Electrolux pielęgnując szwedzkie wartości oraz ich nierozerwalny związek z naturą, chce pomóc w ograniczeniu marnowania żywności, zachowaniu jakości składników oraz wyborze najbardziej ekologicznych opcji. Wykorzystujący innowacyjne technologie sprzęt AGD marki, pozwoli każdemu troszczyć się o przyszłe pokolenia i zabiegać o utrzymanie ekologicznej równowagi naszej planety.
Jednym z powodów wyrzucania żywności jest tracenie przez nią świeżości. Świetnym ratunkiem mogą okazać się w takim przypadku piekarniki z funkcją gotowania na parze. Piekarniki parowe mogą uratować nasze jedzenie przed zmarnowaniem i nadać im drugie, przepyszne życie – pozwala na to funkcja regeneracji, która nie wysuszy naszego dania i ożywi jego smak.
Dzięki temu, wczorajszy obiad będzie tak samo smaczny, jak dzień wcześniej. Para zatrzymuje w potrawach składniki odżywcze, które zniknęłyby przy tradycyjnych metodach pieczenia. Zużyjemy także mniej tłuszczy i olejów, a czas przygotowania będzie szybszy o 20%, tym samym redukując ilość zużytej energii.
Dbając o naszą planetę warto również postawić na ekonomiczne gotowanie. Pomoże nam w tym płyta indukcyjna Electrolux. Aż w 90% wykorzystuje ona pobraną energię, bez strat na produkcję ciepła poza garnkiem, tak jak ma to miejsce w przypadku płyt gazowych czy halogenowych.
Dodatkowo, precyzyjne sterowanie mocą płyty nie tylko pozwala ograniczyć zużycie prądu, ale również automatycznie reguluje temperaturę w ramach funkcji SenseBoil.
Gdy płyn zbliża się do punktu wrzenia, zmniejsza się moc grzania, tak aby podtrzymać powolne gotowanie. Dzięki temu możemy skupić naszą uwagę na przygotowaniu całej reszty dania.
Energię możemy również zaoszczędzić dzięki wskaźnikowi ciepła resztkowego. Wskaźnik dokładnie pokazuje, które strefy grzewcze nagrzały się od naczynia. Płyta wówczas nie pobiera już prądu, ale wciąż generuje ciepło. Ciepło resztkowe możemy w ekonomiczny sposób wykorzystać do dokończenia gotowania lub podtrzymania temperatury potraw.
Dzięki tej informacji można także uniknąć przypadkowego poparzenia, a mycie płyty będzie zawsze bezpieczne.
Z marką Electrolux oszczędzasz podczas gotowana, ale również – zmywania. Intuicyjny interfejs zmywarki pomoże Ci w wyborze najbardziej ekologicznego cyklu mycia, m.in. dzięki zamontowanemu na panelu Ecometrowi. Wskaże on nam program wykorzystujący najmniejszą ilość wody oraz energii, jak np. program Eko, który pomimo dłuższego czasu trwania
pozwala na największą efektywność pod względem zużytych zasobów.
Zmywarki Electrolux są ponadto wyposażone w funkcję AirDry, dzięki której następuje naturalna wymiana powietrza, a efekty suszenia są nawet trzy razy lepsze, podczas gdy proces zmywania jest krótszy i wykorzystuje mniej energii elektrycznej.
Niezwykle ważnym elementem dbania o naszą żywność jest jej przechowywanie. Doskonałe środowisko utrzymujące jakość produktów na dłużej gwarantują lodówki Electrolux. Dzięki funkcji Cooling 360°, która zapewnia stabilną temperatura i wilgotność w każdym miejscu chłodziarki, żywność dłużej zachowuje oryginalny kolor, teksturę i wartości odżywcze.
Dodatkowo ściana ze stali szlachetnej szybko stabilizuje temperaturę, szczególnie w przypadku otwierania drzwi lodówki. Warto wspomnieć także o szufladzie chłodziarko-zamrażarki NaturaFresh, która utrzyma stałą temperaturę 0°C – idealną do mięsa oraz ryb, podczas gdy półka
SpinView obraca się o 360 stopni, tak aby zagwarantować łatwiejszy dostęp do produktów z tyłu lodówki. Niemarnowanie żywności, zrównoważona dieta przyjazna dla środowiska, ekonomiczne i ekologiczne podejście do gotowania i zmywania. Nie potrzeba wiele, aby cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem, a zarazem dbać o środowisko – dla nas i dla przyszłych pokoleń.
źródło i zdjęcia: Electrolux