Sprzęt AGD: krótka charakterystyka podstawowych urządzeń

Print image
Copy link image
time image Artykuł na: 6-9 minut
Sprzęt AGD: krótka charakterystyka podstawowych urządzeń

Sprzęt gospodarstwa domowego: płyta, piekarnik, zmywarka, lodówka i okap, choć czasami na pierwszy rzut oka prawie niewidoczne, to z pewnością nieodłączne atrybuty kuchni.

Kuchnie i piekarniki

Płyta - zawsze wbudowuje się ją w blat ciągu roboczego albo przykrywającego wyspę. Typowe płyty mają głębokość ok. 50 cm, długość od 50 do 90 cm i ok. 3 cm grubości. Mogą być zasilane prądem albo gazem. Wyposażone są w palniki albo pola grzejne lub w jedne i drugie. Ich liczba zależy od wielkości płyty i waha się od jednego do sześciu. Często można spotkać pola grzejne z podwójnym i potrójnym wieńcem, a także owalne - specjalnie przeznaczone pod brytfanny. Płyta gazowa, tańsza w eksploatacji, wymaga odpowiedniej wentylacji.

Jej wadą jest lepki nalot osadzający się po dłuższym czasie na sąsiadujących powierzchniach - jest to efekt wytrącania się substancji oleistych ze spalin gazu. Z kolei płyta elektryczna wymaga instalacji trójfazowej o dużej mocy. Nowoczesne płyty gazowe wyposażone są w zapalarki automatyczne i zabezpieczenia przed wypływem gazu. Mają strefy szybkiego grzania. Z kolei pola płyt elektrycznych mają rozszerzenia, a same płyty: automatyczne wyłączniki. Każda płyta działająca samodzielnie ma własne sterowanie - pokrętłami albo sensorami (dotykowe). Mogą jednak być i takie, które montuje się nad piekarnikiem i wtedy obydwa urządzenia uruchamia wspólny panel sterujący.

Piekarnik - zwykle umieszcza się go pod płytą lub w specjalnej szafce, na wysokości umożliwiającej wygodne wkładanie i wyjmowanie naczyń oraz blach. W każdym przypadku piekarnik musi być nieco odsunięty od ściany (z tyłu powinien być obieg powietrza). Nowoczesne piekarniki mają wiele udogodnień. Ich szyby (nawet potrójne) nie nagrzewają się. Wnętrza bywają pokryte specjalną emalią, np. ułatwiającą mycie lub "wypalanie" osadzającego się osadu. Wygodne prowadnice teleskopowe wysuwają blachy daleko na zewnątrz, a w niektórych modelach wysuwa się cały wózek piekarnika.

Wersja prowadnic Quadro do piekarników parowych jest szczególnie odporna na korozję dzięki czemu zachowuje idealne parametry pracy nawet przy bardzo dużej wilgotności. Fot. Hettich
Wersja prowadnic Quadro do piekarników parowych jest szczególnie odporna na korozję dzięki czemu zachowuje idealne parametry pracy nawet przy bardzo dużej wilgotności. Fot. Hettich

Każdy piekarnik wyposażony jest w czytelny panel sterujący. Wiele z nich ma zegar informujący o upływie ustawionego czasu lub zakończeniu pracy. Włączenie urządzenia można programować z wyprzedzeniem. Innym udogodnieniem jest katalizator tłuszczu i zapachów - filtr, dzięki któremu powietrze wydobywające się podczas pieczenia jest wolne od drobinek tłuszczu i intensywnych zapachów.

Zmywarki

Nowoczesne zmywarki umyją nawet bardzo brudne naczynia, wysuszą i nabłyszczą delikatne szkło, zaoszczędzą wodę, energię i nasz czas. Zmywarki mogą być wolno stojące lub do zabudowy. Mają wysokość szafek kuchennych, dzięki czemu nie wyłamują się z szyku ciągu kuchennego. Najwygodniej jest ustawić zmywarkę w sąsiedztwie zlewozmywaka (podłączenie do wody i kanalizacji, możliwość opłukania talerzy). Zmywarki mają szerokość 45 lub 60 cm, mieszczą od 5 do 12 kompletów naczyń. Najprostsze z nich wyposażone są w 3 programy zmywania, nowocześniejsze - nawet w kilkanaście.

