W nowoczesnych domach popularnym rozwiązaniem jest kuchnia półotwarta lub otwarta na strefę dzienną, co podkreśla charakter wnętrza, ale również optycznie je powiększa. Taki układ pozwala na zastosowanie różnych konfiguracji zabudowy, które w zależności od projektu i możliwości przestrzennych mogą przyjąć formę zabudowy jednorzędowej, dwurzędowej, a także zabudowy w kształcie litery G, L, czy U.
W nowoczesnych domach kuchnia często projektowana jest jako otwarte pomieszczenie płynnie połączone z jadalnią poprzez blat roboczy lub barek. Takie rozwiązanie bardzo dobrze sprawdza się także w domach o mniejszym metrażu. Mając do dyspozycji większą przestrzeń, można rozważyć zaprojektowanie kuchni z nowoczesną, wielofunkcyjną wyspą, która daje szereg ciekawych możliwości aranżacyjnych. Wyspa może służyć jako praktyczny blat roboczy dostępny z każdej strony, oferować dodatkową przestrzeń do przechowywania, a także pełnić funkcję strefy zmywania, gotowania czy miejsca do spożywania posiłków. Pamiętać należy o doprowadzeniu do wyspy niezbędnych instalacji, takich jak prąd, czy woda, w zależności od przewidzianych na wyspie funkcji.
Ważną kwestią jest także montaż odpowiedniego okapu, aby zapewnić efektywne pochłanianie rozchodzących się po kuchni zapachów. Projektując kuchnię, warto również uwzględnić jej lokalizację względem wyjścia na taras, co w sezonie letnim ułatwia serwowanie posiłków na świeżym powietrzu oraz zapewnia płynną komunikację. Praktycznym rozwiązaniem jest zaprojektowanie w pobliżu kuchni spiżarni, która umożliwia wygodne przechowywanie większych zapasów spożywczych. Kuchnia powinna zapewniać optymalne warunki do pracy, dlatego na etapie aranżacji należy w przemyślany sposób rozmieścić poszczególne urządzenia.
Warto zwrócić uwagę, by strefa przechowywania (lodówka), zmywania (zlewozmywak, zmywarka) i gotowania (kuchenka) - były odpowiednio zlokalizowane zgodnie z tzw. zasadą trójkąta roboczego. W nowoczesnej kuchni nie powinno zabraknąć także wysokiej zabudowy, odpowiedniej liczby blatów roboczych oraz wygodnej strefy przygotowania napojów, takiej jak miejsce na ekspres do kawy czy czajnik. Optymalizacja przestrzeni kuchennej wymaga też zastosowania funkcjonalnego wyposażenia szafek, w tym szuflad i praktycznych dodatków, jak kosze cargo czy różnorodne organizery. Przydatne będzie również przemyślane rozplanowanie przestrzeni przechowywania - szuflady na produkty spożywcze obok lodówki, miejsce na garnki i patelnie w sąsiedztwie kuchenki oraz szafki na naczynia umieszczone blisko zlewu lub zmywarki, co znacznie ułatwi codzienne korzystanie z kuchni.
Architekt Monika Lisowska-Łętocha
Dyrektor Pracowni Projektowej w ARCHON+
www.archon.pl