Okrągły przysmak wywodzący się z Neapolu doceniają nie tylko Włosi. Fanów pizzy nie brakuje na żadnym kontynencie. Dlatego 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! Jeśli chcesz, by Twoja kuchnia w tym dniu zamieniła się w neapolitańską trattorię, zaufaj kolekcjom Villeroy & Boch – bo talerze tej marki są idealne na włoską ucztę!
To, co znajdzie się na pizzy, zależy od fantazji kucharza. Villeroy & Boch proponuje klasykę: pomidory, mozzarella i bazylia. Prawdziwie włoską i bezapelacyjnie pyszną! Aby gościom zaprezentować ją w całej okazałości, niezbędne będą duże talerze do pizzy z wysokogatunkowej porcelany Artesano – o 32-centymetrowej średnicy. Kolekcja Artesano obejmuje trzy linie. Wśród nich znajduje się talerz w czystej bieli Artesano Original albo talerze, na których rozkwitają pelargonie, pąki dzikich róż, gałązki rozmarynu – Artesano Provençal Verdure lub drobne płatki lawendy w wyszukanych odcieniach fioletu – Artesano Provençal Lavender.
Villeroy & Boch nie zapomniał oczywiście o akcesoriach, bo to dzięki nim potrawy zyskują smak i charakter! Dodatkową porcję sera zapewni tarka Kensington, młynek do przypraw Cooking Elements pozwoli wyczarować jednym ruchem dłoni pyszne dodatki: oregano, tymianek lub rozmaryn, a młynek do soli i pieprzu Home Elements sprawi, że Twoja pizza nabierze wyrazistości. Do długich posiłków – które we włoskim klimacie mogą trwać wiele godzin – nie może zabraknąć wina: do obiadu owocowe dolcetto , a do deseru – koniecznie w postaci tiramisu – orzeźwiające fragolino. Ich aromat doskonale zachowa szykowna karafka z ręcznie dmuchanego szkła, a wydobędą kieliszki z kolekcji Purismo. Kropką nad i włoskiej uczty będą obrączki do serwetek i świec z gałązek oliwnych, a także tekstylia ze wzorem świeżej bazylii.
Buon appetito!
źródło i zdjęcia: Villeroy & Boch