Mediolańskie targi Eurocucina to jedno z najważniejszych wydarzeń prezentujących światowe trendy w urządzaniu wnętrz kuchennych. Obok ekspozycji producentów mebli oraz dodatków kuchennych, ważnym elementem targów była „Technologia FTK do kuchni”, poświęcona sprzętom AGD do zabudowy. W tej części wystawy prezentowane były nie tylko nowości produktowe ale również prototypy i projekty urządzeń, pozwalające zwiedzającym przenieść się w czasie do przyszłości.
Jaka będzie kuchnia przyszłości? Candy na targach w Mediolanie
Uwagę uczestników targów na stoisku marki Hoover przyciągały urządzenia, wykorzystujące technologię nowoczesnej komunikacji mobilnej. Dzięki wbudowanym modułom Wi-Fi, piekarnik czy zmywarkę będzie można programować zdalnie, np. za pomocą tabletu. Marka Candy poszła jeszcze o krok dalej w zmniejszeniu dystansu między urządzeniem a użytkownikiem. Zaprezentowała prototyp piekarnika „U Motion”, który reaguje na polecenia słowne i gesty.
Dla osób, które cenią perfekcję oraz walory zdrowotne przygotowywanej żywności ciekawym rozwiązaniem były zaprezentowane przez Hoovera piekarniki parowe z innowacyjnym systemem ultradźwiękowym. Opatentowana technologia umożliwia właściwy rozkład pary i tym samym równomierne gotowanie potraw. Pod względem designu uwagę przyciągały płaskie okapy przypominające telewizory LCD oraz płyty gazowe z masywną koroną rusztów.
Tegoroczne targi w Mediolanie pokazały bardzo wyraźnie, jak ważnym aspektem życia dla współczesnego człowieka jest komunikacja. Futurystyczne wizje rodem z powieści science fiction na naszych oczach stają się rzeczywistością. I tylko kwestią czasu pozostaje, gdy będziemy mogli porozmawiać z piekarnikiem czy lodówką.
Źródło: Candy