Kuchnia ergonomiczna, czyli jaka?

Kuchnia ergonomiczna, czyli jaka?

Ergonomię w kuchni przywykliśmy rozpatrywać na poziomie dużych elementów zabudowy. Na ogół mówi się więc o niej jako o prawidłowym rozmieszczeniu stref funkcyjnych, czy odpowiednim ustawieniu najważniejszych sprzętów AGD - kuchenki, lodówki i zmywarki na wzór trójkąta roboczego.

Tymczasem ergonomia wnętrza kuchennego to coś więcej. O ergonomii i funkcjonalności w kuchni powinniśmy myśleć w kontekście wszystkich przedmiotów i urządzeń, które mogą być dostosowane do użytkowników, tak by zapewnić im jak największy komfort. Dotyczy to między innymi akcesoriów meblowych, które jak pokazuje praktyka, odpowiednio zastosowane mogą znacząco usprawnić przygotowywanie posiłków i sprzątanie. Jak?

Odpowiednie systemy wysuwne - cargo, cornery i szuflady pozwolą na lepsze wykorzystanie przestrzeni przechowywania, a jednocześnie - ułatwią dostęp do przedmiotów. Systemy organizacji wewnętrznej - relingi i wkłady, a także maty antypoślizgowe pomogą na dłużej zachować porządek wśród drobiazgów jak sztućce czy przyprawy. Systemy do segregacji odpadów usprawnią dzielenie śmieci na frakcje i przygotowanie ich do recyklingu.

Wszystko to przekłada się na jakość i czas pracy, a przez to - na nasz komfort. I to właśnie powinniśmy mieć na myśli, gdy mówimy "ergonomia".

Joanna Posadzy
Dyrektor Marketingu REJS
fot. otwierająca: Rejs

Komentarze

podczytywacz
27-02-2023 12:32
A jak na ten artykuł trafiłeś? Czego się spodziewałeś? Szukaj dalej... szczegółów, ważnych dla Ciebie...
Gość Paweł
23-07-2022 12:22
Co to za artykuł? Parę ogólników, kilkanaście linijek i 1 zdjęcie? Żenada.
Wiecej na Forum BudujemyDom.pl
Czytaj tak, jak lubisz
W wersji cyfrowej lub papierowej
Moduł czytaj tak jak lubisz