Inspiracją dla stworzenia produktów Samsung były wyniki badań nad zachowaniami konsumentów w czasie przygotowywania posiłków. Dowodzą one, że poszukujemy sprzętów dysponujących takimi rozwiązaniami technologicznymi, które pozwalają zaoszczędzić energię, przyspieszyć proces gotowania i pozytywnie wpłynąć na wartości odżywcze przygotowywanych posiłków.
Technologia Twin Convection™ jest kluczową funkcją piekarników firmy Samsung. Zastosowanie specjalnej półki-separatora pozwala podzielić piekarnik na dwie części. Dzięki temu w tym samym czasie, przy wykorzystaniu różnych trybów i temperatur, można przygotowywać dwie zupełnie różne potrawy.
Dzięki wydzieleniu dwóch oddzielnych komór, piekarnik z Twin Convection w lepszy sposób wykorzystuje dostępną przestrzeń i przyczynia się do zmniejszenia zużycia energii. Używając separatora możemy użyć połowy przestrzeni piekarnika do pieczenia mniejszych dań, oszczędzając w ten sposób 25% energii zużywanej przez tradycyjne piekarniki.
Przywiązując ogromną rolę do ochrony środowiska, Samsung zadbał, aby produkowane przez firmę piekarniki były bardziej efektywne i spełniały wymagania klasy energetycznej „A”. Zastosowanie tej innowacyjnej technologii sprawiło, że piekarnik Samsung z Twin Convection został życzliwie przyjęty na konkursie wzornictwa przemysłowego IDEA 2009 i otrzymał na nim złoty medal.
Kolejną cechą piekarników firmy Samsung jest funkcja czyszczenia parą, Steam Clean. Ten system zdrowego i przyjaznego środowisku czyszczenia wykorzystuje wodę i nie wymaga użycia detergentów oraz środków chemicznych. Krótki, 25-minutowy cykl pracy wystarcza, by usunąć wszelkie zabrudzenia z wnętrza urządzenia.
W nowej linii Samsung znajduje się również pierwszy piekarnik parowy z komorą o szerokości 45cm, który umożliwia przygotowanie posiłków w rekordowo szybkim czasie. Użycie pary pozwala zachować wartości odżywcze i witaminy, a jednocześnie zredukować poziom soli i tłuszczów – nic więc dziwnego, że gotowanie na parze uznaje się jednomyślnie za najzdrowszą metodę przygotowywania posiłków.
Piekarnik parowy Samsung ma 30l pojemności, ceramicznie wykończone wnętrze i oferuje parowe rozmrażanie, podgrzewanie oraz grillowanie.
Kolejnym innowacyjnym produktem wprowadzonym przez firmę Samsung jest piekarnik kompaktowy, który wykorzystuje zróżnicowane źródła ciepła. Składają się na nie górny i dolny ruszt, mikrofale oraz Twin Convection - opatentowana technologia firmy Samsung, która pozwala na przygotowanie potrawy czterokrotnie szybciej niż w tradycyjnym piekarniku. Upieczenie kurczaka w nowym piekarniku kompaktowym zajmuje zaledwie 30 minut!
Samsung wprowadził również nową linię indukcyjnych płyt grzewczych, w skład której wchodzi płyta z polem AnyDish. Pracuje ona szybciej niż płyta gazowa, jest cieńsza od płyty elektrycznej, a przy tym niezwykle energooszczędna – podgrzewana jest wyłącznie ta jej część, która ma bezpośredni kontakt z garnkiem.
Główną zaletą płyty AnyDish jest jednak to, że w przeciwieństwie do tradycyjnych płyt grzewczych, które mają ograniczane możliwości wykorzystania powierzchni, możemy dowolnie zagospodarować jej przestrzeń, ustawiając na niej kilka małych garnków lub jeden duży półmisek. W tym samym czasie możemy więc przygotowywać większą ilość potraw.
Wprowadzenie do powyższych urządzeń tylu unikalnych innowacyjnych technologii plasuje firmę Samsung jako niekwestionowanego lidera postępu technologicznego branży.
Samsung zamierza kontynuować rozwój nowoczesnych technologii i poszukiwać kolejnych innowacji w sektorze AGD. Firma planuje także udoskonalić wzornictwo w grupie produktów przeznaczonych do zabudowy i od roku 2010 zintensyfikować produkcję zmywarek.
źródło: www.samsung.pl