Tymczasem ergonomia wnętrza kuchennego to coś więcej. O ergonomii i funkcjonalności w kuchni powinniśmy myśleć w kontekście wszystkich przedmiotów i urządzeń, które mogą być dostosowane do użytkowników, tak by zapewnić im jak największy komfort. Dotyczy to między innymi akcesoriów meblowych, które jak pokazuje praktyka, odpowiednio zastosowane mogą znacząco usprawnić przygotowywanie posiłków i sprzątanie. Jak?
Odpowiednie systemy wysuwne - cargo, cornery i szuflady pozwolą na lepsze wykorzystanie przestrzeni przechowywania, a jednocześnie - ułatwią dostęp do przedmiotów. Systemy organizacji wewnętrznej - relingi i wkłady, a także maty antypoślizgowe pomogą na dłużej zachować porządek wśród drobiazgów jak sztućce czy przyprawy. Systemy do segregacji odpadów usprawnią dzielenie śmieci na frakcje i przygotowanie ich do recyklingu.
Wszystko to przekłada się na jakość i czas pracy, a przez to - na nasz komfort. I to właśnie powinniśmy mieć na myśli, gdy mówimy "ergonomia".
Joanna Posadzy
Dyrektor Marketingu REJS
fot. otwierająca: Rejs