Prowadnice Quadro do zmywarek znacząco zwiększają komfort użytkowania: górny kosz unoszony jest lekko i płynie, wszystkie naczynia i kieliszki przemieszczane są bardzo delikatnie i ostrożnie. Fot. Hettich
Prowadnice Quadro do zmywarek znacząco zwiększają komfort użytkowania: górny kosz unoszony jest lekko i płynie, wszystkie naczynia i kieliszki przemieszczane są bardzo delikatnie i ostrożnie. Fot. Hettich

Chłodziarko-zamrażarki

Chłodziarko-zamrażarki składają się z dwóch komór, przy czym wyposażone są przeważnie w dwa agregaty. Dzięki temu komory pracują niezależnie.

Chłodziarka znajduje się zazwyczaj na górze. Jej komora może mieć pojemność od ok. 130 do 400 l. Panuje tu temperatura 2-4°C. Półki mają regulowane położenia, drzwi urządzenia można przekładać na lewą lub prawą stronę.

Zamrażarka - ze względów ergonomicznych, bo rzadziej tu zaglądamy - umiejscowiona jest w części dolnej. Jej pojemność waha się między 40 a 300 l. Warto zwrócić uwagę na: funkcję "no frost" - na ściankach nie pojawi się szron; "super frost" - szybkie zamrażanie, zdolność utrzymywania niskiej temperatury, gdy wystąpi awaria prądu; sygnał dźwiękowy, gdy zostawimy otwarte drzwi i podniesie się temperatura; komorę 0°C (jest w niej idealna temperatura dla świeżych owoców i warzyw) i regulację wilgotności w pojemnikach na warzywa.

Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki sterowane elektronicznie, gwarantują precyzyjne utrzymanie optymalnej dla żywności temperatury. Same się odmrażają i regulują pobór energii, są więc energooszczędne. Urządzenia w najwyższej klasie energooszczędności oznakowane są literą A. W najnowszych urządzeniach znajdziemy kostkarkę do lodu oraz podajnik schłodzonego soku lub wody (wymaga podłączenia do wody), a nawet wbudowany telewizor. Na rynku dostępne są urządzenia wolno stojące i do zabudowy.

Mikrofalówki

Nowoczesna kuchenka mikrofalowa spełnia wymagania najbardziej wymagających. Ma wbudowany grill, rozmraża, piecze i utrzymuje w cieple nawet 30 minut. Po wybraniu programu i wagi produktu - sama ustawia moc, czas i rodzaj grzania. Można też zapisać w pamięci kuchenki swoje ulubione ustawienia jako dodatkowy program. W modelach z tzw. inwerterem, mikrofale wytwarzane są efektywniej, co skraca czas działania i oszczędza do 30% energii. Podobnie jak w przypadku innych kuchennych sprzętów AGD, dostępne są urządzenia wolno stojące i do zabudowy.

Pralki

Obecnie na rynku dostępne są dwa typy pralek. Te pierwsze ładowane są z przodu i najczęściej mają wysokość 85 cm, szerokość 60 cm i głębokość od 33 do 60 cm, zaś te drugie, ładowane są od góry i mają zwykle 85 cm wysokości, 40 cm szerokości, oraz 60 cm głębokości. Nowoczesne pralki charakteryzują się:

  • niskim zużyciem wody, (kształtującym się na poziomie ok. 40-60 litrów),
  • dużą ładownością (do 6 kg),
  • większą odpornością elementów na kamień i rdzę,
  • wyposażeniem w elektroniczną kontrolę wirowania (prędkość wirnika dobierana jest automatycznie do rodzaju bielizny jaką pierzemy),
  • rozbudowanym pojemnikiem na detergenty (umożliwia odpowiednie mieszanie kilku rodzajów detergentów),
  • maksymalnie uproszczoną obsługą.

Najczęściej spotykanym kolorem pralek jest biel, choć można spotkać modele w innej kolorystyce (beż, jasny błękit, inox- kolor stali nierdzewnej). Każda pralka posiada co najmniej trzy podstawowe programy do prania (tkanin bawełnianych, mieszanych, syntetycznych), oraz programy dodatkowe.

Poradnik
Cenisz nasze porady? Możesz otrzymywać najnowsze w każdy czwartek!

fot. Alno Ekspert Zielonka

aktualizacja: 2022-06-14 09:21:20
Przeczytaj również