Łódź: Rekord Guinness'a w zmywaniu talerzy na czas
Łódź: Rekord Guinness'a w zmywaniu talerzy na czas
Już w najbliższą sobotę, 10 września, na Rynku Manufaktury w Łodzi 15 ochotników z firmy Deante podejmie próbę
pobicia rekordu Guinnessa. Spróbujemy umyć 1000 talerzy, wykorzystując
do tego zaledwie dwa zlewozmywaki i mając do dyspozycji 60 minut.
Data publikacji: 2011-09-06
Data aktualizacji: 2011-09-06
Nie będzie łatwo, bo wcześniej naczynia zostaną pobrudzone bigosem (serwowanym od rana na Rynku łódzkiej Manufaktury). Każda porcja bigosu zostanie opłacona przez Deante, a symboliczna opłata 2zł za posiłek zostanie przekazana na fundację
Będziemy walczyć w 3 ekipach składających się z 5 osób każda. Dwa zespoły stale będą zmywać naczynia - jeden nabierać sił. Do rekordu kwalifikują się talerze o minimalnej średnicy 15 cm i grubości 3mm, a talerz musi być po spożyciu ciepłego posiłku.
Na imprezie będą sędziowie sportowi AZS - sędziowie z Polskiego Kolegium Sędziów. Oceny poprawności wykonanego zmywania dokona ekspert w zmywaniu naczyń (szef kuchni Restauracji Polskiej i szef Kuchni Hotelu Borowiecki). Próba pobicia utrwalona zostanie na 2 kamerach nagrywających wydarzenie w trybie ciągłym.
Podczas bicia rekordu - wykorzystamy produkty Deante - zlewozmywaki i baterie ekologiczne (Primo i Ultra), które na pewno wytrzymają tę próbę. Zapraszamy łodzian nie tylko do kibicowania i brudzenia talerzy ale także łapania kadrów z tego wydarzenia. Najlepsze zdjęcia przesłane do nas (koniecznie w dniu 10.09.2011) zostaną nagrodzone i umieszczone na naszej stronie oraz dostarczone organizacji Guinness World Records, która kredytuje zdjęcia w przypadku ich użycia w Księdze Rekordów.
Rekord Guinness’a w zmywaniu talerzy na czas:
sobota 10.09.2011 roku Rynek Manufaktury w Łodzi 10:00 - rozpoczynamy imprezę oraz wydawanie bigosu 13:00 – 14:00 – rozpoczęcie próby pobicia rekordu. 14:00 – 14:30 – jury dokonuje zliczania umytych talerzy. 14:45 – ogłoszenie wyniku
Goście honorowi:
Tomasz Kacprzak- Przewodniczący Rady Miejskiej, Jacek Skwierczyński - Z-ca Dyrektora Departamentu Przedsiębiorczości (Urząd Marszałkowski w Łodzi).
Restauracje pomagające przy organizacji: Bellanapoli, Sphinx, Cammino Restauracja Rodzinna, Anatewka, Green Way, La Vende, Pierrogeria, The Mexican, Tawerna Pepe Verde, Fiver, Restauracja Polska, Hotel Borowiecki.