Czy istnieje sposób na ułatwienie sobie przedświątecznej kuchennej gorączki? Owszem. Wystarczy odpowiednio wyposażyć kuchnię w funkcjonalne sprzęty i akcesoria, które pozwolą zapanować nad przestrzenią i zadaniami.
Oto 5 rzeczy, które naprawdę ułatwiają przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich:
1.Wygodne systemy przechowywania
Praca w kuchni zwykle zaczyna się od… zakupów, które przed świętami bywają wielkie. Wszystkie przyniesione produkty trzeba schować. I to tak, aby były zarazem ukryte i łatwo dostępne.
W organizacji przestrzeni przechowywania przydadzą się systemy wysuwne - zwłaszcza kilkupoziomowe pojemne cargo, które pełnić mogą rolę podręcznej spiżarni nawet w małej kuchni kuchni. Dzięki nim każda rzecz będzie miała swoje miejsce i będzie zawsze będzie pod ręką.
2. Systemy organizacji do szuflad
W przypadku szuflad sprawdzą się praktyczne organizery, relingi i wkłady, a także maty antypoślizgowe marki REJS, które uniemożliwiają przesuwanie się produktów podczas otwierania i zamykania szuflad. Produkowane we Włoszech maty dostępne są w poręcznych rolkach, dzięki czemu ich powierzchnia nie odkształca się podczas transportu. Wykonane z mocnego, dwuwarstwowego materiału po przycięciu na odpowiedni wymiar i rozłożeniu same się poziomują i dopasowują do dna szuflady. Są antystatyczne, dzięki czemu łatwo je utrzymać w czystości. Dostępne są w 3 kolorach. - wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy REJS.
3. Relingi na drobiazgi
Podczas przygotowywania posiłków największy problem jest z najbardziej podstawowymi kuchennymi akcesoriami. Noże się tępią, rzadko używany mikser odmawia posłuszeństwa w kluczowym momencie i brakuje miski w odpowiednim rozmiarze.
Kłopotliwe bywają też drobiazgi np. książka kucharska czy zeszyt z przepisami, które zostały nie raz ubrudzone lub pomoczone podczas gotowania. Dobrym rozwiązaniem są więc specjalne koszyczki zawieszane na relingach. Dzięki nim bez trudu i ryzyka zabrudzenia można sprawdzać składniki i kolejne punkty przepisów.
Warto dodać, że systemy relingowe - czyli koszyki, wieszaki i haczyki zawieszone na rurkach tuż pod górnymi szafkami, sprawdzą się również w przechowywaniu wielu innych, podręcznych rzeczy. Między innymi: kubków, ściereczek, ręcznika papierowego, papieru do pieczenia… - dodaje Damian Rybak.
4. Podręczne przyprawniki
Szukanie odpowiednich przypraw podczas gotowania bywa irytujące. Torebki mieszają się, zioła wysypują i tracą zapach… A przecież przyprawy to jedna z podstaw udanej potrawy. Rozwiązaniem mogą być praktyczne i bardzo proste organizatory do przypraw.
Dostępne w dwóch głębokościach metalowe wkłady na szklane pojemniczki wystarczy włożyć do odpowiedniej szuflady i wszystkie zioła mamy w zasięgu wzroku i ręki. Choć dedykowane są systemom szuflad Slim Box i Comfort Box REJS, sprawdzą się też w tradycyjnych modelach. Dzięki nim od razu widzimy co znajduje się w którym pojemniku. Nic nie musimy przestawiać, ani wyjmować podczas poszukiwań. - mówi Damian Rybak.
5. System organizacji odpadów
Świąteczna praca w kuchni to nie tylko gotowanie, ale też… sprzątanie. Do pozbycia się resztek, opakowań i butelek przyda się łatwo dostępny system organizacji odpadów.
Co ważne, by go zamontować nie trzeba remontować kuchni, czy kupować nowych mebli. W ofercie firmy REJS znaleźć można zestawy pojemników, które wstawia się do głębokiej szuflady, lub montuje w standardowej szafce.
Mało tego, można zdecydować o liczbie i pojemności koszy na poszczególne rodzaje odpadów, tak by dostosować cały system do naszych przyzwyczajeń i stylu życia.
źródło i zdjęcia: REJS