Jak w pełni wykorzystać dolne szafki w kuchni?

Szafki dolne to w większości kuchni podstawa strefy przechowywania. To tu trzymamy większość zapasów artykułów spożywczych, sztućce i niewielkie akcesoria, garnki i duże naczynia, a nierzadko również pojemniki na odpady.

Jak w pełni wykorzystać dolne szafki w kuchni?
REJS Sp. z o.o. Ergonomiczne systemy umożliwiające optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej
Dane kontaktowe:
54 280 56 51
Mławska 61 87-500 Rypin

PokażUkryj szczegółowe informacje o firmie

W porównaniu z szafkami górnymi, te znajdujące się pod blatem są znacznie bardziej pakowne (zazwyczaj są dużo głębsze) i zdecydowanie trudniej dostępne. Na ogół, aby zobaczyć ich pełną zawartość trzeba się nie tylko schylić, czy nawet klęknąć, ale też wystawić kilka produktów znajdujących się z przodu. To zaś oznacza stratę czasu i niepotrzebny bałagan.

A przecież korzystanie z dolnych szafek wcale nie musi być niekomfortowe. Przeciwnie - dzięki mechanizmom wysuwnym - takim jak Cargo Mini marki REJS, możemy sobie zapewnić bezproblemowy dostęp do wszystkich przechowywanych pod blatem produktów. Mało tego, dzięki szerokiemu asortymentowi systemów cargo - ich różnym rozmiarom, modelom i rodzajom wykończenia, możemy też dostosować je do specyfiki produktów, które zamierzamy schować w danej szafce, a także stylistyki zabudowy meblowej.

Duży wybór modeli

- "Oferujemy kosze cargo w kilku szerokościach, które bez problemu można dopasować do szafek o standardowych rozmiarach. I to nie tylko tych najczęściej występujących jak na przykład o szer. 40, 50 czy 60 cm, ale również tych rzadszych, a jednak wartych uwagi - np. 15 czy 20 cm. Tak szeroki wybór pozwala optymalnie dostosować zabudowę meblową i jej wyposażenie do konkretnego pomieszczenia i maksymalnie wykorzystać przestrzeń, którą dysponujemy" - wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu REJS.

Cargo mini dolne

Producent z Rypina proponuje kilka wariantów Cargo Mini. Możemy zdecydować się na system na stelażu bocznym lub dolnym. Do wyboru są mechanizmy dwupoziomowe z dnem pełnym wykonanym z tworzywa lub płyty (linia Maxima), które doskonale sprawdzają się przy przechowywaniu niewielkich przedmiotów. Są również cargo z dnem ażurowym, wykonanym z drutu (linia Variant). Stanowią one świetne rozwiązanie w przypadku szafek, gdzie mamy zamiar przechowywać duże produkty jak np. garnki, patelnie czy zastawa, a także te artykuły spożywcze, które wymagają cyrkulacji powietrza. Jeśli tylko potrzebujemy, możemy sami zdecydować o wysokości położenia koszy, lub też zamocować dodatkowe koszyki.

- "Porządek w cargo pomagają utrzymać wysokie relingi boczne, a także systemy organizacji. Dodatkowe przegrody możemy w każdym z koszy zamontować tam, gdzie chcemy, tak by uniemożliwić mieszanie się produktów i ich przesuwanie podczas wysuwania całego mechanizmu z szafki. Prosty system mocowania przegród organizacji wewnętrznej pozwala na ich szybkie przesuwanie zgodnie ze zmieniającymi się potrzebami użytkownika" - wyjaśnia Damian Rybak.

- "Wszystkie cargo oferujemy na wysokiej jakości prowadnicach, które zapewniają komfort ruchu. Pełny wysuw zapewnia bezproblemowy dostęp do wszystkich przechowywanych produktów.

Każdy centymetr do wykorzystania

Wśród proponowanych Cargo Mini warto zwrócić uwagę na te, które możemy wykorzystać w niestandardowych szafkach. Na przykład w tych wyjątkowo wąskich możemy zamontować kosze o szerokości zaledwie 15 cm. To świetna recepta na wykorzystanie przestrzeni, która w innym przypadku byłaby albo niezagospodarowana, albo wyjątkowo niewygodna w użytkowaniu. Wysuwane wąskie cargo to sposób na przechowywanie nieustawnych wysokich butelek i słoików, detergentów i akcesoriów do sprzątania lub np. kuchennej ściereczki.

- "W dolnych szafkach kuchennych możemy również zamocować systemy do segregacji odpadów. Oferta REJS obejmuje tu szereg rozwiązań - kilka rodzajów wysuwnych stelaży i koszy o różnym ułożeniu. To użytkownik wybiera pojemność i liczbę pojemników. Może też opcjonalnie zdecydować się na szczelne pokrywy zabezpieczające przed nieprzyjemnym zapachem, tak by jeszcze bardziej podnieść komfort pracy w kuchni" - wyjaśnia Damian Rybak.

źródło i zdjęcia: REJS Sp. z o.o.