSteam Deluxe, sprawdzą się do przygotowania różnorodnych potraw oraz deserów.
W najnowszym odcinku serialu Przepis na życie, będzie można zobaczyć, jak wykorzystać go do przyrządzenia apetycznych ravioli z nadzieniem z pieczonej dyni. Dla wszystkich zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie, mamy wyjątkowy przepis, który z pewnością przywoła pyszne wspomnienia z dzieciństwa i stanie się gwoździem programu podczas rodzinnego, niedzielnego popołudnia. Bulion warzywny, idealny na chłodne, jesienne popołudnia przygotowany w… piekarniku!
Źródło: Electrolux